Εκτός ραντάρ οι ευπαθείς κάτω των 60

Εκ πρώτης όψεως δεν θέλει πολλή φιλοσοφία: προφανώς και ένας υγιής 65άρης πρέπει να εμβολιαστεί αργότερα από έναν 40άρη ή 50άρη που έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα και το οποίο τον εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες. 

Δηλαδή, από ένα σημείο και μετά, το ηλικιακό δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο για την διαμόρφωση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό. Όσο κι αν είναι γενικώς δίκαιο και απολύτως παραδεδεγμένο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προφανώς και πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι ώστε να θωρακιστούν από τον κορωνοϊό, οι νεότεροι αλλά ευπαθείς δεν μπορούν πλέον να μένουν εκτός των ραντάρ της πολιτείας. 

Το θέμα δεν είναι θεωρητικό, ούτε αφορά μόνο μία χούφτα ανθρώπους. Πολλές χιλιάδες συνάνθρωποί μας δίνουν μάχη με τον καρκίνο ή με άλλα νοσήματα και η μάχη αυτή τους έχει καταστήσει ανοσοκατεσταλμένους. Πολλοί άνθρωποι είναι μεταμοσχευμένοι και, ως εκ τούτου, εξ ορισμού ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, άλλοι έχουν βαριές πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες, άλλοι έχουν ηπατική ανεπάρκεια ή νεφρική ανεπάρκεια στο τελικό στάδιο. Κάποιοι άλλοι –επίσης όχι λίγοι- βασανίζονται από αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ή δίνουν μάχη με σοβαρά αυτοάνοσα που τους έχουν αλλάξει τη ζωή, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα τέτοιου τύπου νευρολογικά προβλήματα. 

Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας είναι μεν ευάλωτοι, αλλά ταυτόχρονα είναι νέοι –αφού είναι κάτω των 60- καθιστά ακόμη δυσκολότερη την αντιμετώπιση της πανδημίας: βλέπετε, ένας καρκινοπαθής, μεταμοσχευμένος ή πάσχων από σκλήρυνση κατά πλάκας που είναι 40, 50, 55 δεν μπορεί να προστατευθεί τόσο όσο ένας 70άρης ή 80άρης συνταξιούχος: προφανώς δεν μπορεί να μην βλέπει τα παιδιά του, ούτε να πει στα παιδιά του να μην πηγαίνουν σχολείο. Επίσης, δεν μπορεί να περιορίσει τον/την σύντροφό του/της από το να πηγαίνει στη δική του δουλειά ούτε, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αυτοπεριοριστεί πλήρως και ο ίδιος ο πάσχων από το σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως ένας νέος άνθρωπος –όπως εξ ορισμού συμβαίνει με τους κάτω των 60- την ώρα, όμως, που έχει πολλαπλάσιες ανάγκες και μεγαλύτερη ευαλωτότητα από έναν υγιή 70άρη ή, ακόμη-ακόμη και από έναν «κοτσονάτο» 80άρη. Και πλέον, όταν όλοι έχουμε κατανοήσει πως τα εμβόλια και η κανονικότητα θα αργήσουν πολύ, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί πλέον να βρίσκονται εκτός των ραντάρ της Πολιτείας. 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή