Του χορηγήθηκε 48ωρη άδεια για να δει την οικογένειά του
Εκτός Κορυδαλλού για πρώτη φορά μετά τη φυλάκισή του το 2002 βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας, στον οποίον χορηγήθηκε 48ωρη άδεια.
Το βαρύ «πιστόλι» της οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια για την τρομοκρατική του δράση, επιβλήθηκαν αυστηροί περιοριστικοί όροι, ενώ ο κρατούμενος οφείλει να επιστρέψει στη φυλακή αύριο το μεσημέρι.
Μετά από οκτώ χρόνια αλλεπάλληλων απορρίψεων το Συμβούλιο των φυλακών έκανε δεκτό το αίτημά του, βασιζόμενο στην καλή συμπεριφορά του Κουφοντίνα μέσα στην ειδική πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος.
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι ο Δ.Κουφοντίνας πέρασε την πόρτα εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού άνετος και χαμογελαστός υπό τη συνοδεία της συντρόφου του, Αγγελικής Σωτηροπούλου και ο γιός του Έκτορας.
Ακριβώς απ’ έξω τον περιμένουν φίλοι και αλληλέγγυοι που τον υποδέχθηκαν θερμά, φωνάζοντας το σύνθημα «το πάθος για την λευτεριά, είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».
Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες που βρίσκονταν εκεί.
Στους δημοσιογράφους μίλησε η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ, η οποία χαρακτήρισε δίκαιη την απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών να του χορηγήσει 48ωρη άδεια.
«Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας», δήλωσε μεταξύ άλλων, η κ. Κούρτοβικ.
Αναφερόμενη στη 48ωρη άδεια, είπε πως είναι «ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές». Ένα δίκαιο συμβούλιο, είπε, έκανε μία δίκαιη κρίση. «Κρίνοντας με βάση το νόμο και τίποτα παραπάνω, χορήγησε την άδεια. Το ευχαριστούμε».
Η κ.Κούρτοβικ απευθυνόμενη όπως είπε «σε όσους παρεμβαίνουν στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων χωρίς να έχουν δικαίωμα», ζήτησε να σεβαστούν το δικαίωμα της άδειας του κ.Κουφοντίνα. «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα που παίζει από το πρωί στα κανάλια δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων ενός κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λινστσάρει ανθρώπους όπως είδαμε χθες στην Ευελπίδων».
Η μεταμέλεια, πρόσθεσε, δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. «Η κρίση του συμβουλίου στηρίχθηκε στο ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειας. Και έπαιξε ρόλο και η προσωπικότητα του φυλακισμένου. Είναι μία προσωπικότητα που είναι σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.», ανέφερε.
Ο αρχιτρομοκράτης της 17 Νοέμβρη έχει δηλώσει τόπο διαμονής για το διήμερο το σπίτι του, στο Βαρνάβα Αττικής. Μέχρι να επιστρέψει στον Κορυδαλλό οφείλει να παρουσιάζεται δυο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Λίγο μετά τις έξι χθες το απόγευμα ο αδειούχος Κουφοντίνας, έφτασε στο σπίτι του, αφού προηγουμένως είχε περάσει από το ΑΤ Νέας Μάκρης για να δώσει το «παρών» ενώ στη συνέχεια με την οικογένειά του, φίλους και αλληλέγγυους πήγανε σε ταβέρνα για να δειπνήσουν.
Θέλει να γίνει μελισσοκόμος!
Κατά την εξέταση του αιτήματος του για άδεια ο ισόβιτης Κουφοντίνας κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων ενώπιον του Συμβουλίου των Φυλακών.
Όπως δήλωσε: «θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω την μελισσουργική μονάδα που είχα».
Στην αμέσως προηγούμενη αίτηση αδείας που είχε απορριφθεί το Νοέμβριο του 2016 ο ίδιος σχολίαζε: «Δεν υπογράφω δήλωση μετάνοιας. Στο όνομα της ιδεολογίας μου και στους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ευθύνη χορήγησης της άδειας θα τηρήσω τους όρους που θα μου τεθούν».
Μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις τα τελευταία οκτώ χρόνια το Συμβούλιο των φυλακών, στο οποίο συμμετέχει και εισαγγελέας επόπτης, έκανε τελικά δεκτό το αίτημα του, στηριζόμενο στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος – ο οποίος θεσπίστηκε το 1989 και ανανεώθηκε το 1999 – για τη χορήγηση αδειών σε εγκλείστους.
Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος αλλά και η συμπεριφορά εντός της φυλακής. Οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα αίτησης άδειας όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.
Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος, με ποσοστό «αστοχίας» περίπου στο 2%. Αστοχία νοείται η μη επιστροφή του κρατούμενου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά την άδεια.
Ο θεσμός των αδειών είναι ό,τι πιο σύγχρονο και ωφέλιμο που έχει λειτουργήσει θετικά και γι’ αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί με συγκεκριμένα κριτήρια, είναι η θέση που διατύπωσε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.
Ως πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, ο ίδιος εισηγήθηκε τις τροποποιήσεις στον Σωφρονιστικό Κώδικα, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής.
Υπέρ της άδειας οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) και σημειώνει ότι θα την είχε πάρει προ πολλού εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός, που επίσης είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της 17Ν.
Ο Δ. Κουφοντίνας, σύμφωνα με την ΟΣΥΕ, «όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται» και προσθέτει ότι «ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας».
Καταλήγοντας, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναφέρουν: «Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα». Δεν παραλείπουν μάλιστα να σημειώσουν: «Δεν κάνουν οι καλοί νόμοι καλές κοινωνίες, οι καλές κοινωνίες κάνουν καλούς νόμους».
Το «45αρι» της 17Ν
Ο 59χρονος, σήμερα, στρατολόγος και καθοδηγητής της νεώτερης γενιάς των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη είχε αναλάβει στη δίκη της οργάνωσης την «πολιτική ευθύνη» για τη δράση της. Ο ίδιος έχει έρθει σε ρήξη με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της 17Ν, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, και άλλα κορυφαία μέλη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει δηλώσει μετανιωμένος.
Μάλιστα, ο επονομαζόμενος και «Λουκάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που έχει κρατήσει το όπλο-σφραγίδα της 17 Νοέμβρη, το 45αρι με το οποίο οι τρομοκράτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ τα θύματά τους.
Κρατούσε χαμηλό προφίλ ενός απλού καθημερινού ανθρώπου και εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής μαθηματικών. Με βάση, όμως, τις ομολογίες πρώην συντρόφων του ήταν ο βασικός εκτελεστής της οργάνωσης επί σειρά ετών αλλά και ο ταμίας, ο άνθρωπος δηλαδή που διαχειριζόταν τα χρήματα από τις ληστείες.
Ήταν ο τελευταίος που έπεσε στα χέρια της αντιτρομοκρατικής. Αν και είχε γίνει γνωστή η ταυτότητά του για μεγάλο διάστημα είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2002 παραδόθηκε πηγαίνοντας με ταξί στη ΓΑΔΑ.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε έντεκα φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για 11 δολοφονίες, εκρήξεις, ληστείες και συμμετοχή στη 17Νοέμβρη.
Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:
- 21 Φεβρουαρίου 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της Απογευματινής
- 21 Φεβρουαρίου 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου
- 8 Απριλίου 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής
- 1η Μαρτίου 1988: Αλέξανδρος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας
- 28 Ιουνίου 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακόλουθος Αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας
- 26 Σεπτεμβρίου 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ
- 12 Μαρτίου του 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας
- 7 Οκτωβρίου 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης
- 14 Ιουλίου 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (κατά την απόπειρα δολοφονίας του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)
- 24 Ιανουαρίου 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη
- 4 Ιουλίου 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης
- 28 Μαΐου του 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής
- 8 Ιουνίου 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας.
Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Αγγλία και Τουρκία
Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην απόφαση να χορηγηθεί 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε με μήνυμά του ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρεϊ Πάιατ.
Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, τονίζει ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, ωστόσο θεωρεί ότι η σημερινή απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.
«Προσθέτω τη φωνή μου σε όσους προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας στηρίζονται σε ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η συγκεκριμένη άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους» έγραψε στην ανάρτησή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρέσβης της Μ.Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, έστειλε μήνυμα οργής – επίσης μέσω Twitter – και μάλιστα στα ελληνικά. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».
Το μήνυμά της πλαισιώνει με μια φωτογραφία, η οποία αναγράφει το όνομα του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, εκ των θυμάτων της 17Ν.
Έντονη είναι η ενόχληση και της τουρκικής πλευράς, που μετρά δύο νεκρούς από τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ενδεικτικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet: «Δώσανε άδεια στον δολοφόνο των τούρκων διπλωματών», γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός.
«Μάθαμε με μεγάλη μας απογοήτευση, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετίν Γκιοργκιού, διπλωματικού υπαλλήλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντενίζ Μπουλούκμπασι, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας το 1991, καθώς και για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος για δύο ημέρες. Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε, πως σε έναν τρομοκράτη που αφαίρεσε τη ζωή των διπλωματών μας κατ’ επανάληψη, δόθηκε η δυνατότητα μίας τέτοιας συμφωνίας. Δείχνοντας ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτό τον τρόπο είναι ένδειξη μη σεβασμού στη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».