ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Με βραδυφλεγή βόμβα που τελειώνει το φυτίλι της και είναι έτοιμη να σκάσει μοιάζει πλέον το προσφυγικό, αφού τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια τους και μια σπίθα είναι ικανή να πυροδοτήσει το μεγάλο «μπαμ».
Το κλίμα που επικρατεί στη Ειδομένη, τον Πειραιά, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και όπου αλλού υπάρχει προσφυγικός καταυλισμός είναι εκρηκτικό, ενώ οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της κατάστασης προς το παρόν πέφτουν στο κενό.
Κάποιοι επιτήδειοι από ΜΚΟ με αμφιλεγόμενη δράση συνεχίζουν να διασπείρουν ψεύδη και ανακρίβειες αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων ή τις αιτήσεις ασύλου, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμένουν αμετακίνητοι στις «κόκκινες» ζώνες του λιμανιού και των συνόρων, αρνούμενοι οποιαδήποτε συνεργασία με τις αρχές.
Αλλά και η κοινωνία από την πλευρά της, δεν έχει άλλα αποθέματα υπομονής. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ντόπιοι πληθυσμοί στρέφονται ενάντια στους πρόσφυγες, τους οποίους μέχρι πρότινος «αγκάλιαζαν» και στήριζαν.
Βλέποντας πεινασμένα άτομα να κλέβουν ό, τι βρουν, οι πολίτες φοβούνται και επαναστατούν. Όταν προσπαθούν να πάνε στις δουλειές τους και αντικρίζουν αποκλεισμένους δρόμους εξαγριώνονται και ζητούν εξηγήσεις.
Τις τελευταίες ώρες, στους γενικευμένους φόβους των αρχών για έκρηξη βίας μέσα στα hot spots έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη «πονοκέφαλος», αυτός μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ αγανακτισμένων πολιτών και εξαθλιωμένων αλλοδαπών.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει την εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης πριν το Πάσχα. Αν δεν πετύχει την «εκκαθάριση» εγκαίρως και εμπλακούν οι τουριστικές ροές με τα καραβάνια των προσφύγων, τότε θα προκύψει ένα καταστροφικό πληθυσμιακό «κοκτέιλ» που θα βυθίσει τη χώρα στο απόλυτο χάος.
Εκτός ελέγχου η κατάσταση Ειδομένη
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη, όπου οι εντάσεις, οι συμπλοκές και τα επεισόδια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στον προσφυγικό καταυλισμό.
Υπό κατάληψη από πρόσφυγες και μετανάστες για τρίτο 24ωρο βρέθηκε χθες η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του βενζινάδικου του Πολυκάστρου.
Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν κλείσει και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο σημείο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων και φορτηγών ενώ κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου.
Ένας ασυνείδητος οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να περάσει ανάμεσα από τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χτυπήσει κάποιον από αυτούς που συμμετείχαν στον αποκλεισμό του δρόμου.
Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τους συγκεντρωμένους και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.
Παρόμοιο περιστατικό έγινε και την περασμένη Κυριακή με οδηγό νταλίκας να βρίζει και να φωνάζει κατά των διαδηλωτών προσφύγων, επειδή δεν του επέτρεψαν τη διέλευση.
Οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα. Ανάλογη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου.
Αποκλεισμένη για 18η μέρα παραμένει και η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, το όργιο παραπληροφόρησης σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων καλά κρατεί. Χθες, στον καταυλισμό της Ειδομένης κυκλοφόρησαν – άγνωστο πως- νέα «σενάρια» περί επικείμενου ανοίγματος των συνόρων.
Αρκετοί ήταν αυτοί που ρωτούσαν, αν αυτή η «ευρωπαϊκή σύνοδος» για την οποία τους πληροφόρησαν κάποιοι ισχύει και αν όντως πρόκειται να τους επιτραπεί τις επόμενες ημέρες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Στο μεταξύ οι άθλιες συνθήκες καθώς και η έλλειψη φαγητού οδηγούν τους πρόσφυγες σε λεηλασίες. Την Κυριακή, ομάδα προσφύγων εισέβαλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό, όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και κατέστρεψαν τα πάντα. Όπως κατήγγειλε γυναίκα της οποίας το σπίτι βρίσκεται δίπλα στην αποθήκη, την απείλησαν με μαχαίρι.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγγελίες των προσφύγων για αλλοιωμένα τρόφιμα, χαλασμένα σάντουιτς και λαχανικά που τους παρέχονται για τη σίτισή τους.
Επίθεση μετανάστη σε τραυματιοφορέα
Τον ξυλοδαρμό ενός τραυματιοφορέα του νοσοκομείου Κιλκίς από Μαροκινό μετανάστη που είχε διακομιστεί με το ΕΚΑΒ από τον καταυλισμό της Ειδομένης, κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ζητώντας παράλληλα να επανεξεταστεί το μείζον θέμα της ασφάλειας του προσωπικού σε έναν τόσο ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25 Μαρτίου, όταν ο μετανάστης σε εμφανή κατάσταση μέθης επιτέθηκε με κλωτσιές και κάθε είδους χτυπήματα στον άτυχο τραυματιοφορέα με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ενώ χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία προκειμένου να συλλάβει τον δράστη.
Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες στον Πειραιά
Η εμπλοκή που έχει προκύψει στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά συνεχίστηκε και χθες, καθώς για δεύτερη ημέρα πρόσφυγες και μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Από νωρίς το πρωί, είχαν καταφθάσει επιτόπου τέσσερα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες ωστόσο αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν άδεια.
Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν μάταια να τους πείσουν να μετακινηθούν σε hot spot, καθώς όλοι τους εμφανίζονται δύσπιστοι σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης που θα συναντήσουν εκεί ενώ αρκετοί εκφράζουν τον φόβο ότι αν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».
Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.
Το έργο των αρχών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο εξαιτίας διαφόρων εθελοντών και μελών ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο, που παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μην εγκαταλείψουν το λιμάνι, παραπληροφορώντας τους ότι αν φύγουν από εκεί δεν θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση πολιτικού ασύλου.
Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις ορισμένων οικογενειών από τη Συρία, που είχαν μαζέψει όλα τους τα υπάρχοντα και ήταν έτοιμες να μπουν στα λεωφορεία αλλά τελευταία στιγμή έκαναν πίσω.
«Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε 8-9 ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots» δήλωσε ένας από οδηγούς των λεωφορείων.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 4.700. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν ακόμη 25 που έφτασαν με επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» από τη Λέσβο.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το λιμάνι του Πειραιά θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα.
Όπως τόνισε, μέσα στο Σαββατοκύριακο αποχώρησαν 1.400-1.500 πρόσφυγες προς τον Ελαιώνα, ενώ δεν προστέθηκαν νέες ροές. Υπό αυτό το πρίσμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδα, σημείωσε, «ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί».
Ο κ. Βίτσας ανέφερε πως υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις σε χώρους φιλοξενίας, ενώ μέχρι την Κυριακή θα έχει κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο μέρος άλλων 10.000 θέσεων. Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, τόνισε ο υπουργός, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, εκτίμησε ότι «ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στον Observer περί ξεσπάσματος βίας από τους πρόσφυγες, διευκρίνισε ότι «οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας».
«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» διαβεβαίωσε.
Ο κ. Κυρίτσης τόνισε ακόμη ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.
Όπως διευκρίνισε, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρκετά καλή εικόνα των ΜΚΟ, ωστόσο υπάρχουν και μικρές ομάδες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.
Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις
Στο Δικελί της Τουρκίας έφτασαν χθες το πρωί τα πρώτα σκάφη με μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ε.Ε για την διαχείριση και αντιμετώπιση των αθρόων προσφυγικών ροών.
Η πρώτη ομάδα 202 ατόμων απέπλευσε τα ξημερώματα με τρία σκάφη και με τη συνοδεία μελών της Frontex από Λέσβο και Χίο για τα τουρκικά παράλια. Από τη Λέσβο αναχώρησαν 136 μετανάστες και από τη Χίο άλλοι 66.
Πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε πως δεν υπήρχαν Σύροι πρόσφυγες ανάμεσά τους.
Όπως έγινε γνωστό, όσοι υπήκοοι Συρίας φθάνουν στην Τουρκία από την Ελλάδα θα μεταφερθούν στη νότια πόλη Οσμανίγιε.
Οι διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό το φόβο αντιδράσεων. Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για την ετοιμότητα των τουρκικών αρχών όπως και οι επιφυλάξεις διεθνών οργανώσεων για τη συμφωνία εν γένει.
Εξάλλου, οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο επιστροφές αλλοδαπών δεν θα πραγματοποιηθούν αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί τη διαδικασία.
Σχεδόν το σύνολο των ατόμων που κρατούνται στο hotspot της Μόριας έχουν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου και έως ότου δοθεί σχετική απάντηση επί της αιτήσεως, παγώνει κάθε διαδικασία επανεισδοχής.
«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επαναπροωθήσεις. Εξετάζονται αιτήσεις ασύλου και χρειάζεται ορισμένος χρόνος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Παράλληλα, χθες ξεκίνησε και η μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ στη βάση της συμφωνίας του «ένας προς έναν», δηλαδή για κάθε Σύρο που θα επαναπροωθείται στην Τουρκία ένας άλλος Σύρος θα πηγαίνει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 32 άτομα από τη Συρία, κυρίως οικογένειες, μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στηΓερμανία και άλλοι 11 στη Φινλανδία ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν μεταφορές προς την Ολλανδία, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, πάντως, περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι άδειες στα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων, που επιβράδυνε σημαντικά την άφιξη μεταναστών.
Στις 348.361 θέσεις που είναι κατανεμειμένες σε όλη την επικράτεια, μόνον 157.215 είναι σήμερα κατηλειμμένες, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα στα 16 κρατίδια.
339 νέες αφίξεις
Σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν χθες τα πλοία με τους 136 προς απέλαση μετανάστες, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος με 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες περισυλλεχθέντες από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες, στη κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326.
Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο καμπ της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.
Βραβείο στα ΕΛΠΕ για την υποστήριξη των προσφύγων
Μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση πέτυχε ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που βραβεύτηκε για την ανθρωπιστική δράση «Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα» μέσω της οποίας συνδράμει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για τα βραβεία «Corporate Affairs Excellence Awards» (Αριστεία Εταιρικών Υποθέσεων), η Τελετή Απονομής των οποίων πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 30 Μαρτίου, στην Αίγλη Ζαππείου.
Τα ΕΛΠΕ, που πρόσφατα προσέφεραν ολόκληρη την υποδομή και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων «HELPE Village» στη Χίο, βραβεύτηκαν στη Κατηγορία Πρόγραμμα/Δράση ΕΚΕ.
Η εθελοντική δράση αλληλεγγύης των εργαζομένων στον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συνεχίστηκε και τον μήνα Μάρτιο με διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Διαβατά και Σχιστό, καθώς και στη ΜΚΟ «Δεσμός».
Το βραβείο παρέλαβε από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας κ. Δημήτρη Ρούλια, ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, κ. Γιάννης Κορωναίος.