Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη

ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στην πολύπαθη Ειδομένη μετά τα σοβαρά επεισόδια χθες, Κυριακή, που καθαρά από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Τρία μικρά προσφυγόπουλα κάτω των 10 ετών τραυματίστηκαν στο κεφάλι από τις πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις καταστολής των Σκοπίων ενώ συνολικά τα άτομα που χρειάστηκαν περίθαλψη ξεπέρασαν τα 300. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν έγκυες γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από τη βροχή δακρυγόνων που δέχθηκαν.

Η ελληνική κυβέρνηση «βράζει» με την απαράδεκτη συμπεριφορά των αρχών της ΠΓΔΜ και εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη με τις προκλήσεις των Σκοπιανών αστυνομικών, οι οποίοι δεν δίστασαν να περάσουν μπροστά από το φράχτη που χωρίζει τις δύο χώρες και να πετάξουν αθρόα χημικά σε ελληνικό έδαφος.

Τα πυρά του προς τα Σκόπια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που έκανε λόγο για αδιανόητη και απαράδεκτη συμπεριφορά και διεμήνυσε πως με τέτοιες ενέργειες η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Βολές κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ, τις οποίες κατηγόρησε πως άσκησαν υπέρμετρη βία κατά των προσφύγων στα επεισόδια στην Ειδομένη, εκτόξευσε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δηλώνοντας μάλιστα πως «οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές».

«Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρμετρη βία» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης υπογράμμισε πως η ελληνική αστυνομία με τη στάση της απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων προσφύγων στα επεισόδια και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ο ίδιος καταλόγισε στην ΠΓΔΜ άσκηση «αψυχολόγητης βίας» και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη είναι επικίνδυνη και δύσκολη πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Από την πλευρά τους τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν φτάνοντας στο σημείο, μάλιστα, να κατηγορήσουν  την ελληνικά αστυνομία επειδή δεν επενέβησαν όπως εκείνοι προκειμένου να αποτρέψουν τα επεισόδια στην συνοριακή γραμμή.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, βέβαια, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δεν αναφέρει το παραμικρό για τις σφαίρες από καουτσούκ που στόχευαν ακόμη και μικρά παιδιά ή την αλόγιστη χρήση χημικών κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο προβληματισμός των ελληνικών αρχών για την ανεξέλεγκτη δράση υποτιθέμενων αλληλέγγυων και ακτιβιστών στα ελληνοσκοπιανά σύνορα που υποκινούν εντάσεις και επεισόδια σε καθημερινή βάση.

Όπως προκύπτει, πρόκειται για «εισαγόμενους» επιτήδειους  από την Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές. Τα εν λόγω άτομα δεν διαμένουν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό ούτε καν σε ελληνικό έδαφος. Βάση τους είναι τα Σκόπια, από όπου πηγαινοέρχονται καθημερινά στην Ειδομένη, μπαινοβγαίνοντας στα σύνορα κάθε μέρα με τα διαβατήριά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει ζητήσει ήδη από την Ε.Ε. να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του ζητήματος, δηλαδή να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων και όχι οι αμφιλεγόμενες ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο.

Από το πρωί χθες, αστυνομικοί σταματούσαν για έλεγχο ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού, προκειμένου  να να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δρουν και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νέα ένταση επικράτησε το μεσημέρι στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, όταν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παραταγμένες κλούβες της αστυνομίας.

Τα περίπου 100 άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι, κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα ενώ σταμάτησαν το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα μπροστά στο φράχτη να μυρίζει πάλι μπαρούτι για αρκετή ώρα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν την σημαία της Γερμανίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποδηλώσουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ενώ άλλοι «ευχαρίστησαν» με κλαδιά ελιάς τους Σκοπιανούς αστυνομικούς για την απίστευτη βιαιότητα με την οποία τους αντιμετώπισαν.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει πως μέχρι το Πάσχα τόσο η προσφυγούπολη της Ειδομένης όσο και το απέραντο hot spot του Πειραιά, θα έχουν εκκενωθεί και θα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα.

Αναχώρησαν τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες από την Ειδομένη

Τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες αναχώρησαν τη Δευτέρα μέχρι στιγμής από την Ειδομένη προς οργανωμένα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση στο λιμάνι

Η αρχή έγινε χθες στο λιμάνι του Πειραιά, από όπου αποχώρησαν περίπου 800 άτομα από τα 4.500 που βρίσκονταν συνολικά εκεί.

Μετά από πολυήμερες προσπάθειες, αρκετοί πρόσφυγες πείσθηκαν τελικά να επιβιβασθούν σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ που επιστρατεύτηκαν για να τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Επίσης πολλοί Γιαζίντι (κουρδική ομάδα που ζει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία) ήρθαν με ταξί από το Ελληνικό στον Πειραιά προκειμένου να ενωθούν με την κοινότητά τους και να μεταφερθούν και αυτοί στον Σκαραμαγκά.

Στόχος των αρμοδίων εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι η αποσυμφόρηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε 2, στον οποίο βρίσκονται 1.350 πρόσφυγες.  Θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη, όπου διαμένουν 1.000 άτομα, και τέλος ο επιβατικός σταθμός της Ε 1, όπου φιλοξενούνται 2.150 άτομα.

Νωρίτερα, στο λιμάνι είχε καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας μόλις 10 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ) προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της ελονοσίας στη χώρα, αν οι αρμόδιες αρχές δεν προχωρήσουν άμεσα σε συστηματική εφαρμογή προγραμμάτων απεντόμωσης στους χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Διεθνής ανησυχία για έκρηξη βίας

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τα επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας πως αυτές οι σκηνές βλάπτουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και την εικόνα της Ευρώπης.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Η βία είναι λάθος, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής και να μην επιχειρούν επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές, κάλεσε τους πρόσφυγες και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Πρόσθεσε, δε, πως η Κομισιόν καλεί όλες τις εμπλεκόμενες «αρχές» και τις «Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις» να παράσχουν τις «σωστές πληροφορίες» στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά».

Όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την παράλληλη επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη, σημείωσε πως συνολικά 325 μετανάστες που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία και 74 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Χθες, επαναπροωθήθηκαν ακόμη 72 παράτυποι μετανάστες (71 από το Πακιστάν και 1 από το Μπαγκλαντές) στη γείτονα Τουρκία μέσω του μεθοριακού φυλακίου των Κήπων του Έβρου.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί  στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, συνολικά 913 παράνομοι αλλοδαποί.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν συνολικά 53.117 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 6.976 στα νησιά, 14.387 στην Αττική, 1.985 στην Κεντρική Ελλάδα και 29.429 στην Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Φεύγουν δειλά δειλά από τον Πειραιά οι πρόσφυγες

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή