Παίρνουν 100.000 το χρόνο και πληρώνουν φόρο μόνο 5.500 ευρώ!
Για πρωτη φορα Ελληνας πρωθυπουργος, αφου τα εβαλε με τους ξενους, τολμαει και βαζει χερι στους μισθους και τα προνόμια των πολιτικων
Επαιρναν 93.000 ευρώ το χρόνο και πλήρωναν φόρο μόνο για… 23.000 ευρώ!!! Ο πρωθυπουργός με μία αποφασιστική κίνηση, μείωσε χθες βράδυ τους μισθούς των βουλευτών και των υπουργών του, κόβοντάς τους όλα τα προνόμια. Πρόκειται για μεγάλη απόφαση γιατί βάζει τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός, αφού τα έβαλε με τους ξένους, τολμάει και βάζει χέρι στα συμφέροντα των πολιτικών.
Τέλος στη μειωμένη φορολογία των Ελλήνων βουλευτών και υπουργών βάζει νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή και φέρνει τα πάνω-κάτω, για τους Έλληνες πολιτικούς, βουλευτές και υπουργούς που είχαν συνηθίσει να παίρνουν μισθό «βασιλιά» και να φορολογούνται σαν υπάλληλοι.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μειώσεις κατά 25% σε υπουργούς που είναι παράλληλα και βουλευτές, 15% θα κόψει από όσους δεν είναι βουλευτές, ενώ συγκεκριμένα για τα μέλη των διαφόρων Διοικητικών Συμβουλίων των Ανεξάρτητων Αρχών ο «πέλεκυς» θα πέσει ακόμα πιο βαρύς και θα αγγίξει το 40%. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν χθες βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό, κινούνται κοντά στο 30%.
Αυτό όμως που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους πολιτικούς είναι η αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, που οδηγεί σε πλήρη εξομοίωση με τη φορολόγηση των απλών πολιτών. Το άμεσο αποτέλεσμα της κατάργησης του αφορολογήτου, είναι η η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20%.
Ακόμα και σήμερα, μετά από την 5ετή μνημονιακή λαίλαπα που ισοπέδωσε τους έλληνες φορολογούμενους και κόντεψε μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της χώρας, οι βουλευτές ήταν στο «απυρόβλητο». Από τα περίπου 100.000 ευρώ που είναι τα ετήσια εισοδήματά τους, περίπου τα 30.000 ευρώ μόνο φορολογούνται με κλίμακα όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες και όλα τα υπόλοιπα χρήματα τα παίρνουν από το δημόσιο ουσιαστικά σαν να ήταν «μαύρα».
Κάθε βουλευτής, κατά μέσο όρο παίρνει το χρόνο 93.000 ευρώ με 100.000 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση του, συν τις διάφορες αποζημιώσεις για τη συμμετοχή του στις πολλές και διάφορες επιτροπές της Βουλής, συν και τα διάφορα επιδόματα που απορρέουν από την θέση του. Δηλαδή, οι Έλληνες βουλευτές αμείβονται πλουσιοπάροχα και μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Όμως όταν έρχεται η ώρα να φορολογηθούν, αντί για την αυστηρή φορολογική κλίμακα που «τρέμουν» οι Έλληνες φορολογούμενοι, τυγχάνουν ιδιαίτερου προνομιακού φορολογικού καθεστώτος. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνουν φόρο γύρω στα 5.500 ευρώ, όσο δηλαδή θα πλήρωναν αν ήταν απλοί μισθωτοί ή συνταξιούχοι, και εισέπρατταν το χρόνο γύρω στις 25.000! Αν, όμως φορολογούνταν κανονικά όπως και οι λοιποί πολίτες, οι βουλευτές θα πλήρωναν άλλες 15.000 ευρώ περισσότερα το χρόνο, δηλαδή γύρω στις 40.000 ευρώ.
Αυτά τα φορολογικά «μαγικά» που προστατεύουν τους βουλευτές έχουν πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα Δημόσια έσοδα. Από την φορολόγηση των βουλευτών, το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τους 300, ένα συνολικό ποσό κοντά στα 1.650.000 ευρώ. Αν όμως φορολογούνταν όπως φορολογείται ο απλός πολίτης που στενάζει κάτω από το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεών του, τότε το Κράτος θα εισέπραττε 11.700.000 ευρώ. Δηλαδή, αυτή η αντιμετώπιση «με το γάντι» που λαμβάνουν οι «300 εθνοπατέρες», κοστίζει πάνω από 10.000.000 ευρώ το χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο.
Αυτή την στιγμή που αυξάνονται οι φόροι σε όλες τις κλίμακες και ο λαός για ακόμα μία φορά καλείται να δώσει από το υστέρημά του, για να σωθεί η χώρα και να επιτευχθούν οι στόχοι της ελληνικής Οικονομίας, δεν ήταν δυνατόν οι Έλληνες βουλευτές να ζουν απομονωμένοι από την πραγματικότητα και να συνεχίσουν από την μία να απολαμβάνουν αυτή την ιδιάζουσα φορολόγηση και από την άλλη να ψηφίζουν τους νέους φόρους που έρχονται να προστεθούν στο ήδη ασήκωτο βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.
Την ιστορική αυτή απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρη Μάρδα και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά.
Η σύσκεψη στο Μαξίμου
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, υπογράμμισε ότι « Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών». Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο, είπε, και εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει.
Κατά πληροφορίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις κατά 25% σε υπουργούς που είναι και βουλευτές, 15% σε όσους δεν είναι βουλευτές, ενώ για τα μέλη των ΔΣ των Ανεξάρτητων Αρχών οι μειώσεις θα αγγίξουν το 40%. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις που αποφασίστηκαν είναι της τάξης του 30%.
Επίσης αποφασίστηκε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών με στόχο την εξομοίωση με αυτό που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Με την κατάργηση του αφορολογήτου μειώνεται η βουλευτική αποζημίωση κατά 20%.
Όπως έχουν δηλώσει πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”». Κατά μέσο όρο κάθε βουλευτής λαμβάνει το χρόνο περίπου 93.000 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση, αποζημίωση για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και διάφορα «χρυσά» επιδόματα. Για το συγκεκριμένο ποσό πληρώνει φόρο περίπου 5.500 ευρώ όσο δηλαδή και ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ. Με άλλα λόγια το Δημόσιο εισπράττει σήμερα περίπου 1.650.000 ευρώ από την φορολόγηση των 300 εθνοπατέρων ενώ θα μπορούσε να εισπράξει 11.700.000 ευρώ.
Σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι «η λογική είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα του ανώτερου πολιτικού προσωπικού τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, επομένως πρέπει να δούμε μια συνολική μείωση των αποδοχών και των προνομίων που απολαμβάνει το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας». «Για το σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «σήμερα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει όλες αυτές τις μειώσεις και τις ρυθμίσεις».