Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται για τη μάχη της επόμενης μέρας – Πακέτο προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση της οικονομίας
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του εφιάλτη που προκάλεσε ο κορωνοïός βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η εκτίμηση που κυριαρχεί τόσο στο Μαξίμου, όσο και στην Κουμουνδούρου για τις δραματικές επιπτώσεις που θα υποστεί το σύνολο της οικονομίας από τον κορωνοϊό δρομολογεί, αναγκαστικά, εξελίξεις προς την κατεύθυνση της προσφυγής σε εκλογές πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διαψεύδει τα σχετικά σενάρια προετοιμάζεται για κάλπες, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εγκυμονεί κινδύνους γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο κόσμος και ειδικά όσοι έχουν πληγεί από την κρίση ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ταχύτατα πριν αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα όπως η μείωση μισθών και συντάξεων. Η πρόταση που διατυπώνουν οι σύμβουλοι του στον πολιτικό σχεδιασμό είναι να πάει σε εκλογές με το δίλημμα ποιος είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή τον προτρέπουν να αποφύγει λήψη μέτρων τα οποία προκαλούν πολιτικό κόστος μέχρι τον Σεπτέμβριο, να χρηματοδοτήσει την οικονομία με το μαξιλάρι των αποθεμάτων καθώς και με τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόσχημα για προσφυγή σε εκλογές θα είναι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον εφιάλτη του κορωνοϊού που απαιτεί νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα. Βέβαια στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλά κορυφαία στελέχη που θεωρούν την προσφυγή σε εκλογές καταστροφική για την οικονομία. Πολλοί υπουργοί θεωρούν ακόμα και μια νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές θα είναι Πύρρειος γιατί η διαχείριση της κατάστασης στη συνέχεια μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη χώρα αλλά και για την ίδια τη συντηρητική παράταξης. Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού έχει τεθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσίαση μιας συγκεκριμένης ριζοσπαστικής πρότασης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προστασία των εργαζομένων θα αποτελέσει την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο εκλογών.
Με ένα πρόγραμμα μαμούθ η Κουμουνδούρου επιχειρεί να προσεγγίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που συγκροτούν το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση οι προετοιμασίες σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου και η σύγκρουση προτάσεων για την επόμενη μέρα μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Πακέτο συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ για την στήριξη της Οικονομίας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν και το 15% του ΑΕΠ και άμεσα ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου ένα συνολικό πρόγραμμα για την συγκράτηση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας. Το βάρος του σχεδιασμού έπεσε στους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και πρώην υπουργούς, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας Νίκο Παππά και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Προτάσεις που έρχονται την ώρα που η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας με 3,6% του ΑΕΠ. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση με την Γερμανία που δαπανά το 51,2%, τη Γαλλία με 23,1%, την Ιταλία με 21,2% τη Μ. Βρετανία με 15% και τη Δανί με 12,2%.
Σύμφωνα με τους γνώστες, η κεντρική ιδέα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρξει καθαρή χρηματική ενίσχυση 13 δις ευρώ με μεγάλο μέρος να κατευθύνεται στην προστασία των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση ενώ εγγυήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 22 δισ. να δοθούν για την ενίσχυση της αγοράς.
Η κατάσταση είναι τρομακτική στην αγορά με φορείς, όταν τους ρωτάς τί ζητά η αγορά από την κυβέρνηση, να απαντούν, «μαντίλι να κλάψει». Από τις πρώτες εβδομάδες έχουν χτυπηθεί τουλάχιστον 200.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφήνοντας περίπου 250.000 εργαζόμενους στον αέρα.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι με επιδοτήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι μισθοί και οι εισφορές για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Σημειώνεται ότι μέρος των 35 δισ. ευρώ θα δοθεί για διάσωση επιχειρήσεων χωρίς τα χρήματα να επιστραφούν, ενώ θα χρηματοδοτηθεί εκτάκτως και ο ΟΑΕΔ για να αυξήσει τον αριθμό των ανέργων που καλύπτει. Σημαντική διαφοροποίηση από τις κυβερνητικές προτάσεις, είναι ότι στη στήριξη των πολιτών, δεν μιλάμε για δάνεια που θα πρέπει να επιστραφούν αλλά για οικονομική ενίσχυση.
Ο σχεδιασμός του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εντολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν διαπιστώθηκε ότι η πανδημία θα πλήξει την Ελλάδα. Η λογική του είναι ότι τα μέτρα θα παρθούν τώρα με ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ή εκ των υστέρων η κρίση θα κοστίσει πολλαπλάσιες προσπάθειες. Το σχέδιο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονηθεί στη βάση της διεθνούς πρακτικής αυτή την περίοδο, συνδυάζοντας την αμερικανική απάντηση στον κορωνοϊό, η οποία γίνεται μέσω ζεστού χρήματος και την ευρωπαϊκή, η οποία δίνει έμφαση κυρίως στην εγγυοδοσία.
Οι επιδοτήσεις των 15 δισ. ευρώ επαρκούν να καλύψουν πλήρως το μισθολογικό κόστος για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Επιπλέον, το σχέδιο της Κουμουνδούρου προτείνει μέρος των χρημάτων αυτών, που θα δοθούν χωρίς να επιστραφούν, να διατεθεί για να διασωθούν επιχειρήσεις, αλλά και για τις αυξημένες ανάγκες του ΟΑΕΔ πέραν του Μαΐου, ώστε να καλυφθούν οι πολλοί περισσότεροι άνεργοι που θα προκύψουν ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς και ευάλωτα στρώματα.