ΕΚΛΟΓΙΚΟ σκηνικό στήνει ο Κυριάκος με τις νέες παροχές που εξήγγειλε χθες για το κρίσιμο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο.
Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως εγγυητής της επανεκκίνησης της οικονομίας εμφάνισε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της εργασίας μείωσης της φορολογίας και προστασίας των πληττόμενων επιχειρήσεων, το οποίο κοστολογεί σε 24 δισεκατομμύρια.
Τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση αν βέβαια δεν ακυρωθούν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
Οι εξαγγελίες έγιναν στη σκιά των εκτιμήσεων για δραματική αύξηση της ύφεσης.
Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμά ότι το μέγεθος της ύφεσης μπορεί να φτάσει μέχρι και 13%.
Γι΄ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να στήσει κάλπες πριν φανούν στην οικονομία και την κοινωνία οι συνέπειες της ύφεσης.
Στόχος του είναι να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και βεβαίως την προσδοκία που δημιουργούν οι εξαγγελίες για ενίσχυση μεγάλου μέρους των εργαζομένων.
Με δεδομένη τη δημοσκοπική υπεροχή που εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία, στο Μαξίμου θεωρούν ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μπορεί να στηθούν κάλπες.
Βέβαια μετά το κρίσιμο αυτό διάστημα που θα φανούν οι συνέπειες της ύφεσης και δεν θα υπάρχουν λεφτά για επιδόματα η κυβέρνηση θα εμφανίσει απότομη κατρακύλα.
Το πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι μεγάλο και ενδεχομένως να προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς ανάλογους με αυτούς που σημειώθηκαν την εποχή των μνημονίων.
Βέβαια, η αγορά ξορκίζει με κάθε τρόπο την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές γιατί η χώρα θα παραλύσει για ένα τρίμηνο.
Ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει διπλές κάλπες.
Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση το ζητούμενο είναι να «καεί» η απλή αναλογική και η δεύτερη που θα γίνει με το νέο εκλογικό σύστημα θα δώσει σύμφωνα με τις δημοσκοπικές προβλέψεις αυτοδυναμία στη ΝΔ.
Οι υπολογισμοί του Μαξίμου γίνονται χωρίς τον ξενοδόχο.
Γιατί το 85% του κόσμου είναι αντίθετο με τις πρόωρες εκλογές.
Δεν αποκλείεται ο αιφνιδιασμός να καταλήξει σε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές του, ενώ παράλληλα να προκαλέσει και μεγάλη ζημιά στην οικονομία.
Πακέτο στήριξης ύψους 24 δισ.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, λίγες ημέρες προτού επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία, που έχουν κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 24 δισ. ευρώ με φοροελαφρύνσεις και στήριξη της εργασίας. Παρουσίασε επίσης τον οδικό χάρτη για τον τουρισμό.
Ικανοποίηση για την επιδημιολογική πορεία
«Πετύχαμε να περιορίσουμε τον κορωνοϊό, θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία, κάναμε τη χώρα παράδειγμα προς μίμηση. Το καταφέραμε όλοι μαζί», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα. Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές», είπε και συνέχισε: «Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης. Ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία. Μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία. Πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία. Αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Θα περάσουμε, έτσι, από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία».
Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
«Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας», τόνισε. «Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο. Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης», είπε. Εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: «Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή. Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος. Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές». Όπως είπε, «το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης».
Μειώσεις φόρων
Επιπρόσθετα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις για φορολογική ανακούφιση των πολιτών. «Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση. Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά. Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται. Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης. Γι’ αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%». Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση της προκαταβολής φόρου. «Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα. Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».
Ενίσχυση επιχειρήσεων
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια προχώρησε σε ανακοινώσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων. «Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων. Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων».
Ο οδικός χάρτης για τον τουρισμό
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας». «Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας. Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος. Και θα το ξαναπώ: Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων».
Σταϊκούρας: Μείωση ΦΠΑ σε μετακινήσεις, ροφήματα – Φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις
Εξειδικεύεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση και την αντιμετωπίζει με επιτυχία. «Πρόσφατα η Κομισιόν στις προβλέψεις της επεσήμανε την ταχεία επέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία». Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Εξάλλου ανέλυσε το σχέδιο 4 φάσεων της κυβέρνησης:
1) Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.
2) Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.
3) Από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη, ανάκαμψη της οικονομίας.
4) Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.
Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, περιέχει τέσσερις πυλώνες στήριξης:
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας:
-
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών
-
Επεκτείνεται στο 100% η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό
-
Πρόγραμμα στήριξης της Εργασίας
-
Παρέχεται επιδότηση εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους
-
Δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις και στον τουρισμό/εστίαση/μεταφορές για τον Ιούνιο.
-
Επέκταση δυνατότητας έκπτωσης ενοικίου για Ιούνιο για τις επιχειρήσεις. Ίδια δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.
-
Δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.
-
Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που είδαν μείωση τζίρου.
-
Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές έως 31/10 στο 13%. Αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
-
Μείωση ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά
-
Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα
-
Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΦΠΑ στο 13% έως 31/10
-
Δημιουργία μητρώου start ups για την υποστήριξη του οικοσυστήματος. Δίνεται κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν σε επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου.
-
Επιδότηση μέρους των δόσεων με δάνεια που έχουν υποθήκη την Α’ κατοικία.
-
Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέτει δικλίδες ασφαλείας το σχέδιο για να μην ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Βρούτσης: Επέκταση υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου μέχρι και Ιούλιο
Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για την τόνωση της εργασίας εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. «Απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» υπογράμμισε κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο κ. Βρούτσης, αναφερόμενος στην ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, που εφαρμόστηκε από τις 18 Μαρτίου. «Έκτοτε, εκμηδενίστηκαν οι απολύσεις» υποστήριξε.
Πρώτος άξονας: -Για το Μάιο έχει ήδη επεκταθεί η αναστολή σύμβασης. Οι εργοδότες μπορούν να διατηρήσουν έως και το 60% των εργαζόμενων σε αναστολή. Και οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, μπορούν να έχουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζόμενων. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.
-Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ. Παύει για τον Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής εισφορών.
-Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αλλά μόνο για όσους πλήττονται.
Δεύτερος άξονας: -Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας. Δεν μένουμε αδρανείς, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου κριθεί αναγκαίο. Από 1η Ιουνίου έως και 30/9 η διάρκεια του προγράμματος. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μπουν, αρκεί να έχει πέσει ο τζίρος τους κατά 20%. Στο μηχανισμό μπορούν να μπουν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο. Επίσης μπορούν να μπουν και οι εποχικές επιχειρήσεις. Δεν επιτρέπεται η μετατροπή της σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Η πολιτεία θα αναλάβει την αναπλήρωση του 60% του μισθού του εργαζόμενου για όσο δεν εργάζεται. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις εισφορές του εργαζόμενου. Ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο που τελεί σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης.
Τρίτος άξονας: -Επίδομα εργασίας στους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν λόγω της ύφεσης. Το κράτος αναλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα που έληγαν τον Μάιο.
-Τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
Γεωργιάδης: Δημιουργούμε παρατηρητήριο ρευστότητας για τις επιχειρήσεις
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες, ανέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε τις δηλώσεις του σημειώνοντας πως οι οικονομικοί δείκτες προϊώνιζαν μεγάλη επιτυχία για το 2020 μέχρι την εμφάνιση του Covid-19.Το υπουργείο Ανάπτυξης εξασφάλισε την επάρκεια και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ.
O υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021.
Ως προς τη συνεργασία με την ΕΕ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πολύ γρήγορα η χώρα πέτυχε η αναπτυξιακή τράπεζα να γίνει εργαλείο παροχής ρευστότητας.
Την Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ2. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι.
Τώρα προέχει να βάλουμε μπρος την οικονομία να μειώσουμε το εύρος της ύφεσης και το 2021 να είναι έτος μεγάλης ανάκαμψης»
Μόχλευση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί. Το σχεδιάσαμε και το υλοποιήσαμε σε λιγότερο από 50 ημέρες .
Εγκαινιάσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία σε ύψος 1,88 δισ. ευρώ και με τη μόχλευση άλλα 5 δισ. ευρώ .
Για τις στρατηγικές επενδύσεις το σύνολο των νέων εγκρίσεων είναι 2,5 δισ. ευρώ.
Θα εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια από 2000 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει φάκελο.
Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες
Σε άμεση προτεραιότητα τίθενται 40 μεγάλα έργα. Στο νέο ΕΣΠΑ του 2021 – 2027 προστίθενται πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση δημιουργεί Παρατηρητήριο Ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν το τυπικό γράμμα της νομιμότητας γιατί η οικονομία έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας.
Σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ θα έχουμε σχέδιο για μικροπιστώσεις, για να αποκτήσουν κεφάλαιο κίνησης. Στόχος είναι να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Θεοχάρης: Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού
Σε δύο στάδια θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του τουρισμού για το εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με την απελευθέρωση των πτήσεων προς το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα είναι το δεύτερο στάδιο με την απελευθέρωση των πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια. Ο τουρισμός εσωτερικού «ανοίγει» νωρίτερα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού , στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης έχει ως εξής:
Δευτέρα 25 Μαΐου: Ανοίγει το yachting που αποτελεί και την ασφαλέστερη τουριστική δραστηριότητα
Δευτέρα 1η Ιουνίου: Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις, τα κάμπινγκ και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
Δευτέρα 15 Ιουνίου: Ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Παράλληλα ενεργοποιείται το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων, αρχικά μόνο από το «Ελ. Βενιζέλος»
Τετάρτη 1η Ιουλίου: Δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης των πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων
Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, απελευθέρωση των πτήσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση τεστ για κορωνοϊό στους επιβάτες, ούτε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό δεν αποκλείει, όπως εξήγησε, κάποιους δειγματοληπτικούς ελέγχους για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης στις 15 Ιουνίου προβλέπεται:
• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»
• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως η οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες
Για το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης την 1η Ιουλίου προβλέπεται:
• Απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια
• Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες
• Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά
• Οι χώρες που θα εξαιρεθούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως
• Οι χώρες που εξαιρέθηκαν από το 2ο στάδιο απελευθέρωσης θα παρακολουθούνται αναφορικά με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, θα υπάρξει ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς:
Ενίσχυση ικανότητας υποδομών υγείας:
Κάλυψη από κοντινούς προορισμούς: