Τρίτη, 17 Μαΐου 2022
04
02
37

Εκλογές στα Κατεχόμενα: Νικητής ο Ερσίν Τατάρ – Ποσοστά ρεκόρ στην αποχή

Μοιραστείτε το

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ βγήκε κερδισμένο στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στα κατεχόμενα για την ανάδειξη των νέων λεγόμενων “βουλευτών” του ψευδοκράτους.

Όπως αναφέρει το philenews.com, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το κόμμα του Ερχιουρμάν, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP).

Με καταμετρημένο το ένα τρίτο των ψήφων, το κόμμα Εθνικής Ενότητας ελάμβανε ποσοστό γύρω στο 40% λαμβάνοντας 25 έδρες, ενώ το CTP γύρω στο 31-32% λαμβάνοντας 19 έδρες. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το HP ελάμβανε ποσοστό 6%, το DP γύρω στο 8%, το TDP γύρω στο 4,5% και το YDP κοντά στο 6%. 

Ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του «εκλογικού» του δικαιώματος το μεσημέρι κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. 

«Ίνσιαλλαχ η συμμετοχή θα είναι καλή», είπε, καλώντας τον κόσμο να πάει στις κάλπες λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Ευχήθηκε δε να υπάρξει ρύθμιση της «νομοθεσίας» ώστε δικαίωμα ψήφου να έχουν και δεκάδες χιλιάδες Τ/κ που ζουν στο εξωτερικό. 

Αποχή-ρεκόρ 

Η συμμετοχή ήταν το κύριο ζητούμενο της χθεσινής παράνομης εκλογικής αναμέτρησης στα κατεχόμενα, με την αποχή -όπως αναμενόταν- να καταγράφει ένα ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό, καθώς περίπου οι μισοί δεν προσήλθαν στις κάλπες. 

Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση η συμμετοχή ανήλθε στο 58,23%. 

Με καταμετρημένες και τις 763 κάλπες από τις 203.792 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν οι 117.421. Έγκυρες ψήφοι ήταν οι 4.985.543, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων στην μεικτή – οριζόντια ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» το ΚΕΕ έλαβε 39,54% και καταλαμβάνει 24 έδρες, το ΡΡΤΚ έλαβε 32,04% και 18 έδρες, το ΔΔΚ 7,41% και 3 έδρες, το ΚΛ 6,68% και 3 έδρες, το ΚΑ 6,39% και 2 έδρες. Εκτός «βουλής» μένουν το ΚΚΔ που έλαβε 4,42%, το ΚΚΑ με 1,54%, ο Δρόμος Ανεξαρτησίας με 1,96%. Οι 3 ανεξάρτητοι υποψήφιοι «βουλευτές» έλαβαν 0,02%. 

Στην Λευκωσία με 16 έδρες, τις 7 καταλαμβάνει το ΚΕΕ, το ΡΤΚ εξέλεξε 6 «βουλευτές», το ΔΚ μία, το ΚΑ μία και το ΚΛ μία. 

Στην Αμμόχωστο με 13 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 6 το ΡΤΚ 4, το ΔΚΚ έναν, το ΚΑ μία και το ΚΛ μία. 

Στην Κερύνεια με 11 έδρες, το ΚΕΕ 5, το ΡΤΚ 4, το ΔΚ μία και το ΚΛ μία. 

Στη Μόρφου με 3 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 2 έδρες και το ΡΤΚ μία. 

Στο Τρίκωμο με 5 έδρες, το ΚΕΕ έλαβε 3 καιι το ΡΤΚ 2. 

Τέλος, στην κατεχόμενη Λεύκα ΚΕΕ και ΡΤΚ έλαβαν από μία έδρα. 

Σημειώνεται ότι η καταμέτρηση της οριζόντιας ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, όταν θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η ανακήρυξη των 50 μελών της νέας «βουλής».

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.