Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Ο«κύβος ερρίφθη» στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πιο στενοί του σύμβουλοι αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον κατάλληλο χρόνο για να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Αναζητούν το «παράθυρο ευκαιρίας» που θα επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία στις επαναληπτικές εκλογές να κερδίσει αυτοδυναμία.
Αν πετύχουν, θα έχουν ακυρώσει την απλή αναλογική και ελπίζουν ότι θα έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα ή ακόμα καλύτερα γι’ αυτούς θα έχουν απαλλαγεί από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το τελευταίο μάλλον φαντάζει πολύ δύσκολο αν το ποσοστό που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δεύτερες εκλογές είναι υψηλό.
Ως τότε κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, καθότι το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με κινούμενη άμμο και οι αλλαγές είναι πιο εύκολες και απρόβλεπτες, ανάλογα με τις εξελίξεις οι οποίες εξαρτώνται από πάρα πολλούς εσωτερικούς, αλλά και εξωτερικούς (θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούμε) παράγοντες.
Οι ανοιχτές ημερομηνίες
Ας δούμε αρχικά τα διάφορα «παράθυρα ευκαιρίας», δηλαδή πιθανές ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές στο ορατό μέλλον.
Εν αρχή ην ο Ιούνιος και ο Ιούλιος. Μέχρι και τον Μάρτιο υπήρχαν άτομα του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη που πρότειναν πρόωρες εκλογές αυτό το διάστημα με το σκεπτικό ότι ο εμβολιασμός θα δημιουργούσε ευνοϊκές συνθήκες για την προσφυγή στις κάλπες.
Αν λάβουμε υπόψη την τελευταία δημοσκόπηση που το 67% έχει θετική γνώμη για τον εμβολιασμό, το κλίμα θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί. Όμως, υπάρχουν πολλά στοιχεία που λένε το αντίθετο για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά η επικοινωνιακή δύναμη πυρός της κυβέρνησης, καλύπτει τις αδυναμίες.
Πάντως, το διάστημα αυτό έχει αποκλειστεί και πλέον πάμε σε τρεις άλλες χρονικές περιόδους. Τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι οπαδοί της προκήρυξης εκλογών για τον Σεπτέμβριο έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι ως τότε δεν θα έχουν εκδηλωθεί ανοιχτά όλες οι συνέπειες από την οικονομική καταστροφή, που προκάλεσε το λοκντάουν και προπαντός δεν θα έχει κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος αναγκαστικά θα περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα, αφού σιγά-σιγά θα πρέπει να περιορίζεται η χαλάρωση στα δημόσια οικονομικά.
Οι ίδιοι ευελπιστούν ότι θα έχει πάει καλύτερα από πέρυσι ο τουρισμός και ένα μέρος της δυσαρέσκειας που υπάρχει θα έχει απαλειφθεί.
Εγκληματικότητα, εργασιακά και οικονομία…
Όμως, στο σύστημα των εξισώσεων για τον Σεπτέμβριο καλούνται να βάλουνάλλες δύο παραμέτρους, πέραν της οικονομίας, των λουκέτων και της ανεργίας, που ως τώρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι.
Η πρώτη είναι η ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες ηεγκληματικότητα. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι το 67% των πολιτώναισθάνεται ανασφάλεια, καταρρίπτοντας έτσι ένα από τα ισχυρά κεφάλαιατου αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη που εκφράζεται από τη φράση «νόμος και τάξη». Έχει πλέον μετεξελιχθεί σε «ανομία και αταξία» και δύσκολα οι αστυνομικές δυνάμεις με τον προσανατολισμό που έχουν, θα καταφέρουν να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας. Αυτό συνάγεται και από το εύρημα του Ευρωβαρόμετρου πως η αστυνομία έχασε από την προηγούμενη μέτρηση 25 μονάδες από την αποδοχή της από τους πολίτες.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό εύρημα αφορά στα εργασιακά. Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε πως το 54% των πολιτών εκτιμά πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για το οκτάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα άλλα ζητήματα είναι κακές για τους εργαζόμενους και μόνο ένα 25% τις θεωρεί ευνοϊκές. Το 21% που απάντησε πως δεν γνωρίζει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναμένεται να το στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν κακές τις ρυθμίσεις.
Στο μεταξύ αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να υποβαθμιστεί η σημασία του εμβολιασμού και να αναδειχθούν σταδιακά ως μεγαλύτερα προβλήματα η οικονομία και η ανεργία (η τάση φάνηκε στην τελευταία δημοσκόπηση), οπότε γίνεται αντιληπτό πως το «παράθυρο ευκαιρίας» δύσκολα θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο.
Και όπως προκύπτει από τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικονομία και την απασχόληση. Τρία στοιχεία μόνο θα αναφέρουμε για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της δυσκολίας της κυβέρνησης να τα παραγνωρίσει και να προχωρήσει σε εκλογές. Σύμφωνα λοιπόν με το πρώτο εύρημα, το 92% θεωρεί ότι η κατάσταση στην απασχόληση είναι κακή. Το 81% εκτιμά ότι σε ένα χρόνο δεν θα βελτιωθεί η οικονομία και ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση ούτε για τα οικονομικά του νοικοκυριού. Κι εμείς προσθέτουμε πως θα γίνει χειρότερο το κλίμα αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΚΤ, και της Τράπεζας της Ελλάδος, για μεγάλη αύξηση των λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα υπέρ του Νοεμβρίου και του Μαρτίου
Στα επιχειρήματα για τις πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο προστίθενται πως θα έχουν εισρεύσει τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και έτσι θα δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Παράλληλα η κυβέρνηση θα βομβαρδίσει τους πολίτες με ευρήματα ελληνικών δημοσκοπήσεων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανότερος από τον Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί την οικονομία μετά την πανδημία.
Τα ίδια επιχειρήματα, αλλά με μεγαλύτερη ένταση, χρησιμοποιούνται για τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο. Ως τότε λένε θα έχουν εισρεύσει 7,8 δισ. το 2021 και άλλα τόσα το 2022, οπότε η κατάσταση στην οικονομία αναμένεται να βελτιωθεί.
Ομως, το ζήτημα δεν είναι αν θα εισρεύσουν τα κονδύλια, αλλά το πού θα κατευθυνθούν. Και σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη που εφαρμόζεται, τα χρήματα θα καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τον τραπεζικό κλάδο, μόνο 30.000 περίπου επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια για τραπεζικό δανεισμό. Που σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αποκλειστούν και υπάρχει κίνδυνος το πλεονέκτημα να γυρίσει μπούμερανγκ μετατρεπόμενο σε μειονέκτημα έναντι αυτών (δηλαδή των πολλών) που δεν θα ωφεληθούν από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εξάλλου, θα υπάρχει και η σύγκριση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και με το «κούρεμα» και εξόφληση σε 120 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.
Ο Μπάιντεν και η αντι-Μέρκελ
Τέλος να προσθέσουμε άλλους δύο εξωγενείς παράγοντες. Τον Τζο Μπάιντεν και το θάψιμο του νεοφιλελευθερισμού με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ενδεχόμενη ανάληψη της καγκελαρίας στη Γερμανία (οι εκλογές γίνονται στις 26 Σεπτεμβρίου) από τους Πράσινους και Αναλένα Μπέρμποκ. Αυτό θα σημάνει περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, πράγμα που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του νεοφιλελεύθερου Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως φαίνεται λοιπόν με την πάροδο του χρόνου θα δυσκολεύει η προσφυγή στις κάλπες. Και όπως ο γράφων υποστηρίζει από τον περασμένο Οκτώβριο (στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra Channel) και σε ιστότοπους, το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να προσφύγει στις κάλπες, εκτός αν έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει πολιτικά.