Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου για την ηγεσία – Ποιον θα στηρίξει ο Λοβέρδος στο β’ γύρο

14
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Από σήμερα οι αιτήσεις των υποψηφίων - Αναλυτικές οδηγίες προς τους διευθυντές

Με τη διαφορά από τον δεύτερο της διαδικασίας, Γιώργο Παπανδρέου, να αγγίζει το 10% ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής του πρώτου γύρου για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος, κατάφερε να συγκεντρώσει την προτίμηση του 37% όλων όσοι έσπευσαν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή και πλέον αποτελεί το μεγάλο φαβορί ώστε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, μετά από τον β’ γύρο της διαδικασίας στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, την ερχόμενη Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου.

Η μεγάλη δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη αποδείχθηκε η περιφέρεια – με πάνω από 55% στην Κρήτη και να νησιά- καθώς εκεί πρώτευσε με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στη δυτική Ελλάδα και τον τρίτο -και εκτός δεύτερης Κυριακής- Ανδρέα Λοβέρδο να συγκεντρώνει την περισσότερη δύναμή του στην Αττική. Την ίδια στιγμή, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Παύλος ΧρηστίδηςΧάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος, συγκέντρωσαν περί το 3% ο καθένας.

Περισσότεροι από 270.000 πολίτες βρέθηκαν την Κυριακή στις κάλπες αριθμός ρεκόρ που έχει γεμίσει αισιοδοξία τους ανθρώπους του ΚΙΝΑΛ. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως χρειάστηκε να παραταθεί το κλείσιμο της κάλπης κατά μία ώρα, ενώ σε πολλές περιοχές χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος καθώς οι ουρές των ψηφοφόρων ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αυτό δείχνει, την ολική επαναφορά του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή.

Τα δεδομένα και οι συνεργασίες για τον δεύτερο γύρο

Εκείνο που πλέον έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι συσχετισμοί αλλά και οι συνεργασίες εν όψει του δεύτερου γύρου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής του κόμματος κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση νίκης του θα πρέπει να βρεθεί και το πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στο κοινοβούλιο. Αυτό άλλωστε το είχε επισημάνει πολλάκις ο Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πως πρέπει να εκλεγεί βουλευτής που θα δώσει τη μάχη μέσα στη βουλή απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με αυτό το δεδομένο είναι πολύ πιθανό να υπάρξει στήριξη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί επίσης καλές πολιτικές σχέσεις τόσο με τον Παύλο Γερουλάνο όσο και με τον Χάρη Καστανίδη που είναι πολύ πιθανό να τον στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον γραμματέα του Κινήματος, Παύλο Χρηστίδη, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Ανδρουλάκη, διαθέτει όμως έναν πυρήνα υποστηρικτών στη νεολαία που θα μπορούσαν – με ηλικιακούς όρους – να στηρίξουν πιο εύκολα μια υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι αντιδράσεις των υποψηφίων

«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες ο νικητής του πρώτου γύρου, Νίκος Ανδρουλάκης και δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα τηρήσει την εντολή της βάσης για αυτονομία , ενότητα και ανανέωση. «Δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης» είπε.

«Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου συμπληρώνοντας πως «αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα».

Λοβέρδος: Αύριο θα ανακοινώσω ποιον στηρίζω στον β’ γύρο

Την πρόθεσή του να ανακοινώσει έως αύριο τον υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής που θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι είναι πολιτικός θέσεων που ποτέ δεν κρύφτηκε και γι’ αυτό θα πάρει θέση και τώρα, ανακοινώνοντας εάν θα ψηφίσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Γιώργο Παπανδρέου την προσεχή Κυριακή. Πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, θα μιλήσει με τους συνεργάτες του, βουλευτές και μη, καθώς όπως είπε σέβεται εκείνους που τον πλαισίωσαν.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Λοβέρδος που χθες έμεινε εκτός της κούρσας διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες είναι η ανανέωση. Τέλος, ευχαρίστησε τις δεκάδες χιλιάδες που τον ψήφισαν λέγοντας ότι θα συνεχίσει και πως δεν θα τους εγκαταλείψει. Όπως είπε στη μάχη των ιδεών σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, το όνομα, την ταυτότητά του αλλά και την προσδοκία για υπερδιπλασιασμό δυνάμεων κέρδισε, ωστόσο έχασε στην κάλπη.