Έκκληση από την πρόεδρο να συνεχιστεί η δίκη της ΧΑ

Με την έκκληση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας να δώσει κατ’εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους που παρίστανται στο δικαστήριο, διακόπηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση.

Παρόντες στο εδώλιο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, που μετράει πλέον αντίστροφα για την έξοδό του από τη φυλακή και άλλοι πέντε από τους 68 κατηγορούμενους. Παρούσα στο ακροατήριο η μητέρα αλλά και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, που παρακολούθησαν αμίλητοι τη σύντομη διαδικασία. Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, με την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει άδειες στα μέλη του να παρασταθούν στη δίκη, επικαλούμενη και τη χθεσινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση για την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά.

Όπως ενημέρωσαν το δικαστήριο συνήγοροι από την Πολιτική Αγωγή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα ασχοληθεί, πιθανότατα αύριο, με το θέμα της άδειας που έχουν αιτηθεί προκειμένου να παραστούν στη δίκη, παρά τη συνέχιση της αποχής των δικηγορικών για το ασφαλιστικό. Από την πλευρά της υπεράσπισης, όπως δήλωσαν συνήγοροι κατηγορουμένων, ζητήθηκαν άδειες που όμως δεν τους χορηγήθηκαν.

Τόνισαν, ωστόσο, πως είναι λάθος να αποδίδεται η επικείμενη αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά στην αποχή των δικηγόρων. Αποχωρώντας από το δικαστήριο, η κ. Μάγδα Φύσσα δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους παραπέμποντάς τους στον εκ των συνηγόρων της οικογένειας Ανδρέα Τζέλλη.

Ο κ. Τζέλλης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η αποχή των δικηγόρων είναι απολύτως δικαιολογημένη, λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Ανέφερε ωστόσο πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Ο συνήγορος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, λέγοντας: «Δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ( σσ με την λήξη του ορίου προφυλάκισης) αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε, μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι».

Ανέφερε επίσης ότι ως πολιτικός ενάγων είναι καλυμμένος από τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται στον κατηγορούμενο για τον βίαιο θάνατο του 34χρονου μουσικού, σημειώνοντας: «αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».

Νέα έκκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στον ΔΣΑ για τη δίκη της Χ.Α.

Έκκληση στον πρόεδρο του ΔΣΑ να δοθεί άδεια στους δικηγόρους να συμμετάσχουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής απηύθυνε εκ νέου, μέσω του Αlpha 989, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου εν όψει και της αποφυλάκισης του Γιώργου Ρουπακιά.

Η κ. Θάνου σημείωσε ότι τώρα, κατά το διάστημα της αποχής, οι φορείς της Δικαιοσύνης δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Αντίθετα θεωρώ, πρόσθεσε, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ μας και να μπουν στο περιθώριο όλα αυτά που δεν συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης για να μπορέσουν να επιταχυνθούν κυρίως αυτές οι μεγάλες δίκες, οι οποίες έχουν και σοβαρότητα και γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Διευκρίνισε πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στην αποχή των δικηγόρων αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. στα κενά των δικαστών.

 «Δεν επρόκειτο να έχει περατωθεί η δίκη έως τις 18 Μαρτίου που λήγει η προσωρινή προφυλάκισή του» είπε η κ. Θάνου και τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώνονται οι δίκες εντός του 18αμήνου.

«Δεν θεωρώ ότι άργησε η δίκη. Και ο χρόνος της ανάκρισης ήταν εύλογος και η δίκη άρχισε κανονικά δηλ. από τον Απρίλιο του ‘15. Το κακό είναι ότι σε μια αίθουσα γίνονται τόσο πολλές δίκες ώστε υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Συμβάλλει στην αργοπορία και το χωροταξικό. Πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην έχουμε επανάληψη του φαινομένου αυτού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθυστέρηση μπορεί να συμβάλλουν και σε κίνδυνο αποφυλάκισης λόγω συμπληρώσεως του ορίου κρατήσεως και παραγραφής αδικημάτων. Γίνεται κάθε προσπάθεια από τους δικαστές και τους εισαγγελείς ώστε να ολοκληρώνονται οι δίκες για να μην υπάρχει ο κίνδυνος, αν και μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι συμμερίζεται τον πόνο και τη θλίψη της κ. Φύσσα αλλά δεν παρασύρεται από συναισθήματα. «Θα κάνω κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει κάποιο παρόμοιο φαινόμενο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης και πρέπει να γίνουν πολλά» διαβεβαίωσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή