Εκκενώνουν τα νοσοκομεία!

Η ΤΑΚΤΙΚΗ της κυβέρνησης να εκκενώσει τα νοσοκομεία από ανεμβολίαστους γιατρούς και προσωπικό χωρίς να διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αναπλήρωσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα όπως το νοσοκομείο Αγρινίου όπου πενήντα ανεμβολίαστοι έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας και άλλοι 40 βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Η εικόνα είναι τραγική και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η κυβέρνηση αντί για διάλογο προκειμένου να πειστούν οι περίπου δέκα χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι ακολουθεί καθεστωτικές πρακτικές που αποδιοργανώνουν το σύστημα υγείας σε μια περίοδο κατά την οποία ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση και οι εντατικές έχουν αρχίσει να γεμίζουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι όλα είναι υπό έλεγχο γιατί προφανώς έτσι θέλει να νομίζει ή δεν τον έχουν ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Για το Μαξίμου προέχει η επίδειξη πυγμής απέναντι σε ένα ποσοστό εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν για διάφορους λόγους ανεμβολίαστοι.

Αυτή η τακτική προκαλεί διχασμό στην κοινωνία με αποτέλεσμα να αρχίσει να γιγαντώνεται το λεγόμενο κίνημα των αρνητών.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να πάρει και πολιτικά χαρακτηριστικά με τη δημιουργία ενός αντισυστημικού κόμματος.

Οι συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συνιστούν καμπανάκι κινδύνου για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Γι΄ αυτό επιβάλλεται διάλογος για να πειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να εμβολιαστεί και όχι πολιτική του τσαμπουκά που φέρει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η εκκένωση των νοσοκομείων από προσωπικό την ώρα που δίνεται η μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του 4ου κύματος της εφιαλτικής πανδημίας, συνιστά έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Αναστάτωση

Στο νοσοκομείο της Δράμας, στο οποίο επί συνόλου 640 εργαζομένων περισσότεροι από 120 είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, από αυτούς οι 90 είναι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα με τις αναστολές εργασίας να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Αναβρασμός επικράτησε χθες το πρωί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όσους δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στη συνέχεια τους επιτράπηκε να μπουν στο νοσοκομείο, όχι όμως και να εργαστούν. Ένταση επικράτησε όταν η διοίκηση του νοσοκομείου κάλεσε τους εμβολιασμένους υγειονομικούς να πάρουν κάρτα εισόδου, μέτρο που τελικά δεν εφαρμόστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων. Μέχρι στιγμής πάντως κανένας εργαζόμενος δεν έχει λάβει τη διοικητική πράξη αναστολής, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας. Ίδια εικόνα και στο νομό Αχαΐας πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου στο νοσοκομείο Αγρινίου προβληματίζει ήδη. Συνολικά 87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και τρεις γιατροί, παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου εκπέμπει SOS

Οι πέντε εντατικολόγοι της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» όπως σημειώνει ο διευθυντής της κλινικής Μπάμπης Μαρκάκης. Η ασφυκτική πίεση στην οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν, με έναν γιατρό υπεύθυνο για 3 κλίνες ΜΕΘ Covid, σε συνδυασμό με την ανάληψη καθηκόντων που δεν είναι στην ειδικότητά τους, τους οδήγησε να υποβάλουν παραίτηση. Ο Διευθυντής ΜΕΘ του Nοσοκομείου Ρεθύμνου Μπάμπης Μαρκάκης, η κατάσταση έχει φτάσει «στο απροχώρητο» και απευθύνει έκκληση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 7η ΥΠΕ: «Να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου».

Οι εντατικολόγοι

«Αυτή τη στιγμή, με την παρουσία μόνο 5 ειδικευμένων εντατικολόγων και την πλήρη απουσία βοηθητικού προσωπικού, καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στην ασφυκτική πίεση και να παρέχουμε την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται οι ασθενείς μας, όταν στη βάρδια είναι μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός. Αυτός ο γιατρός είναι υπεύθυνος για τις 3 κλίνες ΜΕΘ Covid -η ύπαρξη των οποίων δεν προβλεπόταν καν στην αρχή και δημιουργήθηκαν κατ’ ανάγκη- και τις 4 κλίνες ΜΕΘ non Covid περιστατικών. Παράλληλα, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, οι εντατικολόγοι καλούνται να συνδράμουν στα επείγοντα, στις διασωληνώσεις και όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη».

Έλλειψη αναισθησιολόγων

«Η απόφαση όμως που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην υποβολή παραιτήσεων από τους 5 εντατικολόγους στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, είναι πως «λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, κάποιες μέρες τον μήνα, ο εντατικολόγος βάρδιας θα πρέπει να αφήνει τις ΜΕΘ και τους ασθενείς του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και να συνοδεύει βαριά περιστατικά διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία». Μια τέτοια διακομιδή μάλιστα πραγματοποιήθηκε προχτές, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάκη, όπου ένα non Covid περιστατικό σε βαριά κατάσταση μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου στο ΠΑΓΝΗ, παρουσία εντατικολόγου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Τέσσερις διευθυντές των κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, περιέγραψαν τις ελλείψεις στο προσωπικό και τα συνεπακόλουθα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του νοσοκομείου, σε ανοιχτή επιστολή τους στους πολίτες του νομού. «Βρισκόμαστε στο 2ο χρόνο της Πανδημίας και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης λειτουργούμε με το ίδιο προσωπικό. 2 γιατροί στην Πνευμονολογική 3 γιατροί στα ΤΕΠ, 5 γιατροί στη ΜΕΘ και 4 γιατροί στην Παθολογική. Αυτοί είμαστε με ελάχιστα παροδικά «μπαλώματα» από ανειδίκευτο προσωπικό, που ευπρόσδεκτο είναι και απαραίτητο, αλλά δεν αρκεί. Όποιος και να σας πει κάτι άλλο αυτή είναι η αλήθεια. Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τα τμήματα μας ανοιχτά προσφέροντας τις σωστές υπηρεσίες στους ασθενείς μας. Επίσης να υποστηρίξουμε μια νέα κλινική COVID, η οποία όλο και επεκτείνεται και τώρα έχει 36 κρεβάτια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

50 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε αναστολή, 40 σε αναρρωτική άδεια

Έντονο προβληματισμό, γεννά η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, στο νοσοκομείο Αγρινίου. Συνολικά 90 άτομα (87 εργαζόμενοι από το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τρεις γιατροί), παραμένουν ανεμβολίαστοι και οι 50 από αυτούς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Οι υπόλοιποι 40, σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr, έχουν βγει σε… αναρρωτική άδεια.
Το γεγονός ότι ταυτόχρονα, 40 άτομα, ανεμβολίαστα, βγήκαν σε αναρρωτική άδεια, προκαλεί ερωτήματα, ενώ σε συνδυασμό με όσους τέθηκαν από σήμερα σε αναστολή εργασίας προκαλεί σημαντικά κενά στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η 6η ΥΠΕ κοινοποίησε σήμερα έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο αναστέλλονται ξανά τα τακτικά χειρουργεία και το νοσηλευτικό ίδρυμα μετατρέπεται επί της ουσίας ξανά σε νοσοκομείο κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κλινική κορωνοϊού του νοσοκομείου έχει αρχίσει να θυμίζει ξανά την εικόνα που είχε προ περίπου πέντε μηνών, αφού νοσηλεύονται σε αυτή περίπου 20 ασθενείς, ενώ η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν να λειτουργήσει στις 23 Αυγούστου, παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρωί έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Αγρινίου βρίσκονται αρκετά άτομα που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή