Η συζήτηση για την, έστω προσωρινή, απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει: μπορεί στην Ε.Ε. το επίμονο «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ να οδήγησε ακόμη και τον γάλλο πρόεδρο σε μία επιδέξια πολιτική κυβίστηση που θα ζήλευε και η Κομανέτσι, ωστόσο αφ’ ης στιγμής επιμένει στην ίδια πρόταση ο αμερικανός πρόεδρος, το θέμα δε θα φύγει τόσο εύκολα από το τραπέζι του δημοσίου διαλόγου –όσο κι αν υπάρχουν πολλά συμφέροντα που κάνουν ό,τι μπορούν γι’ αυτό.
Εξάλλου, ο Μπάιντεν δεν είναι μόνος. Επισήμως, 62 χώρες έχουν ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την, τουλάχιστον τριετή, κατάργηση των πατεντών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι ως άνω χώρες δεν ζητούν μόνο την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, αλλά επιπροσθέτως και για τις θεραπείες, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα φάρμακα αιχμής, τα διαγνωστικά μέσα κ.α.
Ωστόσο, η συζήτηση δεν είναι εύκολη. Και όταν υπάρχουν στη μέση μεγάλα συμφέροντα, τότε το να αρθούν οι πατέντες δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο ακόμη κι αν το ζητάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το ¼ των χωρών του πλανήτη. Και υπάρχουν… 19,3 δισεκατομμύρια λόγοι γι’ αυτό, όπως αποκάλυψε το πάντα ενημερωμένο Kreport: 9 άνθρωποι εκτιμάται ότι απέκτησαν αυτά τα χρήματα, 19,3 δισεκατομμύρια δηλαδή, καθώς η κρίση του κορωνοϊού «γέννησε» στον κόσμο 9 δισεκατομμυριούχους, χάρη στο μονοπώλιο από τις πατέντες των εμβολίων. Σύμφωνα με τον κατάλογο και τα ποσά που δημοσιεύει το Kreport, οι 9 δισεκατομμυριούχοι είναι οι εξής: Stéphane Bancel, Moderna (4,3 δισ.), Ugur Sahin, BioNTech (4 δισ.), Timothy Springer, Moderna (2,2 δισ.), Noubar Afeyan, Moderna (1,9 δισ.), Juan Lopez-Belmonte, ROVI (1,8 δισ.), Robert Langer, Moderna (1,6 δισ.), Zhu Tao, CanSino Biologics (1,3 δισ.), Qiu Dongxu, CanSino Biologics (1,2 δισ.) και Mao Huihua, CanSino Biologics (1 δισ.).
Εάν, μάλιστα, συνυπολογιστεί ότι οι περισσότεροι εκ των προαναφερθέντων έφτασαν στην εξέλιξη εμβολίων και στην μονοπωλιακή εκμετάλλευση των πατεντών έχοντας πρώτα διεξαγάγει έρευνα με άφθονο κρατικό χρήμα, τότε καθίσταται σαφές ότι η όλη συζήτηση δεν αφορά μόνο στο πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον καπιταλισμό, αλλά αναδεικνύεται και ένα ηθικό πρόβλημα. Για την ακρίβεια, 19,3 δισεκατομμύρια ηθικά προβλήματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ