Εγκρίθηκαν ομόφωνα οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit

Στην έκτακτη σύνοδο των 27…

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της EE χρειάστηκαν μόλις ένα λεπτό το Σάββατο για να συμφωνήσουν ομόφωνα στις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η «στέρεη και δίκαιη εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις συζητήσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «27» για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι η έγκριση δόθηκε μέσα σε ένα λεπτό και κατόπιν οι ευρωπαίοι ηγέτες χειροκρότησαν την απόφαση.

Το σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών είχε παρουσιαστεί από τον Τουσκ στις 31 Μαρτίου

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit τον Ιούνιο, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία.

11

 

Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα στα Βαλκάνια

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδίως στην ΠΓΔΜ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και βασικός άξονας για τη σταθεροποίηση σε οποιασδήποτε χώρα των Βαλκανίων.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και χαρακτήρισε ανησυχητικό το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο να κινηθεί σε ποσοστό κοντά στο 40%.

«Μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε, «αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη σημερινή Ευρώπη».

Κατά τον κ. Τσίπρα, ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι και το γεγονός πως ούτε καν οι ψηφοφόροι του Μακρόν επιδοκιμάζουν τη σημερινή Ευρώπη.

Τέλος, παρατήρησε ότι «σε καμιά χώρα της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, αν δεν αλλάξει η Ευρώπη».

Eπίσης, ενημέρωσε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης -η οποία έγινε αποδεκτή και στα πρακτικά της Συνόδου Κορυφής για το Brexit- σύμφωνα με την οποία, οι κατευθυντήριες γραμμές, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και τα αποτελέσματα αυτών, δεν συνιστούν κανενός είδους νομικό ή πολιτικό προηγούμενο για άλλη πράξη εντός της Ε.Ε. και στις σχέσεις της με τρίτες χώρες.

Η σημερινή συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν η τελευταία στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο κ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρωθυπουργό, ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα και ο κ. Ολάντ είχαν χαλαρή συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ολάντ να επισκεφθεί την Ελλάδα το καλοκαίρι για ξεκούραση και ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε ότι είναι μια καλή ιδέα και ότι μπορεί να πάει έναν μήνα στην Ελλάδα κι έναν μήνα στην Πορτογαλία.

11

Εντύπωση έκανε πως σχεδόν όλοι οι 27 ηγέτες κατά την άφιξη τους στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις στα αγγλικά και επέλεξαν τις μητρικές τους γλώσσες.  

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως «δουλεύουμε ενωμένοι και έχουμε έναν μόνο διαπραγματευτή τον Μισέλ Μπαρνιέ. Προτεραιότητα μας είναι τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών που ζουν στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Ιταλό, η δεύτερη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυστηρά «μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εξόδου».

Τέλος, ο Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε πως η σταθερότητα της Ιρλανδίας μέσω μιας συμφωνίας στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ύψιστης σημασίας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει η ΕΕ μια καλή συμφωνία είναι να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης υπήρχαν τρία θέματα τα οποία σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τη νέα σχέση της με την ΕΕ). Ο καθορισμός του πλαισίου για τα τρία εκατομμύρια ευρωπαίους και βρετανούς πολίτες που ζουν στις δύο πλευρές της Μάγχης, η τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου προς την ΕΕ, οι οποίες ανέρχονται -σύμφωνα με τις Βρυξέλλες- στα 60 δισ. ευρώ και τέλος ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου) και της Ιρλανδίας.

Αναφορικά με τη στρατηγική των 27 για τις διαπραγματεύσεις, όπως είπε και ο Πρόεδρος Τούσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο, «είναι αδιαμφισβήτητά πως πριν καθορίσουμε τη μελλοντική μας σχέση (με το ΗΒ), πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε το παρελθόν μας και για να προχωρήσουμε πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τους πολίτες και τις οικογένειες τους που θα πληγούν από τις επιπτώσεις του Brexit και στις δύο πλευρές της Μάγχης».

Παράλληλα συζητήθηκε και το θέμα της άμεσης μεταφοράς των δύο κύριων Ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία,  την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δημοσιεύσει την πρότασή της για τις «κατευθυντήριες γραμμές» των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι λεπτομερέστερες και θα βασίζονται στις κατευθύνσεις αυτές. Η υιοθέτησή τους από τους 27 προβλέπεται να γίνει στις 22 Μαΐου.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις μετά τις βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκήρυξε η Τερέζα Μέι για να ενισχύσει την πολιτική της στήριξη.

11111111

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή