ΓΙΑ μια ολόκληρη εβδομάδα ένας άνδρας που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό κυκλοφορούσε ελεύθερος, μεταδίδοντας τη νόσο σε δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες.
Οι ευθύνες του ΕΟΔΥ γι΄ αυτή την εξέλιξη είναι εγκληματικές, αποκαλύπτοντας την ολιγωρία των υπευθύνων του οργανισμού αλλά και του υπουργείου Υγείας.
Γιατί ο ΕΟΔΥ είχε ενημερωθεί έγκαιρα από πνευμονολόγο που εξέτασε τον εν λόγω ασθενή ότι εμφάνιζε όλα τα συμπτώματα που παραπέμπουν στον κορωνοϊό.
Η απάντηση των αρμοδίων του ΕΟΔΥ συνιστά μνημείο ανευθυνότητας.
«Αφού δεν ταξίδεψε στην Ιταλία δεν έχει κολλήσει κορωνοϊό», είπαν οι αρμόδιοι και ο ασθενής χωρίς να γνωρίζει ότι είναι θετικός συνέχιζε να μολύνει όποιον ερχόταν σε επαφή μαζί του με αποτέλεσμα να εμφανίσουν κορωνοϊό 21 άτομα.
Mε ευθύνη του ΕΟΔΥ «ξέφυγε» o κορωνοϊός…
Mε ευθύνη του ΕΟΔΥ «ξέφυγε» η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αχαΐα και την Ηλεία, αφού δεν έδωσε εντολή για άμεση ενεργοποίηση του ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ελέγχου για τον 66χρονο που νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στο Ρίο με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Όπως αποκάλυψε η πνευμονολόγος που επιλήφθηκε αρχικά του περιστατικού με τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό από την Αμαλιάδα που βρέθηκε χθες ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, από την περασμένη Κυριακή στις 7.15 μμ ενημερώθηκαν από την ίδια οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ καθώς ο 66χρονος εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, πήραν την παραπάνω απόφαση.
Συγκεκριμένα η πνευμονολόγος δήλωσε στο apokalypseis.com, «όταν ήρθε στο ιατρείο μου και είδα τα συμπτώματα που είχε ο 66χρονος , ενημέρωσα όπως όφειλα τον ΕΟΔΥ αλλά μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μπούμε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί ο ασθενής μου δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έτσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο 66χρονος να μην οδηγηθεί εξ’ αρχής στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι αυτό του Ρίο αλλά στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί παρέμεινε ως ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού και στην συνέχεια λόγω επιδείνωσης της υγείας του και υψηλού πυρετού, μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο όπου και πάλι παρέμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες ως απλός ασθενής. Τελικά του έγιναν οι ειδικές εξετάσεις που έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
Από το λάθος στην καραντίνα
Αποδείχτηκε κατόπιν ότι ο 66χρονος που τυγχάνει να είναι και περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, είχε ταξιδέψει σε θρησκευτική εκδρομή σε Ισραήλ και Αίγυπτο από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου μαζί με τουλάχιστον ακόμη 50 άτομα. Μάλιστα σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε 10 κρούσμα κορωνοϊού και πάλι στην Πάτρα που όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για τη σύζυγό του. Επιπλέον, υπήρξαν πληροφορίες ότι αρκετοί από τους συνταξιδιώτες τους σε αυτό το ταξίδι εμφάνισαν αφού επέστρεψαν στην Ελλάδα συμπτώματα γρίπης.
Σε κάθε περίπτωση ανοίγει ιδιαίτερα ο κύκλος της ιχνηλάτησης των επαφών ενώ σε κίνδυνο τέθηκαν τόσο οι ασθενείς όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων κατά το διάστημα που ο 66χρονος αντιμετωπίστηκε ως απλός ασθενής. Αυτός είναι ο λόγος που τέθηκαν σε καραντίνα τα νοσοκομεία σε Ρίο και Αμαλιάδα ενώ πάρθηκαν έκτακτα μέτρα στους νομούς και τη Ζάκυνθο.
Η… απάντηση του υπουργείου Υγείας
Όσον αφορά την απάντηση του αρμόδιου υπουργείου; Πηγές του υπ. Υγείας ανέφεραν στο documentonews.gr ότι ναι μεν το περιστατικό στην Ηλεία αποδείχτηκε τελικά ότι είναι επικίνδυνο, ωστόσο στις αρχικές οδηγίες του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για ελέγχους σε πολίτες που ερχόντουσαν από Ιταλία και Κίνα και όχι από Ισραήλ και Αίγυπτο.
Επιβεβαιώνει ο ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας
Την έγκαιρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ από την πνευμονολόγο της Αμαλιάδας και την κακή εκτίμηση των αρμοδίων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης αλλά και ιατροί του νοσοκομείου της Αμαλιάδας.
Επιπλέον, την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας έστειλε στο υπουργείο Υγείας επιστολή – διαμαρτυρία, με την οποία καυτηριάζει την απουσία των Ιατρικών Συλλόγων από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, με θέμα τα μέτρα πρόληψης για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η επιστολή διαμαρτυρίας σε Κικίλια
«Με έκπληξη και ανησυχία μάθαμε από τα ΜΜΕ για την σύσκεψη η οποία έγινε στην Πάτρα την 25/02/2020 σχετικά με τα μέτρα πρόληψης αποτροπής και διαχείρισης σε ότι αφορά τον Covid-19 – κορωνοϊό – στην δυτική Ελλάδα . Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι απουσίαζαν λόγω αποκλεισμού από εσάς οι Ιατρικοί Σύλλογοι για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, καθώς οι γιατροί είναι οι πρώτοι που θα έρθουν σε επαφή με τέτοιου είδους περιστατικά καθώς και αυτοί που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Δεν κατανοούμε ειλικρινά ποια ακριβώς σκέψη σας οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση αποκλεισμού των Ιατρικών Συλλογών καθ’ ύλην αρμοδίων για την δημόσια υγεία, εκτός και θεωρείτε ότι μπορείτε από μόνος σας να διαχειριστείτε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Όπως γνωρίζετε στην περιφέρεια Ηλείας υπάρχουν 2 λιμάνια – Κατακόλου και Κυλλήνης που καθημερινά διακινούνται εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες επιβάτες από και προς το εξωτερικό και εσωτερικό ποια ακριβώς μέτρα έχετε πάρει ή θα πάρετε, σε ποια ενημέρωση έχετε προβεί η θα προβείτε, δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει, εκτός και θεωρείτε ότι το λιμενικό ή η αστυνομία θα αποτρέψει ή θα διαχειριστεί το σοβαρό θέμα του Covid-19.
Σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνο για ότι από εδώ και πέρα συμβεί».
31 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Εικοσιένας από τους ταξιδιώτες στο Ισραήλ που έχουν έως τώρα ελεγχθεί βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 31. Τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος-εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε για την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, στις 27 Φεβρουαρίου, η χώρα δεν είχε μεγάλη διασπορά. Όπως είπε, «το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα που δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Η ομάδα αυτή επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στη λίστα των κρουσμάτων της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν».
Ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν δύο στελέχη και μεταδίδεται και από ασθενείς με χαμηλή συμπτωματολογία. Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί.
Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι τα «καθ’ υπερβολή μέτρα που ελήφθησαν» έχουν σκοπό να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κλινική εικόνα των 21 ασθενών είναι καλή.
«Όσον αφορά την ιχνηλάτηση έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε άτομα που πληρούσαν κλινικό επιδημιολογικά κριτήρια».
Από το γκρουπ των ταξιδιωτών, στο οποίο ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μαζί με τη σύζυγό του, (το 9ο και το 10ο κρούσμα αντίστοιχα) έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 24 άτομα, εκ των οποίων τα 21 διαγνώσθηκαν με τον κορωνοϊό. Αναμένεται να εξετασθούν και οι υπόλοιποι.
«Αναμένουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες όπως σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
«Τα καθ’ υπερβολή μέτρα που ανακοινώθηκαν σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη διασπορά της νόσου σε αυτές τις κοινότητες» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς, καθώς στο γκρουπ μετείχαν άνθρωποι από τις συγκεκριμένες περιοχές.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους των περιοχών αυτών «να τους πούμε με διαφάνεια ότι στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ήπια. Δεν χρειάζεται κανείς πανικός. Ιατρική βοήθεια αναζητούν όσοι εχουν τα σοβαρά περιστατικά της νόσου. Άνθρωποι που θα έχουν ήπια συμπτώματα θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».
Σε ετοιμότητα για τη φάση «2» του ιού οι υγειονομικές αρχές
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε, παράλληλα με την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους Ευρωπαίους από «μέτριο» σε «υψηλό», μια νέα έκθεση όπου περιγράφει όλα τα πιθανά σενάρια και τα ανάλογα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Σύμφωνα με αυτή, η χώρα μας βρίσκεται μεν στη φάση «1», όμως βρίσκεται μία… ανάσα από τη φάση «2» εφόσον τις επόμενες ώρες διαπιστωθεί ότι έχει προκληθεί ντόμινο κρουσμάτων στην Πάτρα. Σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών του Κέντρου, στην πρώτη φάση στόχος είναι να δημιουργούνται τείχη που θα μπλοκάρουν τη διάδοση του SARS-CoV-2 με την άμεση διάγνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των στενών επαφών, ώστε τουλάχιστον να καθυστερήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Εφόσον όμως η χώρα περάσει στη φάση «2» – όπως συνέβη στην Ιταλία, με την ευρεία μετάδοση του Covid-19 από τον έναν άνθρωπο στον άλλον – τότε η αντιμετώπιση και η διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και η λήψη μέτρων θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Μόνο βαριά περιστατικά
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, εάν και όταν η χώρα μας περάσει στη φάση «2» ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. «Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να αναζητούν ιατρική βοήθεια, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη… Εάν είναι κάποιος πιο σοβαρά, φυσικά και θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη διαλογή, στο νοσοκομείο, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο έγκαιρα και να υποστηριχθεί». Οι ασθενείς όμως δεν θα νοσηλεύονται πλέον σε θαλάμους αρνητικής πίεσης – πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται αποκλειστικά στη φάση «1» – αλλά σε θαλάμους απομόνωσης ή ειδικούς χώρους, όπου θα απομονώνεται μία ομάδα περιστατικών.
Εν τω μεταξύ, κρίσιμο στοίχημα είναι να μη διασπαρεί ο Covid-19 στο υγειονομικό προσωπικό, σενάριο που όμως φαντάζει σχεδόν αδύνατον. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σχετικές προβλέψεις – έπειτα και από τη σύσταση του ECDC – για την προετοιμασία των νοσηλευτικών μονάδων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκπαίδευση του προσωπικού, αλλά και προσωρινή μετακίνηση γιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν.
Επιπρόσθετα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων αλλά και το άνοιγμα κλινών σε δημόσιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Παράλληλα, έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση κλειστών κτιρίων σε νοσοκομεία, κλειστών νοσοκομείων ή και νοσοκομείων που δεν είναι «κορμού» και έχουν χαμηλή πληρότητα. Ειδικότερα, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται – σύμφωνα με πληροφορίες – «η Παμμακάριστος», το πρώην Λοιμωδών στη δυτική Αττική, οι κλειστές πτέρυγες του «Αμαλία Φλέμινγκ» ενώ στην Πάτρα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για το άμεσο άνοιγμα μιας κλινικής του πρώην Ειδικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.
Το «μείγμα» φαρμάκων
Όσον αφορά τη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών, ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρινίζει ότι διενεργούνται δεκάδες κλινικές μελέτες στην Κίνα, οι οποίες δοκιμάζουν διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων με βάση την εμπειρία του SARS και του MERS. Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, «υπάρχει στην Ελλάδα σε επάρκεια στα κέντρα αναφοράς και σε άλλα νοσοκομεία, εφόσον αυτά χρειαστούν».
Παράλληλα, η ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο, ήδη μελετά τα δεδομένα ώστε να συντάξει άμεσα θεραπευτικές οδηγίες. Σύμφωνα δε με τον ειδικό, η διαδικασία αυτή έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, δεδομένου ότι καμία θεραπεία δεν είναι εγκεκριμένη, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η ομόφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων της χώρας.
Οδηγίες για φροντιστές. Η σύσταση των ειδικών στην επόμενη φάση είναι οι ασθενείς που εμφανίζουν ελαφριά περιστατικά να παραμένουν στο σπίτι τους. Οι ειδικοί της διακεκριμένης Ιατρικής Σχολής του Harvard παρέχουν χρήσιμες συμβουλές προστασίας σε όσους φροντίζουν ασθενείς με Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με εκείνα που προτάσσουν οι ειδικοί κατά την περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης. Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι εκείνο το μέλος της οικογένειας που φροντίζει τον ασθενή δεν θα πρέπει να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρών συμπτωμάτων.
-Είναι απαραίτητο να μη μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο αλλά ούτε και το ίδιο μπάνιο με τον ασθενή που εκδηλώνει τα συμπτώματα.
-Τα δωμάτια στα οποία γίνεται αναγκαστικά από κοινού χρήση θα πρέπει να αερίζονται τακτικά.
-Το πλύσιμο των χεριών είναι μια βασική οδηγία που ισχύει και εντός τους σπιτιού. Ο ορθός τρόπος καθαρισμού των χεριών περιλαμβάνει σαπούνι και άφθονο νερό, ενώ η διαδικασία πλυσίματος δεν θα πρέπει να διαρκεί λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Η αμέσως επόμενη λύση είναι η χρήση αντισηπτικού υγρού, που σημειωτέον για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιέχει από 60% έως και 95% αλκοόλ. Κατά τη χρήση του θα πρέπει το υγρό να καλύψει όλη την επιφάνεια των χεριών (εσωτερική και εξωτερική) ενώ είναι σημαντικό να τρίβουμε τις παλάμες έως ότου νιώσουμε τα χέρια στεγνά. Παρ’ όλα αυτά, εάν τα χέρια είναι βρώμικα, μόνον το σαπούνι και το νερό θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
-Δεν πρέπει να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με βρώμικα χέρια.
Χώροι εργασίας και σχολεία. Το ECDC συστήνει τη λήψη μέτρων που θα λειτουργήσουν πιθανόν ως φρένο στη ταχεία μετάδοση της λοίμωξης από το ένα άτομο στο άλλο, που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό τόσο της φάσης «2» όσο και της φάσης «3» (μόνον που στην τρίτη φάση οι εξάρσεις των περιστατικών είναι τόσο εκτεταμένες ώστε η πηγή μόλυνσης καθίσταται απροσδιόριστη).
Το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ώστε να μη συγχρωτίζονται όλοι οι εργαζόμενοι σε μία βάρδια, οι τηλεσυσκέψεις και η εργασία από το σπίτι είναι μερικές από τις λύσεις που προτάσσουν οι ειδικοί.
Αντίστοιχα, το προληπτικό κλείσιμο σχολικών μονάδων επίσης αποτελεί μέτρο υπό εξέταση, με στόχο τη μείωση της διασποράς κρουσμάτων στην κοινότητα.
Κλείνουν το Πάντειο και το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο
Κλειστό θα παραμείνει για δύο μέρες, σήμερα και αύριο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο για «προληπτικούς λόγους» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από το Πάντειο μιλούν για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού που δεν διευκρινίζεται αν αφορά σε φοιτητή, μέλος του διδακτικούς προσωπικού ή του διοικητικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, η ολιγόλογη ανακοίνωση του Παντείου έχει ως εξής: «ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους το πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό από 6/3 έως και 7/3».
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, για προληπτικούς λόγους όπως ανακοινώθηκε από την πρυτανεία. Στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζεται: «Ανακοινώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο αναστέλλεται Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή 5 και 6 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους και κατόπιν οδηγιών που έλαβε το Πανεπιστήμιο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Κυριακή 8 Μαρτίου. Όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος στο Ηράκλειο συνεχίζονται κανονικά».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλείσιμο το πανεπιστημίου δεν ανακοινώθηκε έγκαιρα με αποτέλεσμα μέσα στην ημέρα, σε πολλά τμήματα να μαθήματα να γίνονται κανονικά.
Αμαλιάδα: Απολυμαίνονται όλα τα σχολικά και δημοτικά κτίρια του δήμου Ήλιδας
Πλήρης απολύμανση σε όλα τα σχολικά και δημοτικά κτήρια αποφάσισε ο δήμος Ήλιδας, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν πλήξει την περιοχή.
Κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης το τοπικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αποφασίστηκε η απολύμανση να γίνει άμεσα. Ειδικότερα, θα γίνει πλήρης απολύμανση όλων των σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται τόσο στην Αμαλιάδα, όσο και σε ολόκληρη την εδαφική ενότητα του δήμου Ήλιδας.
Επίσης, θα απολυμανθούν όλα τα κτίρια που στεγάζουν δομές του δήμου, καθώς και όλες οι εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Αμαλιάδας, ώστε όλα τα κτίρια να καταστούν λειτουργικά την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Τέλος, με απόφαση του δημάρχου Ήλιδας δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους, η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Αμαλιάδα.
Πειραιάς: Απολυμαίνονται τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας
Τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας θα απολυμάνει προληπτικά για τον κορωνοϊό, ο δήμος Πειραιά, με στόχο την προστασία των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Εκτός από την καθημερινή απολύμανση των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας σε μπάρες και χειρολαβές, έχουν ήδη τοποθετηθεί αντισηπτικά υγρά για την προστασία των οδηγών και των πολιτών. Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας, Γερασιμούλα – Αλεξάνδρα Τουμαζάτου, ανέφερε σε δήλωσή της πως η διεύθυνση Δημοτικής Συγκοινωνίας προχωρά για προληπτικούς λόγους, στα συγκεκριμένα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς «χρησιμοποιούν τα λεωφορεία καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας».
Επιπλέον σημείωσε, πως είναι σημαντικό να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη δυνατή προστασία του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων.