Εφόδους στον Δημήτρη Λιντζέρη και σε άλλα 17 σημεία για τα σημεία και τέρατα της Νοβάρτις

Τι απαντά ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ – Σκληρή γραμμή εισαγγελίας και κυβέρνησης για το σκάνδαλο μεγατόνων – Στην Ουάσιγκτον για επιπλέον στοιχεία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; 

Εφόδους σε 17 σημεία της Αττικής σε σπίτια και γραφεία προσώπων που εμπλέκονται στην υποθεση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας  Novartis Hellas πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι έφοδοι , μεταξύ άλλων, έγιναν σε σπίτι πρωην βουλευτή, συμβούλου πρωην υπουργού καθώς και ενός εκδότη.

Συγκεκριμένα η  μια έρευνα έγινε από τους αστυνομικούς στο σπίτι και το γραφείο του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (και πρώην προέδρου του ΕΟΦ) Δημήτρη Λιντζέρη, από όπου επίσης κατασχέθηκαν υπολογιστές και έγγραφα. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν τα έγγραφα και τα αρχεία που κατασχέθηκαν θα φανούν χρήσιμα στην έρευνα των εισαγγελέων για την υπόθεση της Novartis. Πάνυτως ο ίδιος αργά προχθες το βράδυ απαντησε πως  “Δηλώνω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι τόσο στη διάρκεια των 35 χρόνων άσκησης της ιατρικής όσο και κατά το 1 περίπου έτος ως πρόεδρος του ΕΟΦ,  δεν είχα ουδεμία αθέμιτη σχέση με την εν λόγω εταιρεία.

Οι όποιοι έλεγχοι διενεργούνται  είναι αναγκαίοι προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Για εμένα προσωπικά είναι επιθυμητοί γιατί 

θα καταδείξουν ότι ως γιατρός λειτουργούσα πάντα στα πλαίσια της ιατρικής δεοντολογίας

με στόχο την προάσπιση της υγείας του ασθενούς

και ως πρόεδρος του ΕΟΦ λειτουργούσα πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας

και της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος”. 

Επίσης έρευνα έγινε και στα γραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολη» αλλά και στο σπίτι του εκδότη της Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο το περασμένο καλοκαίρι, όταν το αυτοκίνητό του τυλίχτηκε εν κινήσει στις φλόγες στην Αττική οδό. Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν σε κατασχέσεις υπολογιστών και εγγράφων, τα οποία και θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Για την τρίτη έρευνα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε στο σπίτι της ηθοποιού Γωγώς Φαρμάκη, η οποία μαζί με την αδελφή της Ολγα διατηρεί ιστολόγιο μόδας στο διαδίκτυο και φέρεται ότι είχε λάβει διαφήμιση για τα προϊόντα της Novartis, άγνωστο με ποιο κριτήριο. Κατ’ άλλες πληροφορίες όμως η έρευνα έγινε στο σπίτι της τραγουδίστριας Χριστίνα Φαρμάκη η οποία είναι παντρεμένη με τον καθηγητή στα Oικονομικά της Yγείας και τη Διοίκηση Συστημάτων Yγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Νίκο Μανιαδάκη ο οποίος έχει συνεργαστεί και ως σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας. Για το σκάνδαλο της Novartis διενεργείται έρευνα σε δύο επίπεδα, από τη μία, από την Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, για διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με μίζες σε 4.000 γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακα της εταιρίας, και από την άλλη από τον επίκουρο εισαγγελέα διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis και τα υψηλόβαθμα στελέχη της.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και έγγραφα μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς τα πρόσωπα αυτά διατηρούν ή διατηρούσαν επαγγελματική σχέση με την εταιρεία . Παράλληλα οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τις καταθέσεις 50 στελεχών της εταιρίας που είχαν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000 ευρώ.   Την ίδια ώρα κάποιες πληροφορίες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ενημερωθεί η ίδια για την εξέλιξη της έρευνας που διεξάγεται εκεί εδώ και δύο χρόνια με απόλυτη μυστικότητα. Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα στοιχεία, αφού ρόλο στην υπόθεση φέρεται να διαδραματίζει και η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία είναι ήδη ανοιχτή.

Ο έλεγχος επεκτείνεται και σε επιστημονικές εταιρείες με την μορφή αστικού σωματείου οι οποίες συνεργάζονταν με τον ελβετικό κολοσσό και ξεπερνούν σε αριθμό τις… 1.000.

Φύλλο και φτερό έχουν γίνει επίσης και λογαριασμοί 50 στελεχών που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Novartis, αλλά και μελών της επιτροπής διατίμησης φαρμάκων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλοστέλεχος της Novartis – παρ-ολίγον αυτόχειρας- έχει ήδη φύγει για τη Βασιλεία της Ελβετίας, χωρίς να δώσει στοιχεία που να βοηθήσουν τις έρευνες, καθώς αρνείται ότι έχει σχέση με τα διερευνώμενα αδικήματα της δωροδοκίας ή του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να υπάρξει σύντομα συνάντηση με στελέχη του FBI, με επίσκεψη που θα κάνουν στην Ουάσιγκτον η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή Έλληνες εισαγγελείς.

Οι Αμερικανοί δεν δίνουν πάντως στοιχεία πριν κλείσουν την έρευνά τους και πολύ περισσότερο προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση απέκτησε τον χαρακτήρα… αστυνομικού θρίλερ, όταν έγινε γνωστό ότι την Πρωτοχρονιά ένας στέλεχος της εταιρείας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας. Η Novartis σύμφωνα με επίσημες αρχές δωροδοκεί γιατρούς και αξιωματούχους, με σκοπό αυτοί να προωθούν τη χρησιμοποίηση των φαρμάκων της από τους ασθενείς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας. Όταν οι παράνομες πρακτικές της αποκαλύπτονται, το πλήγμα για την εταιρεία είναι εξωδικαστικά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, που όμως φαντάζουν μικροποσά μπροστά στα τεράστια κέρδη της.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή