Εφημερίδα του Ερντογάν κατηγορεί τους Αμερικανούς για το πραξικόπημα

ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ: ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ                                                                             

Ένας πρώην Αμερικανός διοικητής της ISAF, μίας ΝΑΤΟϊκής αποστολής ασφάλειας στο Αφγανιστάν, ήταν ο διοργανωτής της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, αναφέρουν πηγές που επικαλείται δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yenisafak.

O διοικητής John F. Campbell ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες που οργάνωσε και διαχειρίστηκε τους στρατιωτικούς που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Ο John Campbell διαχειρίστηκε επίσης συναλλαγές άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έγιναν μέσω της τράπεζας UBA στη Νιγηρία, χρησιμοποιώντας συνδέσμους της CIA, προκειμένου τα χρήματα να διανεμηθούν σε πραξικοπηματίες στην Τουρκία.

Η έρευνα, σημειώνει η εφημερίδα, έχει δείξει ότι ο John Campbell είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μυστικές επισκέψεις στην Τουρκία, από τον Μάιο μέχρι την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο John Campbell, ο οποίος ήταν διοικητής της ISAF από τις 16 Αυγούστου του 2014 έως την 1η Μαΐου του 2016, είχε πραγματοποιήσει μυστικές συναντήσεις στη στρατιωτική βάση  στο Ερζερούμ και στην αεροπορική βάση στην Άδανα.

Εάν η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επιτυχής, ο Campbell θα επισκεπτόταν την Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Γιλντιρίμ: Τελειώνουν οι συλλήψεις για το πραξικόπημα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα, με συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ δήλωσε ότι πλησιάζουν στο τέλος οι διώξεις εναντίον όσων θεωρείται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση υποδομών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.

«Αυτό που λέμε στους παγκόσμιους επενδυτές είναι: Η ζωή επέστρεψε στην ομαλότητα στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ στη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή.

Η οικονομική επίπτωση από την αναταραχή που προκάλεσε η απόπειρα του πραξικοπήματος περιορίσθηκε κυρίως στις αγορές και την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας από τον οίκο S&P Glοbal Ratings.

Ο οίκος Moody’s Investors Service έθεσε το αξιόχρεο της χώρας υπό αναθεώρηση, με πιθανή την υποβάθμισή του, αναφέρει το Bloomberg.

«Δεν ήταν ένα καταστροφικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να διατηρήσει την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία. Ο ίδιος έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το νέο «ταμείο διαχείρισης πλούτου», πέραν του ότι αυτό θα έχει αξία «δεκάδων δισ. δολαρίων» και δεν θα θέτει σε κίνδυνο το χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

«Είναι μία δομή που θα χρηματοδοτεί μεγάλης κλίμακας προγράμματα. Πρόκειται να χρηματοδοτούμε επενδύσεις μέσω του Ταμείου αυτού αντί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι τουρκικές τράπεζες θα παίξουν έναν ρόλο στη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης. Οι τράπεζές μας θα στραφούν σε μία νοοτροπία χορήγησης δανείων για την οικονομική ανάπτυξη, πέρα από τα κριτήρια δανεισμού τους.

Εάν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν προνομιακά επιτόκια για επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, ενώ η διαφορά θα πληρώνεται από το κρατικό ταμείο εγγύησης δανείων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Οι «αιφνιδιαστικές εκλογές», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να σκοτεινιάσουν τις προοπτικές (της οικονομίας), προσθέτοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2019, όπως είναι προγραμματισμένο. «Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με τη διεξαγωγή εκλογών. Για εμάς, οι εκλογές σημαίνουν επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση της ορατότητας και αναβολής για το μέλλον κυβερνητικών σχεδίων».

Το κόμμα του Ερντογάν δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή για να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιβάλει ένα προεδρικό σύστημα που θα έδινε στον Τούρκο πρόεδρο μεγαλύτερο έλεγχο, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι πολλοί παρατηρητές ανέμεναν ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευόταν την έξαρση της δημοτικότητάς του μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για να ζητήσει πρόωρες εκλογές και μεγαλύτερη στήριξη στη Βουλή.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι ο στρατός, που έχει ανατρέψει τρεις φορές τουρκικές κυβερνήσεις από το 1960, χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση. «Υπάρχει σοβαρή ανάγκη αναδιάρθρωσης των Ένοπλων Δυνάμεων. Είδαμε κατά τη διάρκεια της απόπειρας του πραξικοπήματος ότι υπήρχε μία αδυναμία ασφάλειας, υπάρχουν κάποια προβλήματα στην ιεραρχία», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών πριν από την απόπειρα του πραξικοπήματος, για να προσδιορίσει αν υπήρξαν αμέλειες ή σκόπιμες παραλείψεις», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει την αντικατάσταση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ή του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή.

Οι σαρωτικές μετακινήσεις και συλλήψεις, που ακολούθησαν το πραξικόπημα πλησιάζουν στο τέλος, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος έχουν παραδοθεί στη Δικαιοσύνη και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσώπων» που είχαν εμπλακεί, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί ακόμη.

Η κυβέρνηση θα επιπέσει «σαν βαριοπούλα» σε όποιες μελλοντικές προσπάθειες για την αμφισβήτησή της, πρόσθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για τις κατασχέσεις των περιουσιών ιδρυμάτων που συνδέονται με τον Γκιουλέν, που θεωρείται ο εγκέφαλος της απόπειρας του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Το κράτος κατάσχεσε τις περιουσίες τους, αλλά οι λειτουργίες τους δεν θα σταματήσουν, τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα διοικούνται υπό τον έλεγχο του κράτους».

Τσαβούσογλου: Θα πληγούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αν δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσινγκτον θα πληγούν σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορούν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος»,

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ για το θέμα αυτό σε επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, είναι υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα μετακινήσει ορισμένους πρεσβευτές από τις θέσεις τους, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ένταλμα σύλληψης για την δημοσιογράφο που επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν

Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων, εξέδωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μεταξύ των 42 περιλαμβάνεται η Ναζλί Ιλιτσάκ, σημαντική προσωπικότητα του δημοσιογραφικού κόσμου της Τουρκίας, η οποία είχε αποπεμφθεί από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah το 2013 διότι επέκρινε υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με το NTV CNN Turk. Γεννημένη το 1944, η Ναζλί Ιλιτσάκ ίδρυσε τον περασμένο χρόνο εφημερίδα, την Ozgur Dusunce (Ελεύθερη Γνώμη).

Σήμερα δεν βρισκόταν στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και πιθανόν να βρίσκεται σε διακοπές στην περιοχή του Αιγαίου, γράφει η εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη τον αντιτρομοκρατικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης Ιρφάν Φιντάν.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι «τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν το πραξικόπημα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα, θα πληρώσουν το τίμημα».

«Τον λένε οι νόμοι, το λέει το δίκαιο, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να τηρούν τον νόμο», προειδοποίησε ο Ερντογάν απαντώντας στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άνευ προηγουμένου πογκρόμ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, συλλάβει ή θέσει υπό έρευνα περισσότερα από 60.000 στρατιώτες, δικαστικούς, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στις 19 Ιουλίου, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, αφαίρεσε τις άδειες λειτουργίας σειράς ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών δικτύων με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η απόφαση αφορούσε 24 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και 34 δημοσιογράφους, από τους οποίους αφαιρέθηκε η δημοσιογραφική ταυτότητα.

Τον Μάρτιο, η τουρκική εφημερίδα Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan κατασχέθηκαν και η διεύθυνσή τους πέρασε σε κρατική διοίκηση.

Σήμερα το πρωί, η τουρκική αστυνομία εισέβαλε σε στρατιωτική σχολή ης Κωνσταντινούπολης, όπου συνελήφθησαν 40 άνθρωποι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με την ηγεσία δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP, δεν προσεκλήθη.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή