Εφιαλτική η αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

Δεν φτάνει που δεν έχει η χώρα μας πολλά παιδιά, αλλά κι από αυτά περίπου τέσσερα στα δέκα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία για το 2015 που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 37,8% των παιδιών (περίπου 710.000 παιδιά), ποσοστό που δίνει στη χώρα μας την τρίτη θέση στον σχετικό πίνακα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού αυτού στην ΕΕ την τελευταία πενταετία. Αντίθετα, στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε από 27,5% το 2010 σε 26,9% το 2015 (περίπου 25,26 εκατομμύρια παιδιά).

Αλλά, η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα, δηλαδή το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από όριο της σχετικής φτώχειας, είχε αρχίσει να αυξάνεται δραματικά ήδη από το 2005. Συγκεκριμένα, από στοιχεία ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Eurostat προκύπτουν οι ακόλουθες μελαγχολικές διαπιστώσεις: Το 2005, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών που διαβιούσαν σε φτωχά νοικοκυριά ήταν 19,3%, το 2009 διαμορφώθηκε στο 23,4% (έναντι 19,6% στην ΕΕ), το 2010 διογκώθηκε ακόμα περισσότερο κι έφτασε στο 28,7%, το 2014 αυξήθηκε ακόμα περισσότερο (στο 31%) για να φτάσει το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο 37,8%!

Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους. Στην Ελλάδα το 73% των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια, έναντι 19% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η διαπίστωση αυτή της Eurostat επιβεβαιώνεται από διαχρονικά στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι καταγράφεται μετατόπιση της φτώχειας για ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο από τις αγροτικές περιοχές προς τις αστικές και από τους λιγότερους εκπαιδευμένους ή μορφωμένους (δηλαδή άτομα που δεν τελείωσαν το Δημοτικό) προς αποφοίτους των μεσαίων και υψηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων (δηλαδή αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου). Σημειώνεται ότι παλαιότερα, το μερίδιο των αγροτών στη συνολική φτώχεια ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ στη συνέχεια μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα, της γήρανσης του πληθυσμού και της καταβολής συντάξεων στους αγρότες.

Έτσι, σε τραγική κατάσταση βρίσκονται στην Ελλάδα κυρίως τα παιδιά και οι χαμηλόμισθοι, γεγονός που κάνει επιτακτικό το ζήτημα της προστασίας τους στο πλαίσιο της εφαρμογής μιας σωστής κοινωνικής πολιτικής.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή