Την ώρα που η ιατρική κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακαλύψει το εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην πανδημία, ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης εκτιμούν ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει να σκορπά τον θάνατο παγκοσμίως με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τα 3,7 εκατομμύρια ως την άνοιξη του 2021!
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύεται στο έγκυρο βρετανικό περιοδικό Economist που αναφέρει στο σχετικό άρθρο του ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές συνολικά στον πλανήτη τη διετία 2020-2022.
Κατά τον Economist «η πανδημία εξαπλώνεται με απίστευτο ρυθμό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τη σταματήσουν. Την 1η Φεβρουαρίου, πρώτη ημέρα που ο κορονοϊός εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδό μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετρούσε 2.115 νέα κρούσματα.
Στις 28 Ιουνίου, ο ημερήσιος απολογισμός έφτασε τα 190.000 κρούσματα. Αυτή την ημέρα, κάθε 90 λεπτά καταγράφονταν τα κρούσματα που μετρήθηκαν συνολικά την 1η Φεβρουαρίου. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα. Στην πραγματικότητα, δεν ξεπέρασε ποτέ το πρώτο κύμα.
Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα από τον κορονοϊό. Σχεδόν κάθε περιοχή του πλανήτη έχει κρούσματα. Για κάθε χώρα όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, που δείχνουν ότι μπορούν να περιορίσουν τον κορονοϊό, υπάρχουν άλλες στη Λατινική Αμερική και τη Νότια Ασία όπου η πανδημία μαίνεται».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ενδιάμεση κατάσταση, εντούτοις υπάρχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί κάθε έλεγχος και άλλες που ακόμα βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της πανδημίας.
«Τα χειρότερα όμως έρχονται», τονίζει ο Economist και συνεχίζει:
«Βασιζόμενη σε ερευνητικά δεδομένα από 84 χώρες, μια ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δηλωμένο κρούσμα υπάρχουν 12 που δεν καταγράφονται και πως σε κάθε δυο θανάτους από κορονοϊό αντιστοιχεί ένας θάνατος που λαθεμένα αποδίδεται σε άλλα αίτια».
Η οικονομική ανάλυση
Το βρετανικό περιοδικό αναλύει και οικονομικά τις επιπτώσεις του κορονοϊού τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι οικονομίες μπορεί να προσαρμόζονται, δεν παύουν όμως να υποφέρουν. Η JP Morgan προβλέπει ότι η απότομη μείωση στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου σε 39 χώρες θα κυμανθεί στο 10% του ΑΕΠ».
«Να μάθουν από τα λάθη τους»
Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης; Από τη στιγμή που δεν ανακαλύπτεται το εμβόλιο, να μάθει ο κόσμος από τα λάθη του και να αλλάξει συμπεριφορές…
«Τώρα που τα γενικά, εθνικά lockdown τελειώνουν, οι κυβερνήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε λογικές κινήσεις, όπως η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους αλλά και η επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αμερικανικές πολιτείες, χαλάρωσαν τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να αλλάξουν ρότα. Άλλοι θα μάθουν από τα λάθη τους.
Ο περιορισμός της πανδημίας βασίζεται στο κατά πόσο θα μάθουν οι άνθρωποι να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους. Μετά τον αρχικό πανικό για τον κορονοϊό, πολλοί εμφανίζονται ως απογοητευμένοι και αντιδρούν. Οι μάσκες βοηθούν να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, όμως στην Ευρώπη και την Αμερική κάποιοι αρνούνται να φορέσουν επειδή τις βλέπουν ως «ευνουχιστικές» ή, χειρότερα, ως Δημοκρατικές».