Της Ελένης Τσερεζόλε
Δύο αποκαλυπτικές εικόνες διατρέχουν το πολιτικό σκηνικό.
Από τη μια έχουμε το γνωστό γαϊτανάκι δημοσκοπήσεων, εντυπωσιακών πράγματι, με τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να ‘σκαρφαλώνει’ ακόμη και σε διψήφιους αριθμούς, το οποίο «διανθίζεται» και με «έγκυρα» ρεπορτάζ, copy – paste, με θέμα: «Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, κλιμακώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια», κομμένα και ραμμένα κατά το δοκούν ανάλογα με την περίσταση. Π.χ. δεν πάει ο Νίκος Παππάς στη Λάρισα; «Φοβάται, γιατί η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντί της…». Υφίσταται χυδαία επίθεση από ακροδεξιούς στη Μελβούρνη ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Βαρεμένος; «Ξέσπασμα των ομογενών γιατί η κυβέρνηση, που ψήφισε την άθλια συμφωνία των Πρεσπών, είναι σε αποδρομή και κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντί της…». Βρίσκονται πέντε νοματαίοι να βρίσουν τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη λόγω Πρεσπών; «Απέναντι στη λαϊκή οργή ο Τσίπρας, γιατί η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και κλιμακώνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντί της». Η «κασέτα» επαναλαμβάνεται ευλαβικά με τη συστηματική και συντεταγμένη στήριξη όλου του στρατού των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται φιλικά προς τη ΝΔ κυρίως και το ΚΙΝΑΛ.
Από την άλλη, η κυβέρνηση συνεχίζει το σημαντικό κοινοβουλευτικό της έργο –με τελευταία ενέργεια, την ψήφιση (και από τη ΝΔ έστω και μισή καρδιά) της νέας προστασίας της πρώτης κατοικίας, «επιστροφή στην κανονικότητα» την χαρακτήρισε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ενώ ο πρωθυπουργός οικοδομεί, μεθοδικά, τη νέα διεθνή θέση της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναβαθμίζοντας, για παράδειγμα, τον ενεργειακό ρόλο της Αθήνας. Ενδεικτική η χθεσινή τετραμερής συνάντηση στο Βουκουρέστι. Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση στέρεων σχέσεων, μέσα από την πολυμερή διπλωματία. Ενώ παρατήρησε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας». Ο πρωθυπουργός έθεσε μάλιστα την προβληματική «του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας» υπό το πρίσμα του «στρατηγικού χαρακτήρα» συνεργασιών «σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας» που μπορούν να «φέρουν τους λαούς μας πιο κοντά» σε σχέση με τη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Έθεσε, δηλαδή, το διακύβευμα των «μεγάλων ευρωπαϊκών σχεδίων διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές», ως πόλους έλξης στο πλαίσιο της συνεργασίας των βαλκανικών κρατών, παρατηρώντας ότι πλέον τα «Βαλκάνια δεν πρέπει να είναι πια μια περιοχή, όπου θα έχουμε συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και την επιβολή της θέλησης των μεγάλων δυνάμεων».
Την ίδια στιγμή η ΝΔ χρησιμοποιεί τυφλά την ατζέντα της πόλωσης, της έντασης, της παραπληροφόρησης, για τη δημιουργία εντυπώσεων, δίνοντας την εικόνα ενός κόμματος μονοδιάστατου, που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι οι… κάλπες –καμία προγραμματική πρόταση, καμία σοβαρή στρατηγική πέραν ενός πρωτόγονου αντι-ΣΥΡΙΖΑϊσμού.
Δύο εικόνες, που βρίσκονται η μία στον αντίποδα της άλλης.
Δύο εικόνες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ένα πολιτικό και πολιτισμικό, αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα τους…