Δρίτσας: Το Λιμενικό Σώμα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή

«Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗ»                                                                                                                      

«Η Πολιτεία είναι υπόλογη και αυτό το αναγνωρίζουμε και με αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα για το τι δεν έγινε καλά και τι πρέπει να γίνει».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, από την Αίγινα, όπου και βρίσκεται έπειτα από το ναυτικό δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

«Γιατί τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να ελεγχθούν με την καταστολή, αλλά πρέπει να απαξιωθεί από το κοινωνικό σύνολο κάθε τέτοια συμπεριφορά. Οι λεβέντες της ασφάλτου και οι λεβέντες της θάλασσας δεν είναι άξιοι θαυμασμού αλλά άξιοι κοινωνικής απαξίωσης» τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Μετά τη χθεσινή τραγική μέρα που συγκλόνισε όχι μόνο την Αίγινα αλλά όλη την Ελλάδα ακολούθησε τις επόμενες ώρες η διερεύνηση του συμβάντος αλλά και της αντιμετώπισης των βασικών αναγκών των ανθρώπων που τραυματίστηκαν ή που είχαν ανάγκη οι οικογένειες τους για την διαμετακομιδή των νεκρών», ανέφερε ο υπουργός.

«Το Λιμενικό Σώμα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή. Οι έρευνες συνεχίζονται γιατί θεωρητικά τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος αλλά από ότι φαίνεται οι 24 που έχουν καταγραφεί είναι και ο αριθμός», πρόσθεσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Οι κατηγορίες αποδόθηκαν και με αυτές παραπέμπεται. Ο εισαγγελέας θα καθορίσει τις τελικές κατηγορίες που θα αποδοθούν. Ήδη έχουν ληφθεί πολλές καταθέσεις», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Ερωτηθείς για το αν ο χειριστής του ταχύπλοου προχώρησε σε εγκατάλειψη του ναυαγίου ο Θοδωρής Δρίτσας απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν ο εισαγγελέας αποδώσει τέτοια κατηγορία, «όλες οι μαρτυρίες λένε ότι το σκάφος έπλεε με μεγάλη ταχύτητα σε μία περιοχή που όφειλε να έχει μειωμένη ταχύτητα και μεγάλο έλεγχο».

Αναφερόμενος στα διπλώματα δήλωσε ότι « δίδονται έπειτα από εξετάσεις και ελέγχεται διαρκώς η διαδικασία των εξετάσεων. Σε αυτή την περίπτωση η ανανέωση της άδειας κυβερνήτη ταχύπλοου σκάφους είχε γίνει τον Μάρτιο του 2014».

«Δεν μπορεί αυτό το πέρασμα να θεωρείται πέλαγος»

«Η Αίγινα ζει την οδύνη όπως και όλη η Ελλάδα έπειτα από το τραγικό συμβάν εδώ στην περιοχή της Πέρδικας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στον Real Fm 97,8.

«Ο κατηγορούμενος, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου σκάφους, παραπέμφθηκε σήμερα το πρωί και μεταφέρθηκε στον Πειραιά για να περάσει την διαδικασία της αυτόφωρης δικαστικής προβλεπόμενης διαδικασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Είναι ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, ο οποίος έχει άδεια κυβερνήτη ταχύπλοου σκάφους και το έχει ανανεώσει από το 2014 με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι άνθρωπος που όπως λένε πληροφορίες ασχολούνταν χρόνια με την θαλάσσια αναψυχή και χρόνια κυβερνήτης σκαφών», πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Για το σημείο αυτό η ταχύτητα του ταχύπλοου ήταν μεγάλη, είναι ένα πέρασμα που ακόμα και κολυμβητές θα μπορούσε κανείς να συναντήσει. Κάθε άνθρωπος στα αθέατα σημεία θα πρέπει να δείχνει ιδιαίτερη επιμέλεια για την ασφάλεια στη θάλασσα όπως και αντίστοιχη επιμέλεια πρέπει να δείχνει και για την ασφάλεια στην στεριά», σημείωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Το χθεσινό τραγικό περιστατικό τα λέει όλα, είναι μία απόσταση μισού μιλίου περίπου, δεν μπορεί αυτό το πέρασμα να θεωρείται πέλαγος και να τρέχει κανείς με την ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα σκάφος, είναι αδιανόητο. Αυτή η μαγκιά προηγείται κάθε άλλης σκέψης και αυτή είναι που πρέπει όχι μόνο ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία να λάβουμε τα μέτρα μας για να την απαξιώσουμε. Δεν χωράνε μαγκιές», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή