Την εκτίμηση ότι έως τις 20 Ιουλίου, θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως από πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ».
Όπως τόνισε, πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται συνεχώς από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στη θάλασσα από το Λιμενικό.
Για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία υπογράμμισε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων. «Μισή ώρα την εβδομάδα να διαθέσει ο καθένας δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολύτιμο είναι, αρκεί αυτό να είναι ανιδιοτελές, στοχευμένο, συνεννοημένο και συνδυασμένο, ώστε οι συνέργειες να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν» ανέφερε ο κ. Δρίτσας.
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στη χώρα είναι 57.141, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 1.284 πρόσφυγες και στην Αττική συνολικά 10.233. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων φτάνει τους 8.675.
Τόσκας: 25.000 πρόσφυγες θα μείνουν στη χώρα
Κεντρικό ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τονίζοντας από την πλευρά του ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι γύρω στις 25.000 ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την Ε.Ε. Διευκρίνισε, περαιτέρω, ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.
Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον, ενώ αναφερόμενος στην εκκένωση 12.000 προσφύγων από την Ειδομένη σημείωσε ότι έγινε με τέτοιο τρόπο που σε αυτήν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι συνήθως ασκούν έντονη κρητική.
Ο κ. Τόσκας συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο ελληνικός λαός απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα έδειξε μια παραδειγματική στάση με ελάχιστες περιπτώσεις αντίδρασης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έτρεχαν να σώσουν το κεφάλι τους ή να βρουν μια καλύτερη τύχη.