Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα σε Μητσοτάκη για αστυνομική βία, διχασμό και πανδημία (video)

18
Δριμύ κατηγορώ Τσίπρα σε Μητσοτάκη για αστυνομική βία, διχασμό και πανδημία (video)

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της «μονομαχίας» μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός «επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και τον διχασμό».

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» (video)

«Εκφράζω στον αστυνομικό τη συμπαράστασή μου και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση. Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη. Ευθύνη της πολιτείας και της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας κατηγορώ γιατί την πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό», είπε στη συνέχεια.

«Σας κατηγορώ γιατί εν μέσω πανδημίας και κρίσης η κυβέρνησή σας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτες προμήθειες εκατομμυρίων, προκλητικά ρουσφέτια, «χορηγίες» παντός είδους σε παντός είδους «ημετέρους». Σας κατηγορώ γιατί διαβρώσατε έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας που είναι η ενημέρωση του πολίτη. Με μια πρωτοφανή επιχείρηση εξαγοράς, εκβιασμών, και πιέσεων, με σημαία τις γνωστές λίστες της κρατικής διαφήμιση, μετατρέπετε το αγαθό της ενημέρωσης των πολιτών σε προπαγάνδα κυβερνητική», συμπλήρωσε.

«Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο.

Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ζούμε ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».

«Και σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που είναι οργισμένη, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας. Όχι μόνο από τα μέτρα εγκλεισμού και αποστασιοποίησης. Από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκνταουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και από την υποκρισία σας κε Μητσοτάκη. Μια υποκρισία που γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Και αντί να κατανοήσετε ότι εσείς προκαλείτε την οργή, καταφεύγετε στον αυταρχισμό και την καταστολή. Δε φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς τους», είπε στη συνέχεια.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης ο κ. Τσίπρας είπε: «Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυρέων. Αυτή την οργή να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυρέων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό που είδαμε στη Νέα Σμύρνη δεν είναι οι «υπερβολές» κάποιων θερμοκέφαλων. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή».

«Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του. Σε ποιες εποχές μας γυρίζετε κύριε Μητσοτάκη; Και αναρωτιέμαι πως γίνονται ορισμένα πράγματα: Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες ξέρατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμισι χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα.

Πολύ περίεργο δεν είναι ρε παιδιά αυτό το επιτελικό κράτος», συμπλήρωσε.

«Αλλά το χειρότερο από όλα, αυτό για το οποίο πιο πολύ από όλα σας κατηγορώ, κύριε Μητσοτάκη είναι ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ενώ τη περασμένη Τρίτη είχατε τη πληροφορία από τις αρχές, πληροφορία που μόνο εσείς θα μπορούσατε να έχετε, ότι χούλιγκαν από όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής θα συνέρρεαν στη Νέα Σμύρνη για να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, αντι να φροντίσετε να τους απομονώσετε, αντι να φροντίσετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια των διαδηλωτών, το μόνο που φροντίσατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους.

Με προσωπική σας δήλωση, μάλιστα, λίγο πριν τα επεισόδια».

«Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού. Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σας προειδοποιήσω. Η βία τρέφει τη βία. Η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους. Κι αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα».

«Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”. Που να ξέραμε ότι θα μετατρέπατε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι», συμπλήρωσε.

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού. Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές. Αυτό που επιδιώκετε εν τέλει προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη δημοκρατία, στη χώρα και στους πολίτες», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Να δούμε τέλος, πως θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μαςΜε την κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα. Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών. Με μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, να προσεγγίσει ο αστυνομικός τον πολίτη όχι ως φόβητρο, αλλά ως εγγύηση της ασφάλειάς του», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Κύριε Μητσοτάκη θα σας το πω ευθέως. Δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία. Αποτύχατε στην οικονομία. Και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Δευτερολογία Τσίπρα: Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε εδώ για να διχάσετε

«Η πιο ασυνάρτητη ομιλία»

«Μιλήσατε παρά ένα λεπτό μια ώρα. Ήταν η πιο ασυνάρτητη ομιλία που έχετε κάνει στη Βουλή. Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε ότι έχουμε 7.000 νεκρούς από την επιδημία ενώ άλλες χώρες έχουν περισσότερους. Δεν έχετε ενσυναίσθηση ότι δεν μπορείτε να τα λέτε αυτά;», είπε στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είμαστε με τα νοσοκομεία στο κόκκινο, διότι δεν ενισχύσατε αποφασιστικά το ΕΣΥ», είπε στη συνέχεια και τόνισε πως 100 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με πρόχειρους αναπνευστήρες εκτός ΜΕΘ.

«Κύριε Μητσοτάκη ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να διχάσετε μια ακόμα φορά. Και ανεβήκατε σε αυτό το βήμα με επιχειρήματα επιπέδου ‘Ομάδας Αλήθειας’», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν μπορείτε να ζητήσετε μια συγνώμη για όσα γίνανε την Κυριακή στη Νέα Σμύρνη και για γεγονότα όπως η υπόθεση Ινδαρέ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας ενοχλεί που έχουν αυξηθεί κατά 75% οι καταγγελίες της αστυνομικής βίας επί των ημερών σας; Ζητήσατε μισή συγγνώμη, που αν την είχατε ζητήσει ολόκληρη την Κυριακή θα είχαμε αποφύγει τα γεγονότα που ακολούθησαν», είπε.

«Καμία αστυνομία πουθενά στον κόσμο δεν θα είναι ποτέ τέλεια, κάποιοι κάποτε θα υπερβαίνουν το ρόλο τους. Το θέμα είναι τι γίνεται για αυτά τα περιστατικά», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει από τις 22/12/2019 διαταγή του προϊστάμενου. Και γιατί δεν φοράνε διακριτικά στις στολές ενώ υπάρχει διαταγή. Πως επιτρέπετε να επιχειρούν ενώ υπάρχει διαταγή; Δηλαδή αγνοούν τη διαταγή; Θα κάνετε ΕΔΕ να δείτε πόσοι, ποιοι και γιατί; Τους έχετε ντυμένους ως ρόμποκοπ προκειμένου να φοβούνται οι πολίτες. Μα ο αστυνομικός δεν πρέπει να βγάζει φόβο στον πολίτη, πρέπει να βγάζει ασφάλεια», συμπλήρωσε.

«Έχετε φτάσει στην απώτατη προπαγανδιστική φτήνια να θέλετε να ρίξετε την ευθύνη για την έξαρση τω κρουσμάτων στο ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεντρώσεις», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε: «Έχετε εγκληματικές ευθύνες για την πορεία της πανδημίας κ. Μητσοτάκη».

«Δεν είπαμε ποτέ ότι αναλαμβάνουμε το ρίσκο (για τις διαδηλώσεις). Εσείς όμως τόσο καιρό αναλαμβάνατε το ρίσκο στα ΜΜΜ όπου λέγατε ότι δεν υπάρχει ρίσκο αλλά τώρα το παραδέχεστε για να βάλετε μηχανήματα καθαρισμού του αέρα», είπε.

«Ξεκινήσατε ως επίδοξος Έλληνας Μακρόν και έχετε καταντήσει Έλληνας Σαρκοζί και βάλε. Δεν αναφέρομαι στη διαφθορά. Αναφέρομαι στον αυταρχισμό, στην καταστολή στη λογική της εργαλειοποίησης των αισθημάτων ασφάλειας των πολιτών», είπε στη συνέχεια.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό το βήμα με στόχο να διχάσατε, απέναντι σε μια δημοκρατική παράταξη που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του κορωνοϊού είπε: «Αναλαμβάνετε τόσους μήνες το ρίσκο να κρατάτε covid free ιδιωτικές κλινικές για να μην χαλάσει η πελατεία τους. Και ήρθατε μετά από ένα χρόνο να ανοίξετε δυο μικρές κλινικές. Με απίστευτες προϋποθέσεις. Για να μην επιβαρύνετε τους κλινικάρχες. Και έχετε το θράσος να λέτε ότι για την πανδημία ευθύνονται οι διαδηλώσεις των πολιτών;».

«Όταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση για τη Χρυσή Αυγή έξω από το Εφετείο. Και είχε 20 χιλιάδες κόσμο. Ανησυχήσαμε πράγματι. Και είπε ο κ. Χαρδαλιάς ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα. Αλλά τελικά η έξαρση ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Που είχατε αφήσει τον κόσμο να σουλατσάρει στην παραλία και να συνωστίζεται στην εκκλησία. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λέει η κ. Γκάγκα. Εξαίρετη επιστήμονας και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ», συμπλήρωσε.

«Η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτή η ομάδα που εφορμά σε γειτονιές, τρομοκρατεί και χτυπά κόσμο, που επιτίθεται σε δημοσιογράφους δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και γι’ αυτό σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί όπως την είχαμε καταργήσει πριν την επανασυστήσατε με άλλο όνομα», είπε επιπρόσθετα.