Παρέμβαση-φωτιά του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα – Στο στόχαστρο και οι τοκογλύφοι που εκμεταλλεύονται την κρίση τσακίζοντας επαγγελματίες και μικρομεσαίους
Δρακόντεια μέτρα λαμβάνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας, στην προσπάθειά του να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία και να περιφρουρήσει την κοινωνία από τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη κρίση.
Στην κατεύθυνση αυτή κινητοποιεί το σύνολο των δικαστικών λειτουργών στους οποίους έχει δώσει εντολή για άσκηση κακουργηματικών διώξεων σε όσους παραβιάζουν το καθεστώς καραντίνας και με τις πράξεις τους μολύνουν άλλους συνανθρώπους τους.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πλιώτας μεριμνάει για την πάταξη και διαφόρων άλλων αδικημάτων τα οποία εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό μέσα στην κρίση όπως τοκογλυφία και αισχροκέρδεια.
Η κορυφή της Δικαιοσύνης δείχνει αποφασισμένη να προστατέψει τη Δημόσια Υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία από τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρατεταμένη κρίση που έχει προκαλέσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού.
Δικογραφίες
Αντιμέτωποι ακόμα και με κακουργήματα θα είναι όσοι παραβιάζουν τα περιοριστικά μετρά λόγω κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα μετά τα κρούσματα αλλεπάλληλων παραβιάσεων των μέτρων. Με εγκύκλιό του προς τους Εισαγγελείς της χώρας ενόψει των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, θυμίζει πως το νομικό οπλοστάσιο διαθέτει και ποινικές κυρώσεις και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος στους παραβάτες. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους κατά τόπους εισαγγελείς να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285, αλλά και για άλλα αδικήματα, όπως αυτά της τοκογλυφίας, της εκβίασης, των εγκλημάτων κατά συγκοινωνιών κλπ.
Συγκεκριμένα το άρθρο 285 ΠΚ περί αποτροπής μετάδοσης ασθενειών, αναφέρει:
- Τιμωρείται με φυλάκιση (δηλαδή έως 5 ετών) και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.
- Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Χωρίς διάκριση
Όπως γράφει ο κ. Πλιώτας οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να παρεμβαίνουν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, όταν αυτό παραβιάζει τα μέτρα της πολιτείας για την αποφυγή της μετάδοσης του θανατηφόρου ιού, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ολόκληρη η παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα έχει ως εξής: «Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται να νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και τη διάδοση της νόσου του κορωνοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του Π1Κ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών. Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προαναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».