«Η συμφωνία ως προς την πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου» και «η χώρα γυρίζει σελίδα» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης κατά την τοποθέτησή του στο 17ο συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Το κλείσιμο της αξιολόγησης, απελευθερώνει την Οικονομία και ανοίγει νέους δρόμους χρηματοδότησης, που κάνουν τον κ. Δραγασάκη να εκτιμά ότι «η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017».
«Πυλώνα», στον δρόμο για την ανάπτυξη, ορίζει την χρηματοδότηση που προβλέπει για την πραγματική Οικονομία το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που το τοποθετεί στο 6,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία 9 με 12 δισ. ευρώ. Σε αυτή την βάση τονίζει «ότι η ανάκαμψη θα υπάρξει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα ενδυναμωθεί το 2017».
Το Eurogroup απέρριψε τα πρόσθετα μέτρα!
«Οι αποφάσεις του Eurogroup που έγινε την περασμένη Δευτέρα μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα, να φύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο λιτότητα – ύφεση – ανεργία – υπερχρέωση και να μπορέσουμε να δούμε το μέλλον με ορατότητα από εδώ και μπροστά».
Για το καυτό θέμα του νέου μηχανισμού διόρθωσης των δαπανών και τις απαιτήσεις των δανειστών για προληπτικά μέτρα, ξεκαθάρισε, ότι «η συζήτηση στο Εurogroup απέρριψε αυτή τη πρόταση και υιοθέτησε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που αποκλείει τη νομοθέτηση μέτρων αλλά προβλέπει υιοθέτηση διορθωτικού μηχανισμού όπως προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία».
Η καλή πορεία της Οικονομίας, «ξορκίζει» τα πρόσθετα μέτρα
«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί ποτέ», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας τις προϋποθέσεις, στις οποίες συγκαταλέγει την δημοσιονομική βελτίωση που καταγράφει το 2015. «αντί για αυτό έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, άρα συνολικά έχουμε θετική απόκλιση από τους στόχους κατά 1%.
Επίσης, τον Απρίλιο ή τον Μάιο 2017 θα πρέπει να αξιολογήσουμε αν πιάσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2016. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να πιάσουμε 1% πλεόνασμα άρα μπορούμε να προβλέψουμε ότι και το 2017 είναι εξασφαλισμένο ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί.
Το 2018 θα αξιολογηθεί η δημοσιονομική επίδοση του 2017 με την προβλεπόμενη αύξηση και ανάκαμψη της οικονομίας και άρα καθίσταται ρεαλιστικός ο στόχος ο μηχανισμός αυτός να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί».
Πρώτη φορά οι δανειστές δεσμεύονται για το χρέος
Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο κ. Δραγασάκης στο ότι για πρώτη φορά οι δανειστές δεσμεύονται για την ελάφρυνση του χρέους. , «Εχουμε ένα δεσμευτικό προς τους δανειστές οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Προς αυτή τη κατεύθυνση οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μέτρα όπως το να εξασφαλιστεί ότι τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα πληρώνουμε ποτέ πάνω από το 1% του ΑΕΠ για τα δάνεια του EFSF ή ότι θα υπάρξει πλαφόν στο επιτόκιο ώστε να διασφαλίσουμε όταν στο μέλλον ανέβει το επιτόκιο να έχουμε κάποιες εγγυήσεις και ασφάλειες. Συζητήσεις για όλα αυτά ακόμα γίνονται αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για να πετύχουμε μια θετική αφετηρία για το μέλλον».