Δραγασάκης: Προτεραιότητά οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος

Οι προοπτικές της Οικονομίας, για επενδύσεις, καινοτομία και ανάπτυξη στο Συνέδριο του ΣΕΒ

Η χώρα μπαίνει σε περίοδο ρεαλιστικής προοπτικής για την οικονομία και την κοινωνία,  τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την ομιλία του, στο  βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ. Η ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά την πρώτη αξιολόγηση, όπου οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος, αποτελούν προτεραιότητά, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Κάνοντας αναφορά στο κρίσιμο Eurogroup που σήμερα το απόγευμα αναμένεται να  ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, είπε πως, με την δόση αυτή, θα καλυφθεί σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες και πως η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει μια εργαλειοθήκη ανάπτυξης η οποία. το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή και αξιοποίηση.

Τέλος,  σχετικά με το μείγμα πολιτικής, τόνισε πως, καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ ενός μεγαλύτερου & ενός μικρότερου  «κακού», και όχι πάντα το βέλτιστο. Στην συνέχεια, παραδέχτηκε πως, «τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα, είναι προβλήματα πολέμου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε καιρούς ειρήνης, ωστόσο για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ανοίγει παράθυρο ελπίδας που μπορεί να μας επιτρέψει να βάλουμε οριστικό τέλος στο φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας».

Θ. Φέσσας: Οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές, έσοδα στο κράτος και ρίχνουν τους φόρους

«Σήμερα είναι μια σημαδιακή μέρα»,  δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Θεόδωρος Φέσσας, εξηγώντας πως σήμερα, «πραγματοποιείται το Eurogroup και ταυτόχρονα, οργανώνουμε το Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ για να δώσουμε απαντήσεις στο πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».  

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΕΒ, για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με θέμα «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση, ισχυρή Βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές,  έδωσαν το παρόν, πολιτικοί, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ανάμεσα σε άλλες αναλύσεις, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις πολιτικής, του ΣΕΒ, για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, «γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές, οι δουλειές φέρνουν ευημερία, η ευημερία φέρνει έσοδα στο κράτος, ρίχνει τους φόρους και αυξάνει την διανομή του πλούτου στην κοινωνία.».

«Άρα λοιπόν, στόχος του συνεδρίου είναι πώς με σωστές, μεγάλες, βιομηχανικές επενδύσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε και πάλι τις δουλειές και τα χρήματα που χρειάζεται ο κόσμος για να ζήσει με τη δουλειά του.»

Μόνο η βιομηχανία μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της Οικονομίας

Η αξιολόγηση κλείνει, αλλά ζητούμενο είναι η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχαία τόνισε, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος, προσθέτοντας πως, μόνο η βιομηχανία μπορεί να παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής». Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη, αλλά πρέπει «να απαλλαγούμε από ιδεολογικές προκαταλήψεις, πολιτική αβελτηρία και νομικά εμπόδια».

Ν.Καραμούζης: Στόχος να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να πέσει χρήμα στην οικονομία.

Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurobank, Νίκο Καραμούζη, που κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΣΕΒ, τόνισε πως, «υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια».

Στην συνέχεια, άφησε αιχμές για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που στην νέα έκθεσή του για το ελληνικό χρέος, ζήτησε μαξιλάρι 5 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, εννοώντας ότι μπορεί να χρειαστούν μία νέα ανακεφαλαιοποίηση. Στην απάντηση του, ο Έλληνας τραπεζίτης, τόνισε πως οι τράπεζες,  «έχουν περάσει τρία στρες τεστ και έκαναν αυξήσεις κεφαλαίου με το χειρότερο σενάριο. Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ».

Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα για τις επενδύσεις, τονίζουν οι επιχειρήσεις

Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων, τόνισε ο γνωστός επιχειρηματίας,  Ευάγγελος Μυτιληναίος, που όπως είπε κατά την τοποθέτησή του, «βαρεθήκαμε να προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους ξένους με τις ιδιωτικοποιήσεις». Ειδικά για το θέμα των επενδύσεων, επεσήμανε πως μέσα στα χρόνια της κρίσης, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολη η επανεκκίνηση των επενδύσεων.

Το κράτος πρέπει να γίνει σύμμαχος της παραγωγής και πως οι αυξήσεις φόρων πρέπει να στραφούν στα εισοδήματα και όχι στο κόστος παραγωγής, τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΑΛ Μιχάλης Στασινόπουλος

Στην συνέχεια, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΛΑΪΣ UNILEVER, Ηρώ Αθανασίου επεσήμανε πως για να προσελκύσει επενδύσεις, η ελληνική Οικονομία θα πρέπει να αυξήσει την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή