ΔΝΤ: Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος του προσφυγικού στην Ελλάδα

Τεράστιο είναι το κόστος του προσφυγικού στην Ελλάδα, που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά στο  0,17% του ΑΕΠ ή περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όμως το Ταμείο μετρά μόνο  το δημοσιονομικό κόστος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο, και δεν μπορεί να συμπεριλάβει  το κόστος στην ελληνική κοινωνία ή την μεγάλη δοκιμασία που περνούν οι κάτοικοι των νησιών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Στην  έκθεσή του ΔΝΤ, για τις οικονομικές συνέπειες από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών (The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges), διατυπώνονται οι εκτιμήσεις του ταμείου για το πόσο έχει κοστίσει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα το προσφυγικό σε σχέση με το ΑΕΠ της και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. 

Σύμφωνα με το Ταμείο, το μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με το ΑΕΠ μέσα στο 2015, είχαν η Σουηδία με 0,5% του ΑΕΠ και η Δανία με 0,47%. Ακολουθούν Γερμανία και Ιταλία με  0,20% του ΑΕΠ, η  Ολλανδία με 0,18%.

Στον αντίποδα, πολύ μικρό εκτιμάται το κόστος για την Ισπανία, με 0,006% του ΑΕΠ, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Ευρώπης και δεν αποτελεί προορισμός προτεραιότητας για τους πρόσφυγες.

Στην έκθεση δεν γίνεται πρόβλεψη για το τρέχον έτος, αλλά τονίζεται πως, «σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» το  βραχυπρόθεσμο κόστος για τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο μπορεί να είναι σημαντικό.

Τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες των μεταναστευτικών ροών για την απασχόληση και το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να τους ενσωματώσει το κράτος που τους φιλοξενεί στην αγορά εργασίας, το βαθμό στον οποίο οι δεξιότητες των μεταναστών θα είναι συμπληρωματικές ή υποκατάστατες αυτών που έχουν οι ντόπιοι εργαζόμενοι και την επίπτωσή τους στην κατανομή των πόρων, το μείγμα των προϊόντων και την τεχνολογία παραγωγής.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αύξηση το 2015-16 κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 9,2 δισ. ευρώ των πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ που θα δίνονται για το προσφυγικό, με την ανακατανομή πόρων από άλλα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή