Θετικά μηνύματα από την Ευρώπη φέρνουν πιο κοντά τη συζήτηση για το χρέος
Επιμένει για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ). Αν και κατά καιρούς πολλοί αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το επικίνδυνο ύψος του ελληνικού χρέους, αυτή την φορά ήταν η επικεφαλής εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο», Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, τόνισε την ανάγκη για κάποιου είδους ρύθμιση του χρέους.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η κυρία Βελκουλέσκου, υποστήριξε την πάγια θέση του Ταμείου, περί της ανάγκης μίας αξιoσημείωτης απομείωσης του Δημόσιου Χρέους. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής στο μέτωπο αυτό δεν ήταν ικανές να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.
Παράλληλα, η «σκληρή» διαπραγματεύτρια των Θεσμών, ζήτησε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Στην συνέχεια, προσέθεσε πως, η αδύναμη δημοσιονομική θέση της χώρας αποτελεί συνεχή πρόκληση για την οικονομική πολιτική. Ακριβώς για αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επίπεδο του ανταγωνισμού και την λειτουργία της αγοράς.
Μ. Ντράγκι: Αύξηση των επενδύσεων φέρνει το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
Αύξηση των επενδύσεων φέρνει το σχέδιο διαχείρισης των «κόκκινων» δάνειων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι επενδύσεις στο σύνολο της Ευρωζώνης είναι αρκετά χαμηλές, εξ αιτίας της αδύναμης αύξησης της ζήτησης, του υψηλού ακόμη επιπέδου ιδιωτικού χρέους και της εύθραυστης εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα.
Ο Ιταλός τραπεζίτης, σε ομιλία που έκανε στη Μπολόνια, αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων. Η Ευρωζώνη τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα προσθέτοντας πως, «Είναι σαφές ότι, σε ορισμένες χώρες, το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να εμποδίζει μία ισχυρότερη αύξηση των πιστώσεων. Αυτά εξηγούν, γιατί η διευκόλυνση μίας λύσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου των μέτρων για την αποκατάσταση των παραγωγικών επενδύσεων».