Διστάζουν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Ελλάδα οι Γερμανοί!

Πάνω από 660 εκατ. θα επιστρέψουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα!
Μπορεί να απαιτούν τις ελληνικές πληρωμές στην ώρα τους, όμως όταν πρόκειται για τα δικά τους χρέη, οι Γερμανοί, διστάζουν να πληρώσουν την Ελλάδα! Όπως παραδέχεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να μας επιστρέψουν περίπου 660 εκατ. ευρώ, που κέρδισε το γερμανικό κράτος από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Όμως αν και στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προβλέπεται ότι τα κράτη- μέλη, δεν μπορούν να βγάλουν κέρδος από αυτή τη διαδικασία και πρέπει να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά στις χώρες που εξέδωσαν τους τίτλους, το υπουργείο του κυρίου Σόιμπλε, βάζει όρους και προϋποθέσεις. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι για κάθε μέρα που παραμένουν τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία, το κράτος κερδίσει «αστρονομικούς» τόκους, που σύμφωνα με τη συμφωνία, δεν φαίνεται απολύτως δεσμευμένο να αποδώσει στην Ελλάδα!
Το θέμα έχουν αναδείξει τα γερμανικά μέσα, και όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η Die Zeit, μόνο «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατομμύρια ευρώ από κέρδη τόκων».
Μέχρι τώρα, γράφουν οι Γερμανοί, «προβλέπονται στον φετινό γερμανικό προϋπολογισμό 243 εκατ. για την τρέχουσα χρονιά και περίπου 417 εκατ.ευρώ για την επόμενη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Και τα δυο ποσά όμως είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένα. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, τα ποσά αναφέρονται προληπτικά στον προϋπολογισμό. Η εκταμίευσή τους προϋποθέτει τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM. Το ύψος του θεωρητικού εμβάσματος προκύπτει από το εθνικό μερίδιο στα υπολογισμένα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα κέρδη της Γερμανίας από τους τόκους δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα αλλά και από αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1,34 δις ευρώ».
Τέλος, το γερμανικό μέσο, αναφέρει πως «τον Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει σε ‘πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα».
Αυτή ήταν άλλωστε και η προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση. «Η οριστική απόφαση θα ληφθεί όμως το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα έχει υλοποιήσει επιτυχώς τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και θα χρειάζεται όντως αυτή τη βοήθεια (σσ. ελάφρυνση χρέους)».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης