Διπλό χτύπημα σε Αιγαίο – Κύπρο

Ανήμερα της εισβολής κάνει απόβαση στα Κατεχόμενα μαζί με το υπουργικό συμβούλιο, εγκαινιάζει στρατιωτικές βάσεις και ανοίγει την Αμμόχωστο

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμένει παρατηρητής και τις ΗΠΑ να μην αναλαμβάνουν καμία απολύτως πρωτοβουλία.

Το διπλό χτύπημα Ερντογάν σε Αιγαίο και Κύπρο προκαλεί αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία είχε επαναπαυθεί στις διμερείς συνομιλίες τις οποίες η Τουρκία χρησιμοποίησε ως όχημα για να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναπτύξει την επικίνδυνη στρατηγική της με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπερβαίνοντας κάθε όριο προκλητικότητας, ο Τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προβαίνει σε συνεχείς κατάφωρες παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο της Τουρκίας που επιδιώκει να σύρει τη χώρα μας στα διεθνή δικαστήρια και να καλύψει την επιθετικότητα που αναπτύσσει στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί απόβαση στα Κατεχόμενα συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρεί να διαμορφώσει τετελεσμένα στα Κατεχόμενα ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι επίλεξε την απόβαση στα Κατεχόμενα ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Πρόκειται για μία κίνηση που αποκαλύπτει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του.

Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι θα εγκαινιάσει στρατιωτικές βάσεις και θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, αποκαλύπτει το μέγεθος της πρόκλησης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιδράσει η Ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις του σουλτάνου που ξεπερνάνε τα όρια.

Η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ζητούμενο, αν και κάποιες χώρες όπως η Γερμανία είναι απρόθυμες να στηρίξουν την Ελλάδα γιατί βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα και τις μεγάλες συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την Άγκυρα.

Μάλιστα η Γερμανία, σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία ανεβάζει και πάλι το θερμόμετρο στην Κύπρο και το Αιγαίο, ενισχύει την άμυνα του Ερντογάν με τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια που αλλάζουν τις ισορροπίες.

Ανεκτική στάση απέναντι στον Ερντογάν τηρούν και οι Αμερικανοί μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατιά στο Αφγανιστάν για να καλύψει το κενό της αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων.

 

Πέντε σενάρια

H τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαμπέρ Κίπρις» αναφέρεται σε πέντε σενάρια για τα δύο «καλά νέα» που θα εξαγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την λεγόμενη «βουλή» στα κατεχόμενα.
Την έκφραση «καλά νέα» είχε χρησιμοποιήσει σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος, έπειτα από την προσευχή της περασμένης Παρασκευής, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί από την κατεχόμενη Κύπρο.

Η Χαμπέρ Κίπρις σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βρεθεί στα κατεχόμενα συνοδευόμενος από μια ευρεία αντιπροσωπεία, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, τον Πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντιπροσωπεία της τουρκικής Βουλής και του ΑΚΡ.

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, πέντε είναι τα πιθανά σενάρια για τις ανακοινώσεις Ερντογάν. Το πρώτο αφορά την πιθανότητα σύναψης διπλωματικών σχέσεων με τον Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «διεργασίες που συνεχίζονται εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα» αλλά και το ότι στο ψευδοκράτος βρίσκεται εδώ και 3 ημέρες πενταμελής αντιπροσωπεία της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στο Βαρώσι με την Χαμπέρ Κίπρις να γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στο Βαρώσι, μετά τον περασμένο Νοέμβριο, για να εγκαινιάσει το μετζίτ του Μπιλάλ Αγά (τζαμί των βακουφιών αναφέρεται) και τον «εθνικό κήπο» του ελληνικού γυμνασίου Αμμοχώστου. Όπως αναφέρεται, Ελληνοκύπριοι και Αθήνα, ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους που έχουν περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου, να επιστρέψουν μέσω αίτησης στην λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Το τρίτο σενάριο αφορά την αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για την επανδρωμένα, οπλισμένα, αεροσκάφη της Τουρκίας, drones. Το πρώτο τέτοιο αεροσκάφος τύπου SIHA προσγειώθηκε στο Λευκόνοικο τον Απρίλιο του 2019.

Το τέταρτο σενάριο αφορά ανακοίνωση για την δημιουργία ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

Το πέμπτο σενάριο αφορά «καλά νέα» για το φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα να σημειώνει ότι τα τουρκικά σεισμογραφικά και γεωτρύπανα έκαναν έρευνες και γεωτρήσεις πέρυσι στην περιοχή.

Η πιο σημαντική από τις εκπλήξεις που θα ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι τα βήματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τις τουρκικές Δημοκρατίες.

Η Τούρκιγιε σημειώνει ότι πρώτη φορά στα κατεχόμενα βρίσκονται αντιπροσωπείες από το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Σύμφωνα με την Τούρκιγιε θα γίνει επίσης η εξαγγελία επίσημα των εγκαινίων της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο για τα τουρκικά drones, IHA – SIHA, «της μεγαλύτερης βάσης στην Μεσόγειο που θα αλλάξει τα ισορροπίες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή