Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News
Για ποιους υπουργούς χτυπάει καμπανάκι – Πώς αντιδρούν στον ΣΥΡΙΖΑ
Προβάδισμα 18,2 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως προκύπτει από τις εξαμηνίες τάσεις της MRB. H έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 2.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου και δείχνει ότι το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 40,1% έναντι 21,9% του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,8% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%. Το 4,9% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε «άλλο κόμμα», ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 13,2% («Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%).
Δείχνουν εκλογές τα ευρήματα;
Στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου η ΝΔ είχε λάβει 39,9%, κάτι που δείχνει πως έχει αυξήσει ελάχιστα το ποσοστό της. Φαίνεται πως παρά τις μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, την πλήρη αναδίπλωσή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα «σκόιλ ελικικού», την απροθυμία της να ρίξει περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει φέρει η πανδημία, δεν έχει υποστεί φθορά. Βέβαια, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον δημόσιο διάλογο τουλάχιστον, δεν πανηγυρίζουν για τη δημοσκοπική υπεροχή τους, καθώς ξέρουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Και αν τελικά η ευρωπαϊκή βοήθεια μείνει στα …χαρτιά, τότε θα χρειαστεί να ληφθούν επώδυνα μέτρα που αναπόφευκτα θα έχουν πολιτικό κόστος. Για αυτό τον λόγο υπάρχει πάντα η άποψη στο Μαξίμου που λέει πως θα πρέπει να στηθούν τώρα πρόωρες κάλπες.
Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 65,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%. Υπενθυμίζεται ότι ποτέ κανένα κόμμα δεν έχει χάσει σε εκλογές, όταν προηγείται στην παράσταση νίκης…
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 43,4% απαντά η ΝΔ, το 26,6% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17,8% κανένα κόμμα.
Η αντιπολίτευση
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει μεγάλη πτώση σε σχέση με το 31,5% που έλαβε στις κάλπες του Ιουλίου. Πάντως είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν τα πήγαινε καλά δημοσκοπικά. Ακόμα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις περυσινές εκλογές, το ποσοστό του μετά βίας πλησίαζε το 25%. Σίγουρα τα ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά, όμως στην Κουμουνδούρου ελπίζουν πως μόλις γίνει το Συνέδριο, μόλις προχωρήσει η επιχείρηση διεύρυνσης και μόλις αρχίσει η κυβερνητική φθορά, ο κόσμος του θα συσπειρωθεί…
Ελαφρώς αποδυναμωμένο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής (είχε λάβει 8,1%), του οποίου η ηγεσία φαίνεται να στοχεύει περισσότερο στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά στην κυβέρνηση. Προφανώς στη Χαριλάου Τρικούπη νιώθουν πως απειλούνται από την επιχείρηση διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ…
Στα ίδια περίπου επίπεδα με τις περυσινές εκλογές βρίσκεται το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις αναμένει να κερδίσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ από την κυβερνητική εξωτερική πολιτική (Πρέσπες, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά κλπ), αλλά ενδεχομένως να απειληθεί από τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν στην άκρα δεξιά… Οριακά εκτός Βουλής εμφανίζεται το ΜέΡΑ25, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις πιθανότητες του στατιστικού λάθους, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο μικρό ποσοστό (στις ευρωεκλογές είχα πάρει 2,9% και στις εθνικές 3,4%).
Προβάδισμα Μητσοτάκη
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 45,6%, έναντι 26,3% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%. Στο ερώτημα αν «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».
Ανεργία, οικονομία, προσφυγικό και κορωνοϊός
Οι πολίτες θεωρούν ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα της κοινωνίας είναι η ανεργία (49,3%), κάτι που δείχνει πως αν η τουριστική σεζόν δεν πάει καλά και αν η πανδημία φέρει κλείσιμο επιχειρήσεων και κύμα απολύσεων (χαρακτηριστική ήταν η προ εβδομάδας έρευνα της ΓΣΕΒΒΕ που έδειχνε πως κινδυνεύει η 1 στις 3 επιχειρήσεις) είναι πιθανό να ενισχυθεί το κύμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση.
Ακολουθεί το μεταναστευτικό – προσφυγικό με 39,5%, η Υγεία – περίθαλψη με 32,8%, η οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και η πανδημία του κορωνοϊού με 29,9%. Μάλιστα, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας του.
Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας» μέσα στον επόμενο 1 χρόνο οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».
Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί
Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται πως είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης (42,4% θετικές γνώμες και 33,6% αρνητικές), ο οποίος φαίνεται πως ευνοείται από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν είχε στην Ελλάδα την έξαρση που είχε σε άλλες χώρες. Δεύτερος στη λίστα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος (36,5% θετικές γνώμες και 26,6% αρνητικές), τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Δένδιας (36,5% θετικές γνώμες και 39,4 αρνητικές) και την πρώτη τετράδα κλείνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με 35.9% θετικές γνώμες με 24,8% αρνητικές.
Οι μη δημοφιλείς και οι… άγνωστοι
Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (54,7% με μόλις το 27,8% των ερωτηθέντων να έχουν θετική εικόνα). Ακολουθούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης (48,4% αρνητικές γνώμες), ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης (44,5%) και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (42,3%).
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο πιο γνωστός από τους υπουργούς καθώς μόλις το 3,1% δηλώνει ότι «μόλις που τον ξέρει» ή ότι «δεν έχει ακούσει το όνομά του». Από την άλλη, τον υψηλότερο δείκτη μη αναγνωρισιμότητας έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας με 47,4%. Δεύτερος στην λίστα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τον οποίο δεν έχει ακουστά περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων…