Δημοκρατικό… «πραξικόπημα» από τον Ερντογάν στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ “ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ”                                                                          

Με δικό του «πραξικόπημα» απαντά στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας που παρακολουθεί προβληματισμένη τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου» ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο, σε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συνεδριάσεων του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα και οι οποίες εγκρίθηκαν μετέπειτα από την Εθνοσυνέλευση.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Τουρκία ήρε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς να κάνει λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου».

Η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην Άγκυρα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι εντός συνταγματικού πλαισίου και στοχεύει στην ανάληψη άμεσης και αποτελεσματικής δράσης για την αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν, συμπληρώνοντας
πως κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες.

Η «κάθαρση» θα συνεχιστεί στο στρατό και όλους τους θεσμούς και τις δομές της δημόσιας διοίκησης «μέχρι να βγάλουμε από μέσα τον καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και ο στρατός τελεί υπό τις εντολές της.

Ήδη περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν καρατομηθεί από την επιχειρούμενη κάθαρση του «γκιουλενικού κινήματος» σε δημόσιο τομέα και στρατό. Χθες συνελήφθησαν ακόμη 32 δικαστές και δύο αξιωματικοί του στρατού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα. Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προανήγγειλε εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ελέγξουμε διπλά και τριπλά» το υπουργείο Οικονομίας και την κεντρική τράπεζα για «πραξικοπηματίες».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα διαφεύγουν, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του AKP, το δίκτυο Γκιουλέν είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων ενώ απέκλεισε τα βασανιστήρια και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ωστόσο, Ευρώπη και Αμερική εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο Τούρκος Πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνουν νόμους, χωρίς να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο, καθώς και να περιορίσουν δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Ήδη, η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί. Ο Στάινμαγερ κάλεσε, επίσης, να αναληφθεί δράση μόνο κατά όσων «η εμπλοκή σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί να αποδειχθεί» και όχι για «υποτιθέμενη πολιτική στάση».

Επιπλέον, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε τον τούρκο πρέσβη στη Βιέννη για εξηγήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις διαδηλώσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία υπέρ του Ερντογάν.

Αλλά και ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Η τουρκική πλευρά, πάντως, αντιτείνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ασκήσουν οποιαδήποτε κριτική στην απόφαση για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης και επικαλείται την αντίστοιχη απόφαση της Γαλλίας, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015.

Στα μαλακά οι «οκτώ»

Σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι οκτώ στρατιωτικοί κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά αθώοι για παράνομη πτήση, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης. Επίσης, τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της δράσης υπό την απειλή ζωής και της απουσίας δόλου.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι εκτελούσαν εντολές που είχαν λάβει από τους ανωτέρους τους, για τη μεταφορά τραυματιών.
Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι εάν έμεναν στην Τουρκία σίγουρα θα ήταν τώρα νεκροί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής τους, οι οκτώ στρατιωτικοί εξέδωσαν κοινή δήλωση – μέσω της δικηγόρου τους  Κατερίνας Δαπουδάνη – με την οποία ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό και ζήτησαν συγγνώμη για την αναστάτωση.

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι για αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία» ανέφεραν.

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια καθώς διατάχθηκε η συνέχιση της διοικητικής κράτησής τους για λόγους ασφαλείας.

Έξω από το δικαστήριο βρίσκονταν και χθες συγκεντρωμένοι μουσουλμάνοι, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν και κατά των «ένστολων εγκληματιών», όπως έλεγαν. Μία γυναίκα, δε, ξεδίπλωσε τούρκικη σημαία και την ανέμιζε, με αποτέλεσμα να πέσουν αρκετοί πάνω της για να την αποτρέψουν.

Υπενθυμίζεται πως οι φερόμενοι στασιαστές έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεσή τους.

Η Άγκυρα ζητά επίμονα την έκδοσή τους και Hurriyet σημειώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να περιμένει μάλλον μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές

Στο μεταξύ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα λαμβάνουν μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία, προκειμένου να μην επιτραπεί η διείσδυση Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνικό έδαφος.

Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική Αεροπορία και συνδράμουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου -διαθέτοντας θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα- για το σκοπό αυτό.

Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του Στόλου. Οι δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εξελίσσονται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή