Δημογραφικό και επισιτιστική κρίση, οι δύο εφιάλτες που απειλούν σήμερα και τα προσεχή χρόνια την Ελλάδα
ΔιπλΟς εφιΑλτης απειλεί την Ελλάδα τα προσεχή χρόνια. Από τη μια μεριά, όπως αναφέρει νέα μελέτη στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, περισσότεροι Έλληνες και Ιταλοί, από ό,τι Σύροι θα πεθάνουν το 2050 ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες θα καταστρέψουν τις σοδειές και θα διαταράξουν την παραγωγή τροφίμων σε ευάλωτες χώρες από τις οποίες εισάγονται αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του πληθυσμού τους.
Από την άλλη, όσον αφορά στην Ελλάδα, τουλάχιστον, του εφιάλτη της κλιματικής αλλαγής θα προηγηθεί το 2050 εκείνος της δημογραφικής καταστροφής, αφού, με βάση την απελπιστική εξέλιξη του δείκτη γονιμότητας, είναι αδύνατο να ζουν ακόμα Έλληνες! Η έρευνα κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη θέση του καταλόγου των κρατών που θα πληγούν χειρότερα από την κλιματική αλλαγή, πίσω από το Βιετνάμ και την Κίνα.
Οι διαπιστώσεις της μελέτης αυτής είναι συνέχεια των εφιαλτικών προειδοποιήσεων του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές του 2011 για τα αγροτικά προϊόντα και τους νέους αγρότες, για την Ελλάδα και την ελληνική κτηνοτροφία, αφού είναι σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από άλλες χώρες και από τη διεθνή κερδοσκοπία. Υπενθυμίζεται ότι στο Ψήφισμα παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
-Η άνοδος της ζήτησης για τρόφιμα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται, ενώ το 16% των Ευρωπαίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στην τροφή ένα ολοένα και πιο σημαντικό ζήτημα.
– Η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 70%, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050.
– Επιπλέον, περίπου 900 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνια πείνα εξαιτίας ακραίας φτώχειας, ενώ περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πραγματική, μακροχρόνια επισιτιστική ασφάλεια εξαιτίας φτώχειας διαφόρων βαθμών.
– Παρά τη φαινομενική επάρκεια των αποθεμάτων, ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τα οικονομικά μέσα να προμηθευτεί τη βασική τροφή που χρειάζεται, ενώ, παράλληλα, η πρόσβαση στην τροφή παραμένει, ακόμη και στις μέρες μας, ένα σημαντικό θέμα προς αντιμετώπιση.
-Τα χρηματοπιστωτικά μέσα πρέπει να βοηθούν τη γεωργική παραγωγή να ξεπεράσει τις κρίσεις και να μην επιτρέπουν στην κερδοσκοπία την πρόκληση μεγάλης αστάθειας των τιμών. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η κερδοσκοπική συμπεριφορά είναι υπεύθυνη για περίπου το 50% της πρόσφατης ανόδου των τιμών.
Κι όμως, η χώρα μας έχει ήδη ερημώσει πολύ πριν από το 2050 όχι, βέβαια, από την κλιματική αλλαγή, αλλά από το ρουσφέτι και τη δημογραφική συντέλεια, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται…
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή