Δίλημμα-«σπαζοκεφαλιά»: Διατήρηση του αφορολόγητου ή μείωση φορολογικών συντελεστών;

Eνα σκληρό δίλημμα έθεσαν με την τελευταία έκθεσή τους οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας: Το δίλημμα είναι: Ή περιορισμός του αφορολόγητου στα επίπεδα της Ευρωζώνης ή αύξηση των συντελεστών άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το δίλημμα αυτό γίνεται «σπαζοκεφαλιά» για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αφού και κατά την εφαρμογή δημοσιονομικής – φορολογικής πολιτικής επιδιώκεται κυρίως το βραχυπρόθεσμο κομματικό όφελος και όχι η μακροπρόθεσμη θετική επίδραση στην πάντοτε προβληματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της ευρωζώνης εκτιμά ότι θα έχει τις ακόλουθες ευεργετικές συνέπειες:

-Δημιουργία περιθωρίων για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

-Δημιουργία περιθωρίων για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%).

-Δημιουργία περιθωρίων για δυνατότητα μείωσης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή συρρίκνωσης του σημερινού συντελεστή από το 23% στο 24% που αυξήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

-Υποβοήθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία.

Έως εδώ, λοιπόν όλα καλά και άγια. Τί γίνεται όμως στην πράξη; Κατ΄ αρχάς, στην πράξη μάλλον θα γίνει ο περιορισμός του αφορολόγητου, όπως προτείνουν επίμονα ΔΝΤ και δανειστές, χωρίς τις παραπάνω ευεργετικές συνέπειες ή συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής με αύξηση παλιών και επιβολή νέων φόρων. Η διαπίστωση είναι παλιά: Φόρος που μπαίνει συνεχώς μένει η αυξάνεται, διότι τα έσοδα που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του αφορολόγητου θα πάνε για την κάλυψη δαπανών από σπατάλες που συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανόν ένα μεγάλο μέρος των πρόσθετων εσόδων από την κατάργηση του αφορολόγητου να πάει κι αυτό στους πίνακες των υψηλών οφειλών προς το Δημόσιο…

Ύστερα, αυτή η δραστική μείωση της έκπτωσης φόρου, η οποία διαμορφώνεται έμμεσα με ένα φανταχτερό για λαϊκισμό και κομματικές σκοπιμότητες αφορολόγητο ποσό των 8.636 – 9.545, θα παρουσιαστεί ως μορμολύκειο για κάθε κυβέρνηση και έτσι θα γίνουν, σιγά – σιγά κι όχι αμέσως, αυτά που προβλέψανε πιο πάνω: Και το αφορολόγητο θα καταργηθεί και οι φορολογικοί συντελεστές όχι μόνο δεν θα μειωθούν, αλλά θα αυξηθούν, και η ανάπτυξη δεν θάρθει!

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο »

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή