Δικηγορικό γραφείο ζητά έρευνα για τα “εγκλήματα πολέμου” που διέπραξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Υεμένη

6
Δικηγορικό γραφείο ζητά έρευνα για τα

Βρετανικό δικηγορικό γραφείο ζήτησε από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία να συλλάβουν ανώτερους αξιωματικούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς πιστεύεται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια στην Υεμένη, δήλωσαν πηγές.

Το δικηγορικό γραφείο Stoke White υπέβαλε επισήμως το σχετικό αίτημα στη Βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία και τα υπουργεία Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Τουρκίας εκ μέρους του Αμπντουλά Σουλιμάν Αμπντουλά Νταουμπάλαχ, ενός δημοσιογράφου, και του Σάλαχ Μουσλέμ Σάλεμ, ο αδερφός του οποίου σκοτώθηκε στην Υεμένη.

Το αίτημα, που υποβλήθηκε σήμερα, αναφέρει ότι τα Εμιράτα και οι μισθοφόροι τους ευθύνονται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και βασανιστηρίων εναντίον αμάχων στην Υεμένη το διάστημα 2015-2019.

«Ζητάμε από τη βρετανική, την αμερικανική και την τουρκική αστυνομία να ξεκινήσουν έρευνες για τα εγκλήματα αυτά το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε μία από τις πηγές.

Μεταξύ των υπόπτων που αναφέρονται είναι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Εμιράτων που ζουν στη χώρα τους και τις ΗΠΑ, όμως ταξιδεύουν τακτικά στη Βρετανία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας στον συνασπισμό που έχει σχηματίσει εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Τον Ιούλιο του 2019 ωστόσο τα Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Υεμένη, αν και πρόσθεσαν ότι παραμένουν στον συνασπισμό.