Απολογείται σήμερα ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, οποίος αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στη δολοφονία του Παύλου Φύσα, αλλά και για την εμπλοκή του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.
Το πρώην βασικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής καλείται σήμερα, Τετάρτη να απολογηθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ ο επόμενος στη λίστα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Ο Γιάννης Λαγός αποτελεί για πολλούς λόγους ένα πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση. Κι αυτό γιατί με αυτόν επικοινώνησαν τηλεφωνικά βασικοί κατηγορούμενοι αμέσως μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα. Επίσης, είναι ο άνθρωπος που φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τις Τοπικές Οργανώσεις της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά, οι οποίες εμπλέκονται στις τρεις σημαντικότερες δικογραφίες (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες). Είναι ο άνθρωπος, που εμφανίζεται να έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Κερατσίνι, μέσω του περιβόητου sms που ζητούσε να συγκεντρωθούν στα γραφεία της Τ.Ο. «με εντολή Λαγού».
Κυρίως όμως, είναι ο άνθρωπος που οι πρώην συνάδελφοί του βουλευτές «έδειξαν» ως μοναδικό υπεύθυνο, επιχειρώντας να σταματήσουν την εμπλοκή του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής στην καταδίκη ενός προσώπου. «Το κόμμα δεν γίνεται να ευθύνεται για μία επιμέρους εγκληματική πράξη ενός μέλους, οπαδού ή βουλευτή του», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Κασιδιάρης στην απολογία του. Η αποχώρησή του Λαγού από τη Χρυσή Αυγή και το γεγονός ότι ετοιμάζει την ίδρυση νέου κόμματος, δείχνουν πως οι σχέσεις με τους πρώην συντρόφους του δεν είναι ιδανικές, ωστόσο φαίνεται ότι θα συνταχθεί με την υπερασπιστική γραμμή της «πολιτικής δίωξης» που έχει υιοθετήσει σύσσωμη η κατηγορούμενη κοινοβουλευτική ομάδα.
Πάντως, ο Λαγός αναμένεται να δεχθεί σωρεία ερωτήσεων για περιστατικά που σχετίζονται με τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης. Μπορεί όλοι οι συγκατηγορούμενοί του, που σχετίζονται με τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, να μην τον ενέπλεκαν στην υπόθεση, με τον Γ. Πατέλη να φτάνει στο σημείο να του ζητάει ακόμη και… συγγνώμη, όμως ο Λαγός θα πρέπει να συμπληρώσει τα κενά, καθώς μέχρι σήμερα τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αναρίθμητα και πολύ σημαντικά.
Όπως τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ του ιδίου με τον Γ. Ρουπακιά, όταν ο τελευταίος του τηλεφώνησε από το αστυνομικό τμήμα, ή με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι απολογούμενοι είχαν ξαφνική απώλεια μνήμης και δεν θυμόντουσαν λεπτομέρειες.
Τέλος, ο Λαγός καλείται να λογοδοτήσει και για την εμπλοκή του στην επίθεση κατά του «Συνεργείου», για την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών για ηθική αυτουργία.
Επόμενος να απολογηθεί θα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η ημερομηνία που έχει ορίσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής είναι η 6η Νοεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών για την πολύκροτη δίκη.