«Η δίκη μας απαισιοδοξία ότι δεν θα έρθει το «σεφέρι» της ανάπτυξης, τουλάχιστον, στα επίπεδα που συνεχώς προβλέπονται και συνεχώς συντρίβονται, ούτε το 2016, εδράζεται (στην Ελλάδα ζούμε!) στην παταγώδη διάψευση όλων των προηγούμενων για το ΑΕΠ και στη διαπίστωση ότι όλοι σχεδόν οι παράγοντες που επικαλείται ως προϋπόθεση ο κ. Στουρνάρας ή που προσδιορίζουν τη διαμόρφωση του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι αρνητικοί ή προβληματικοί».
Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφαμε στο σχόλιο μας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας στις 28 Ιανουαρίου του 2016 υπό τον εύγλωττο τίτλο «Γιατί είναι υπεραισιόδοξη η πρόβλεψη του κ. Στουρνάρα γα ηπιότερη ύφεση το 2015 και ανάκαμψη το 2016». Και αμ έπος, αμ πραγματικότητα. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και στη συνέχεια και η Eurostat, το ΑΕΠ της χώρας μας παρουσίασε μία μεγαλοπρεπή μηδενική μεταβολή, έναντι των πρόσφατων εκτιμήσεων για οριακή αύξηση κατά 0,1%, ύστερα από τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία για τον απογοητευτικό ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 εξαιτίας της αβεβαιότητας λόγω των εκκρεμοτήτων στην αξιολόγηση, των καθυστερήσεων στην καταβολή της δόσης και των συνηθισμένων εμπλοκών κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%. Η αρνητική εξέλιξη αναζητείται στους ίδιους παράγοντες που προσδιορίζουν τη διαμόρφωση του ΑΕΠ, δηλαδή στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την κατανάλωση της γενικής κυβέρνησης που υποχώρησαν. Απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι οι ίδιοι παράγοντες παρουσιάζουν επιδείνωση και κατά τους πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που ενισχύουν τη δική μας εκτίμηση ότι θα συντριβούν και οι προβλέψεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά (υπεραισιόδοξο κι αυτό) 2,7%!
Και μια και μιλήσαμε για προβλέψεις, όπως ήδη έχουμε επισημάνει στη στήλη αυτή, έως σήμερα και επί δεκάδες χρόνια, ουδεμία τέτοια «προφητεία» για την εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών και, φυσικά, του ΑΕΠ, επαληθεύθηκε. Ιδιαίτερα, για το ΑΕΠ του 2016 είχαν κατά καιρούς γίνει οι ακόλουθες προβλέψεις, οι οποίες απέτυχαν όλες. Συγκεκριμένα:
-Το υπουργείο Οικονομικών με τους προϋπολογισμούς του είχε προβλέψει ύφεση μεταξύ 0,3% και 1,3%!
-Η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανιζόταν πιο αισιόδοξη με προβλέψεις αρχικά για ύφεση -0,3% και τελευταία για οριακή ανάκαμψη κατά 0,1%.
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις γνωστές (εποχικές) εκθέσεις της εμφανίζεται με προβλέψεις που κυμαίνονται μεταξύ ανάπτυξης… 3,6% και ύφεσης -0,3%.
-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις εκθέσεις του πρόβλεπε στην αρχή ύφεση -0,6% και τελευταία ανάπτυξη κατά 0,4%.
-Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην αρχή εμφανιζόταν υπεραισιόδοξο με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3%, αλλά στη συνέχεια «προσγειώθηκε» με πρόβλεψη για ύφεση -0,2%.
Τι θα γίνει το 2017; Τα ίδια Παντελάκη μου…