Διεθνής Αμνηστία: Εντελώς άγνωστα για την Τουρκία η αλήθεια και η δικαιοσύνη

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει «εντελώς άγνωστα» στην Τουρκία. Οι δηλώσεις έρχονται ως απάντηση στη σύλληψη της τοπικής διευθύντριας της οργάνωσης στην Τουρκία, Ιντίλ Εσέρ, και άλλων πέντε μελών της με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων είναι ένας Γερμανός και ένας Σουηδός πολίτης.

 «Οι Τούρκοι εισαγγελείς έχουν 12 ημέρες να κάνουν το προφανές, να αποφανθούν ότι οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι. Η απόφαση να συνεχίσει η δίωξή τους δείχνει ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει εντελώς άγνωστα στην Τουρκία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέττυ, συμπληρώνοντας, «Αυτή δεν είναι μια νόμιμη έρευνα, αυτή είναι ένα ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών».

Υπενθυμίζουμε ότι δικαστήριο στην Τουρκία, διέταξε την προφυλάκιση της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιντίλ Εζέρ, καθώς και άλλων πέντε ακτιβιστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet».

Η Εζέρ έχει συλληφθεί μαζί με δέκα άλλους ακτιβιστές, μεταξύ αυτών ένας γερμανικής κι ένας σουηδικής καταγωγής στις 5 Ιουλίου. Οι συλλήψεις έγιναν ενώ οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ψηφιακή ασφάλεια, αλλά και την διαχείριση πληροφοριών σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εισαγγελέας ζήτησε χθες από το δικαστήριο την προφυλάκιση όλων των συλληφθέντων, οι οποίοι θα δικαστούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση τεσσάρων από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι συλλήψεις των ακτιβιστών έγιναν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή