Διαβάστε στην κυριακάτικη Kontra News: Υφυπουργός «διαφημιστής» της χούντας

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΖΕΙ ΚΑΙ… ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ MHTΣΟΤΑΚΗ

Προκλητική καταχώρηση στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, που εξυμνούσε τη δικτατορία και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2013 ο Αντώνης Διαματάρης εκδότης της εφημερίδας και νυν υφυπουργός Εξωτερικών. Μετά τις αντιδράσεις, αντί να αποκηρύξει το δημοσίευμα, υποστήριξε το δικαίωμά του να δημοσιεύσει την καταχώρηση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΜΠΙΖΗ

Εντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτηµατικά γεννιούνται από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει κυβερνη-τικές θέσεις σε ανθρώπους που στο παρελθόν είτε έχουν ανεχθεί φιλοχουντικές απόψεις, είτε έχουν εκφράσει εµφυ-λιοπολεµικές και ισοπεδωτικές, για τους δηµοκρατικούς αγώνες του λαού µας, θέσεις. Ο λόγος βεβαίως για τον νέο υφυπουργό Απόδηµου Ελληνισµού, Αντώνη Διαµατάρη και για τη νέα υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγ-γύης, Δόµνα Μιχαηλίδου. Πιο αναλυτικά:

Ο Αντώνης Διαµατάρης ως εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, της αµερικανικής εφηµερίδας της οµογένειας, το 2013, δηµοσίευσε διαφήµιση υµνητών της χούντας. Η προκλητική ανάρτηση µε τίτλο «Ζήτω η 21η Απριλίου 1967» και µε φωτογραφία τον Γιώργο Παπαδόπουλο, ουσιαστικά εξυµνεί το έργο του δικτάτορα αναφέροντας κατά λέξη:

«Με την Πατρίδα µας εν µέσω ανεπανάληπτης οικονοµικής κρίσης, µε την σήψη των θεσµών, µε τις επιθέσεις στην Ελληνική οικογένεια, µε κλονισµούς σε κάθε επίπεδο καθηµερινής δραστηριότητας της κοινωνίας µας, και τον κατακερ-µατισµό της εθνικής µας υπόστασης που υφιστάµεθα σήµερα, δικαιώνεται το έργο της Εθνοσωτήριας Επανάστασης. Το όνοµα σου τώρα πια αιώνια θα µείνει».

Οι συντάκτες της συγκεκριµένης ανάρτησης προσπάθησαν να εκµεταλλευθούν την οικονοµική κρίση και τα επίπονα µέτρα που ψήφιζε εκείνη την εποχή η συγκυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου για να διαφηµίσουν τις πιο µαύρες ηµέρες της σύγχρονης ιστορίας µας. Και όλα αυτά σε µια ιστορική εφηµερίδα της οµογένειας µε την έγκριση του νυν υφυπουργού…

 

ΓΙΑ «ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ» ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο Α. ΔΙΑΜΑΤΑΡΗΣ

Τότε ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τη συγκεκριµένη ανάρτηση µιλώντας για «ανω-τερότητα της δηµοκρατίας», για «τριτοκοσµικού τύπου» αντιδράσεις «µιας µικρής, γνωστής µεταξύ τους, οµάδας», ενώ προέτρεψε τους «διάφορους ψευτο-προοδευτικούς», όπως τους αποκάλεσε, «να σταµατήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δηµοκρατικής ευαισθησίας».

 

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Διαµατάρη το 2013

«Η ανωτερότητα της Δηµοκρατίας

Η διαφηµιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφηµερίδα µας, προκάλεσε την αντίδραση µιας µικρής, γνωστής µεταξύ τους, οµάδας αναγνωστών µας -και µη- που διαµαρτυρήθηκαν δια µέσου ηλε-κτρονικών µηνυµάτων.

Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά µας παρακολουθούσαν – ανοι-χτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφηµερίδας στο θέµα αυτό.

Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες µας που το έθεσαν στη σωστή του βάση.

Ευχαριστώ και τους µεν και τους δε που µπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν µαζί µου. Κάθε επικοινωνία ανα-γνωστών για οποιοδήποτε θέµα µου είναι πολύτιµη.

Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφηµερίδας, στην οποία δηµοσιεύουµε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια, µε ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτές που εκφράζουν µια διαφορετική άποψη από ό,τι η εφηµερίδα και οι συνεργάτες της.

Ότι κάνω αυτή την εξαίρεση σήµερα οφείλεται και στη λεπτότητα του θέµατος αλλά και επειδή θέλω να παρουσιάσω, για µια ακόµα φορά, τη φιλοσοφία που διέπει την έκδοση των δηµοσιογραφικών οργάνων του «Εθνικού Κήρυκα», την τιµή και την ευθύνη της έκδοσης και της Διεύθυνσης των οποίων έχω.

1. Ο «Ε.Κ.» δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε µορφής απολυταρχικού, µη δηµοκρατι-κού, συστήµατος διακυβέρνησης, συµπεριλαµβανοµένης φυσικά και της χούντας των Συνταγµαταρχών.

2. Ο «Ε.Κ.» διέπεται από τη δυτικού τύπου φιλοσοφία όσον αφορά τον ρόλο του Τύπου. Πιστεύει ότι έχει την υπο-χρέωση, καθώς και την ευθύνη, να ενηµερώνει σφαιρικά τους αναγνώστες του.

3. Ο «Ε.Κ.» είναι διατεθειµένος ακόµα και να αγωνιστεί, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει το δικαίωµα εκείνου µε τον οποίο διαφωνεί να εκφράσει τη γνώµη του.

4. Η διαφηµιστική καταχώρηση, όπως συµβαίνει σε όλες τις εφηµερίδες, εκφράζει την άποψη αυτού που την κατα-χωρεί. Η εφηµερίδα δεν έχει καν το νοµικό δικαίωµα να αρνηθεί µια διαφηµιστική καταχώρηση µε το κριτήριο ότι δια-φωνεί µε το µήνυµά της.

5. Η απόφαση να καταχωρηθεί η συγκεκριµένη διαφήµιση δεν µας ήταν καθόλου ευχάριστη. Είναι όµως σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται η ποιότητα του ΜΜΕ, καθώς και η δύναµη και η ανωτερότητα του δηµοκρατικού πολιτεύµα-τος.

Για σκεφτείτε: Θα επέτρεπε ποτέ µια χούντα σε µια εφηµερίδα να δηµοσιεύσει µια καταχώρηση που ήταν εναντίον της; Ποτέ.

Τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αυξάνουν ακόµα περισσότερο την εκτίµηση και τον σεβασµό του πολίτη προς το αγαθό της Δηµοκρατίας, που στο τέλος αποτελεί τον µόνο αποτελεσµατικό τρόπο προστασίας της και που την επιβεβαιώνουν ως το σοφότερο σύστηµα διακυβέρνησης που έχει ανακαλύψει ποτέ ο άνθρωπος.

Mea culpa: Από τεχνικό λάθος απουσίαζε το όνοµα του υπεύθυνου της διαφηµιστικής καταχώρησης, που το αποκα-λύπτω µε τη σύµφωνη γνώµη του: Διονύσης Πυλαρινός.

Και για να τελειώνουµε µε την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταµατήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δηµοκρα-τικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Εχουµε δει πού µας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσµικού τύπου αντιδράσεις.

Καιρός να σοβαρευτούµε».

 

«ΨΥΧΙΚΑ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»

«Συλλογική ψυχική νόσο» είχε χαρακτηρίσει τον Απρίλιο του 2018, τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία η νυν υφυπουργός Εργασίας, αρµόδια για θέµατα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόµνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριµένα, µιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Στ. Τσακυράκη µε τίτλο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;» είχε πει κατά λέξη: «Ένα κοµµάτι που µε ανησυχεί και µε προβληµατίζει είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει µια αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα, η οποία ουσιαστικά έγινε επειδή δεν έγινε ο αγώνας όταν έπρεπε να γίνει. Παίρνει διαστάσεις υπερβολής» σηµείωσε και συνέχισε: «Το δεύτερο που µε προβληµατίζει έχει σχέση µε την µετατροπή σε βαθιά ψυχική νόσο, η οποία φοβάµαι ότι είναι µια µετατροπή σε µια συλλογική ψυχική νό-σο».

«Ακούω συνέχεια ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, ιστορικός αγώνας κι αναρωτιέµαι, για ποια ιστορία µιλάµε; Ποιος έγραψε αυτή την ιστορία; Ποιοι; Αυτοί που είναι ακριβώς οι ψυχικά νοσούντες;» ανέφερε κατά λέξη και συµπλή-ρωσε πως η δεξιά «δεν κατάφερε να διαχειριστεί τη νίκη της στον εµφύλιο» και ότι «η αριστερά αδυνατεί να αρθρώσει συνεκτικό λόγο».

Αν στα παραπάνω προσθέσουµε τις ακροδεξιές απόψεις που έχουν υιοθετήσει πολλά από τα πρωτοκλα-σάτα στελέχη της ΝΔ στο παρελθόν, τις πολιτικές ρίζες πολλών από το ακραίο ΛΑΟΣ, τις προτροπές για πυροβολισµούς µεταναστών στα σύνορα αλλά και το …τσεκουράτο παρελθόν κάποιων άλλων, καταλα-βαίνουµε πως η σκληρή δεξιά έχει εδραιωθεί για τα καλά στα γαλάζια βουλευτικά και υπουργικά έδρα-να…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή