Διαρκές έγκλημα, με επιβράβευση αντί τιμωρίας, η εγκληματική διαχείριση της κρίσης μετά το 2008
Διάβασα, όπως πάντα τα τελευταία σαράντα χρόνια, με ενδιαφέρον και προσοχή την έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος για το 2016, την οποία ανέγνωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2017 στην 83η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ιδιαίτερα στάθηκα στα σημεία ομιλίας του κ. Στουρνάρα που αναφέρονται στα χρόνια πριν και μετά την κρίση του 2008 καθώς και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της στη συνέχεια των στοιχείων και λεπτομερειών που στην πολύ χρήσιμη έκδοση «Το Χρονικό της κρίσης: 2008-2013», που κυκλοφόρησε από την κεντρική τράπεζα το 2013. Υπενθυμίζεται ότι πρωταγωνιστής, ως υπουργός Οικονομικών (από τις 5 Ιουλίου 2012 έως τις 10 Ιουνίου 2014), σε παρεμβάσεις, παραλείψεις, καθυστερήσεις, εμπλοκές σε αξιολογήσεις από την τρόικα και μέτρα, σε εφαρμογή των Μνημονίων, ήταν και κ. Στουρνάρας.
Διάβασα, λοιπόν, την εφιαλτική περιπέτεια της χώρας μας, της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, των ανέργων κατά την περίοδο της κρίσης κυρίως από καθυστερήσεις, από αδιαφορία, από τον φόβο του πολιτικού κόστους, από τον ανταγωνισμό των κομμάτων για αύξηση του κομματικού οφέλους για την παραμονή ή την άνοδο στην εξουσία και διερωτήθηκα ξανά αν για μιαν ακόμη φορά θα επαναληφθεί το «έγκλημα χωρίς τιμωρία». Παραθέτω, λοιπόν, προς προβληματισμό όλων μας μερικά που διάβασα από την ομιλία του κ. Στουρνάρα στη γενική συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας:
-Από το 2008 έως και το 2013 η ελληνική οικονομία απώλεσε σωρευτικά το 26% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Με εξαίρεση το 2014, όπου σημειώθηκε μια βραχύβια ανάκαμψη, η οποία συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2015, η ελληνική οικονομία εισήλθε εκ νέου σε ύφεση από το γ’ τρίμηνο του 2015 (-1,9%). Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ παρέμεινε αρνητικός και το δ’ τρίμηνο του έτους (-1,9%), ενώ για το σύνολο του 2015 διαμορφώθηκε σε -0,7%.
-Προσδιοριστικοί παράγοντες της υποτροπής ήταν η πολιτική αστάθεια από το τέλος του 2014, οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015, η τραπεζική αργία και η επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, τα οποία κρίθηκαν αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.
-Υπήρξαν καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις αυτές οδήγησαν σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στην εμφάνιση των θετικών επιδράσεών τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
-Το 2014 παρατηρήθηκε δημοσιονομική επιδείνωση, λόγω της πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας στο τέλος του έτους.
-Το φαινόμενο της επενδυτικής αδράνειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μεταξύ 2007 και 2014, η συνολική επενδυτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο μισό. Η αναιμική ζήτηση, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καθώς και οι σημαντικές χρηματοδοτικές δυσχέρειες ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαδικασία αποεπένδυσης.
-Ο κίνδυνος της σχετικής φτώχειας παραμένει ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ-28. Εξάλλου, ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αυξήθηκε.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης