Διαψεύδει ο Ερντογάν ότι έκανε θετική αναφορά στη Γερμανία του Χίτλερ

Η Προεδρία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το σύστημα διακυβέρνησης στη Γερμανία του Χίτλερ παρερμηνεύθηκαν και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είπε ότι η Γερμανία του Χίτλερ αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος.

Ερωτηθείς κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία αργά την Πέμπτη, αν μια Προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες είναι δυνατή στην Τουρκία παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ».

Η τουρκική Προεδρία προσθέτει ότι τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν στόχο να δείξουν ότι μια προεδρία με εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να υπάρξει σ’ ένα κράτος με ενιαία δομή και δεν εξαρτάται από ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης και ότι ούτε ένα προεδρικό ούτε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα αποτελούν εγγύηση εναντίον της κατάχρησης εξουσίας.

«Αν γίνει κατάχρηση του συστήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κακή διοίκηση με αποτέλεσμα καταστροφές όπως στη Γερμανία του Χίτλερ… Το σημαντικό είναι να επιδιώκεται δίκαιη διαχείριση που να υπηρετεί το έθνος», αναφέρεται στη δήλωση.

Ακόμα, προστίθεται ότι είναι απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει θετικά τη Γερμανία του Χίτλερ.

Αφότου κέρδισε και πάλι την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, το κυβερνών κόμμα AKP, που ιδρύθηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βάλει στο κέντρο του προγράμματός του την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή