Διαψεύδει η Κονιόρδου την «Καθημερινή» για τα διατηρητέα Ελληνικού

Διαψεύδοντας σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή», η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δήλωσε ότι έχει ανακληθεί η απόφαση για αναπομπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της υπόθεσης χαρακτηρισμού τριών μνημείων του Ελληνικού ως διατηρητέων καθώς, μετά από ενδελεχή έλεγχο, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αιτιολογούν την αναπομπή,

Η Λυδία Κονιόρδου προέβη στην παραπάνω δήλωση στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» προσερχόμενη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» ανέφερε ότι η υπ. Πολιτισμού ανοίγει ξανά το θέμα των διατηρητέων κτιρίων, φέροντας «νέα απόπειρα υπονόμευσης της επένδυσης στο Ελληνικό».

Τα οφέλη της μεγάλης επένδυσης του Ελληνικού

ΦΟΡΟΙ 14,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ                                                                                                              

Μπαίνουν στο φουλ, οι  μηχανές για τη μεγαλύτερη επένδυση της «ελληνικής Ριβιέρα». Το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του  Ελληνικού, το οποίο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία από την βουλή και χαρακτηρίστηκε «έργο  ανάπτυξης και μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα».

Αλλά πριν το ψηφίσουν, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, βρήκαν ευκαιρία για να κερδίσουν «ψηφαλάκια» κάνοντας κριτική, για ένα έργο που ακόμα και οι ίδιοι παραδέχονται ότι όταν τελειώσει, η χώρα θα κερδίσει πολλά.

Σε υψηλούς τόνους, και αφού βρίστηκαν μεταξύ τους, μετά το υπερψήφισαν. Αν και παίχτηκε πολύ μεγάλο θέατρο από τους πολιτικούς στην βουλή, τώρα που έγινε νόμος του Κράτους, περνάει από την θεωρία στην πράξη και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες, της πρώτης φάσης, της ανάπλασης.

Υπέρ της σύμβασης του Ελληνικού με την εταιρία Lamda Development, τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που την καταψήφισαν. Μία επένδυση, που είναι και ένα από τα 15 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις ευρώ.

Ο μεγαλύτερος φάκελος του ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο του παραλιακού μετώπου, θεωρείται από τις καλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών, αλλά χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια, για να προχωρήσει η επένδυση και αν δεν είχε μπει στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, ίσως ακόμα να παρέμενε σε μία «παγωμένο».

Αν και υπήρχαν διαξιφισμοί στην βουλή, ανάμεσα στα κόμματα, οι περισσότεροι βουλευτές, έκαναν λόγο για ένα έργο στον δρόμο της Ανάπτυξης και μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Κατά την συζήτηση πριν από την ψηφοφορία, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα προκαλέσει οφέλη και για τον τουρισμό διότι θα αποτελέσει ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου που ονομάζεται «ελληνική Ριβιέρα».

Τα οφέλη για την ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση

Σημαντική θετική επίδραση στην εγχώρια οικονομία θα έχει το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής του Ελληνικού, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Αναμένεται αύξηση  του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού προγράμματος (2016-2041), ξεπερνώντας στο τελευταίο έτος της περιόδου κατά 7,4 δισ. ευρώ (2,4%). Επίσης η επίδραση της ανάπλασης σε όρους απασχόλησης αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος της περιόδου τις 90 χιλ. θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας!

Στη μελέτη εξετάζονται οι οικονομικές επιδράσεις από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά.

Φόροι 14,1 δις ευρώ για το δημόσιο

Τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ συνολικά στην 25ετία (Μ.Σ. 563 εκατ. ευρώ ετησίως).

Αύξηση ΑΕΠ κατά 7,4 δις ευρώ ή 2,4%

Συνολικά, η επένδυση στο Ελληνικό αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο ΑΕΠ σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Στο τέλος της περιόδου (το έτος 2041), το ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 7,4 δισ. ευρώ (+2.4%) υψηλότερο από αυτό που θα είναι αν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση.

Συνολικά 90.000 νέες θέσεις εργασίας!

Η απασχόληση στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 χιλ. άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ τα επόμενα έτη με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, αλλά και με την πληρέστερη ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα συντηρούνται περί τις 21 χιλ. θέσεις εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές αλληλεπιδράσεις, εκτιμάται ότι η επίδραση της ανάπλασης στην απασχόληση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τις 90 χιλ. πρόσθετες θέσεις εργασίας το 2041, από τις οποίες 75 χιλ. προέρχονται από την επίδραση των παραγόντων ζήτησης και 15 χιλ. από την επίδραση των παραγόντων προσφοράς.

Λειτουργικά Έσοδα 2,4 δις ευρώ

Σύμφωνα με τη μελέτη η επένδυση οδηγεί στην ανάπτυξη αξιοσημείωτης οικονομικής δραστηριότητας. Η εκμετάλλευση των υποδομών του Μητροπολιτικού Πόλου για αυτές τις επιμέρους χρήσεις εκτιμάται ότι δημιουργεί έσοδα λειτουργίας (σε όρους κύκλου εργασιών), τα οποία ανέρχονται, σταδιακά μέχρι το 2041, σε 2,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο στη διάρκεια της 25ετίας υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ευρώ, ετησίως.

Η σύμβαση της αξιοποίησης του Ελληνικού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και έντονους διαξιφισμούς στην αίθουσα της ολομέλειας κατά την σημερινή συζήτηση του σχεδίου.

Τα κέρδη της διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό, παρουσίασε ο Τσακαλώτος

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε απαντήσεις στις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας τις αλλαγές στην σύμβαση που έφερε η νέα διαπραγμάτευση. 

Στο κομμάτι των οικονομικών, τόνισε ότι «αυτό που κερδίσαμε ως Ελλάδα και ως Δημόσιο, είναι επενδύσεις που θα γίνουν για τον δημόσιο χώρο. Δηλαδή είναι 900 εκατομμύρια ευρώ το τίμημα συν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, φτάνουν περίπου στα 2,4 δισεκατομμύρια, τα οποία είναι λίγο λιγότερα απ’ αυτά που έλεγε πριν από κάποια χρόνια το ΤΕΕ».

Στο θέμα των εσόδων απάντησε ότι «για τη συνολική περίοδο είκοσι πέντε χρόνων του έργου τα έσοδα θα είναι 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 563 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κατά μέσον όρο. Δεν σημαίνει ότι θα ήταν τόσο και για τα πρώτα δύο χρόνια που λέτε εσείς ότι καθυστερήσαμε».

Στα μη οικονομικά κέρδη, αυτό που προβάλει η κυβέρνηση είναι οι αλλαγές στη μετατροπή της «κλειστής αυλής» που προβλεπόταν στο κύριο σχέδιο, σε ανοιχτό πάρκο όπου ο κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση, το  πράσινο, αλλαγές στους κοινόχρηστους χώρους, αλλαγές στην ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα κ.α.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή