Διαπραγμάτευση στην κόψη του ξυραφιού!

ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΕΚΤ!
Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και οι νέες ισορροπίες στην Ευρώπη!
Οι γιορτές πέρασαν… οι δανειστές επιστρέφουν! Μετά από το διάλλειμα των εορτών, κυβέρνηση και δανειστές, επιστρέφουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία να εξαντλούνται επικίνδυνα.
Η κυβέρνηση κάνει «αγώνα δρόμου», ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο και να επιστρέψει το πρόγραμμα σε τροχιά που θα επιτρέπει την ένταξη της Οικονομίας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, την άντληση ρευστότητας από το «φτηνό χρήμα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην συνέχεια την έξοδο στις αγορές.
Τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης που περιγράφονται στο μνημόνιο, με «αγκάθι» τα Εργασιακά, εύκολα ή δύσκολα, αναμένεται να κλείσουν.
Οι μεγάλες δυσκολίες, που αρχίζουν να σχηματίζουν αδιέξοδο, είναι η απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την υιοθέτηση μέτρων, που θα εγγυούνται την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.
Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται και η απαίτηση των δανειστών για νέα μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τα προβλήματα της δεύτερης αξιολόγησης, που μπήκαν στο «ψυγείο» κατά την διάρκεια των εορτών, επιστρέφουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και είναι το βασικό εμπόδιο, στον δρόμο της ελληνικής κυβέρνησης για την άντληση ρευστότητας από το «φτηνό» χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο ρόλος της ΕΚΤ και τα 4,5 δισ. ευρώ, της Ποσοτικής Χαλάρωσης
Η επιθυμία της Ευρώπης, για συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, έχει βάλει το Ταμείο στο τιμόνι της διαπραγμάτευσης και γίνεται εμφανές, ότι καθώς «διαπραγματεύεται ανάμεσα σε φακέλους», τίποτα δεν πρόκειται καν κλείσει, αν δεν κλείσουν όλα!
Στα «αγκάθια» έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία για την συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από όπου αναμένεται η κυβέρνηση να αντλήσει από την πρώτη συμμετοχή, περίπου 4-4,5 δις ευρώ!
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, στην «Boersen Zeitung», που δείχνουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας δεν έχει κλειδώσει και εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και μία θετική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ.
Η συμμετοχή της χώρας στο QE, έχει και μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΚΤ, στην ελληνική Οικονομία και θα βοηθούσε σημαντικά στην επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Θα έριχνε σημαντικά τα επιτόκια των ελληνικών τίτλων, κάνοντάς τους πιο ανταγωνιστικούς.
Μία επιτυχημένη έξοδος στης αγορές, έχει επίσης τεράστια σημασία για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα σηματοδοτούσε τον απογαλακτισμό από τις δόσεις των δανειστών και θα έστελνε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα μειώνοντας την εξάρτησή της από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, βγαίνει από την μαύρη περίοδο της Επιτροπείας.
Ο Μπενουά Κερέ κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανακοίνωσης μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και «ισχυρών» πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και μετά το 2018, ως προϋπόθεση για την ΕΚΤ να αφήσει την Ελλάδα να συμμετάσχει στο QE, φαίνεται να μπαίνει στην γραμμή του ΔΝΤ.
Ο ίδιος, ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση από την μία ζητά εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη, ζητά από τους Ευρωπαίους, να δώσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τα δύο ορόσημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και η απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.
Στόχος που εκτιμάται ως ρεαλιστικός, με την προϋπόθεση ότι οι δανειστές δεν επιμείνουν στην προληπτική λήψη μέτρων και για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Από την πλευρά των δανειστών, έχει γίνει γνωστό ότι είναι πιο πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, που θα έφερνε το πράσινο φως από την ΕΚΤ για το QE στο συμβούλιο της 27ης Απριλίου.
Σχετικά Άρθρα
19/07/2025 - 19:15
19/07/2025 - 16:00
Δείτε επίσης