Διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στη Βουλή για την τροπολογία για το “μαύρο χρήμα”

Αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί η τροπολογία που κατατέθηκε σε κύρωση ΠΝΠ και αφορά στην παράταση της μεταβατικής διάταξης σε 6 από 3 μήνες για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

“Προκειμένου να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο σε περίπτωση καταδίκης που θα μπορούσε να προκληθεί από μια μαζική παύση σε ισχύ διατάξεων του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός των νέων χρονικών ορίων και που έχουν εκδοθεί με τα προγενέστερα νομικά καθεστώτα, ορίσθηκε στο άρθρο 15 του ν. 4637/2019 συγκεκριμένο μεταβατικό καθεστώς. Ειδικότερα προβλέφθηκε τρίμηνη προθεσμία προκειμένου οι προγενέστερες της ψήφισης του νόμου αποφάσεις του Προέδρου της Αρχής που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 42 του ν.4557/2018 ή αντίστοιχο προγενέστερο νομικό καθεστώς, να διαβιβάσουν στον ανακριτή ή το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο προς επικύρωση. Περαιτέρω, προβλέφθηκε ότι σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της τρίμηνης προθεσμίας, η διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες παύει αυτοδικαίως να ισχύει. Με τη προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η χρονική ισχύς της μεταβατικής διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4637/2019 από τρίμηνη σε εξάμηνη, δεδομένων των πρακτικών δυσχερειών που επισημάνθηκαν ως προς τη διαβίβαση των σχετικών διατάξεων του προέδρου της Αρχής στα αρμόδια δικαστικά όργανα και προς αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων”, αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.

Φάμμελος: “Πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν;”

Το θέμα για το οποίο είχε κατά το πρόσφατο παρελθόν ξεσπάσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και προκαλέσει προσωπικές αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος. “Η κυβέρνηση είχε θέσει ανώτατο χρονικό όριο δέσμευση περιουσίας 18 μηνών για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και οικονομικό έγκλημα και, ως προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο που εντός τριμήνου οφείλει να αποφανθεί. Έρχεται τώρα και το αλλάζει. Τότε μέχρι και οι Financial times με δημοσίευμά τους είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς αναφορικά με την σχέση της πολιτικής εξουσίας με το οικονομικό έγκλημα Και τώρα έρχεστε να μας επιβεβαιώσετε και εμάς και το διεθνή τύπο”, τόνισε ο βουλευτής ο οποίος αναρωτήθηκε στη συνέχεια πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε, από εκείνους που έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα. “Σε αυτό οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, ως υπεύθυνη για την απελευθέρωση των καταθέσεων Και πόσες ακόμα τροπολογίες θα φέρετε για να καλύψετε τον εαυτό σας και τα ελαττώματα σας; Πόσες υποθέσεις δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε η κυβέρνηση;”, συμπλήρωσε.

Σταϊκούρας: “Είμαστε απολύτως καλυμμένοι”

“Ως υπουργείο οικονομικών και συντονιστικό όργανο είμαστε από τον Νοέμβριο 2019 σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους διεθνείς εμπλεκόμενους φορείς δηλαδή την FATF, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ”, απάντησε ο παρευρισκόμενος υπουργός των Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προσθέτοντας πως οι εν λόγω φορείς σε αντίθεση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης εκφράζουν ικανοποίηση για την ενημέρωση και τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, αποδεχόμενες, όπως είπε πως είναι τεκμηριωμένη η θέση της κυβέρνησης. “Χθες το πρωί μου εστάλη επιστολή που λέει ότι τουλάχιστον υπήρξε παρερμηνεία από δημοσιογράφους. Άρα είμαστε απολύτως καλυμμένοι ως χώρα για το θέμα”, συμπλήρωσε.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή