Διαγραφές χρεών προς τον ΕΦΚΑ, πώς και ποιους αφορά

Όροι και προϋποθέσεις…

Συνολικά, τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ! Πολλά από αυτά θεωρούνται ως μη εισπράξιμα, αλλά μετά την τελευταία απόφαση, να περάσουν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη (πάνω από 5.000 ευρώ), στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις εις χείρας τρίτων) και οι ασφαλισμένοι αναζητούν μία «χρυσή» λύση, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος χρεών, που δημιούργησαν τα μνημόνια και δεν έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν.

Μία τέτοια λύση, προβλέπεται στον Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ, που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτες είσπραξης», μπορούν να διαγραφούν αν αποδεικνύονται σωρευτικά οι εξής όροι:

  1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
  2. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.
  3. Να έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Από την άλλη πλευρά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, μπορεί να διαγραφούν, μόνο αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλών, όπως οι οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά ή όταν το ποσό της κύριας οφειλής από εισφορές κατά οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

Τέλος οι οφειλές μπορούν να διαγραφούν, όταν το ποσό της συνολικής οφειλής (από οποιαδήποτε αιτία), είναι ίσο ή μικρότερο από 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή της μέσα σε 10 έτη από το τέλος της χρονιάς (οικονομικού έτους) που βεβαιώθηκε. Με λίγα λόγια, λύσεις υπάρχουν, αλλά αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και οφειλετών. Με το υπουργείο να έχει ξεκαθαρίσει ότι οι έλεγχοι αυξάνονται το επόμενο διάστημα, αναμένεται ότι οι διαδικασίες αναγκαστικής διαγραφής θα γίνουν «ανάρπαστες».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή