ΔΕΣΦΑ και ΤAP στην συνάντηση Σταθάκη –Σέφκοβιτς, στις Βρυξέλλες

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ;

Μετά την ανατροπή στην πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους της SOCAR, υπάρχει ανησυχία στην αγορά για επιπλέον καθυστερήσεις και οι συζητήσεις για το μέλλον της αποκρατικοποίησης, δίνουν και παίρνουν. Σε αυτό το κλίμα, στο περιθώριο της συμμετοχής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, για θέματα Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση γνωριμίας με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Εκεί συζητήθηκε και ο ΤΑP και η ΔΕΣΦΑ.

Η συζήτηση του υπουργού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν επικεντρώθηκε, στην πορεία κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, στις εξελίξεις που υπάρχουν αναφορικά με τα σχέδια δύο νέων αγωγών στο πρώτο αφορά στον κάθετο διάδρομο και το δεύτερο στην άμεση διασύνδεση των κοιτασμάτων της Ν.Α. Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Αγορά, αλλά και στις εξελίξεις στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ειδικότερα στα βήματα που θα ακολουθήσουν ως προς το ζήτημα της ΔΕΣΦΑ.

Απάντηση στην κριτική από την Νέα Δημοκρατία

Βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που έκαναν την πώληση του 66% αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους, απαντάει το υπουργείο στην κριτική που δέχτηκε από την Νέα Δημοκρατία, για το «ναυάγιο» της πώληση του ΔΕΣΦΑ.  Το υπουργείο, απαντά στην ανακοίνωση του κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ανέφερε ότι «η κυβέρνηση διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές», απευθύνοντας το ερώτημα, «στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;».

Η απάντηση του υπουργείου:

«Τις τελευταίες ημέρες πλήθος στελεχών της ΝΔ, περιλαμβανομένου του Προέδρου της, κατηγορούν την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα λόγο για «μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές».

Στην πραγματικότητα η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος.

Υπενθυμίζουμε ότι βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Συνεπώς η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους.

Αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ. Το καλοκαίρι, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον.

Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή