Οπλο στα χερια των ανακριτών αποτελούν οι μαύροι λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Μέσα απ’ την κίνηση των επίμαχων λογαριασμών οι δικαστές αναμένεται να παραπέμψουν τον Γιάννο Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Βουλή θα τον αθωώσει λόγω παραγραφής για την εμπλοκή του στο γιγαντιαίο σκάνδαλο με την προμήθεια των Leopard για την οποία το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο σκάνδαλο των Leopard εμφανίζεται ως βασικός πρωταγωνιστής ο αντιπρόσωπος της Krauss Maffei στην Ελλάδα Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος έχει παραπεμφθεί και για άλλες αμαρτωλές προμήθειες χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα προφυλακιστεί, καθώς και δεκάδες εμπλεκόμενοι απ’ το χώρο των εξοπλιστικώναλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τη σκανδαλώδη σύμβαση υπέγραψαν και διαχειρίστηκαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, o Άκης Τσοχατζόπουλος που βρίσκεται ήδη στη φυλακή και ο Γιάννος Παπαντωνίου, για τον οποίο οι ανακριτές διαβίβασαν στη Βουλή τη σχετική δικογραφία.
Βέβαια λόγω παραγραφής η Βουλή δεν πρόκειται να τον παραπέμψει και γι’ αυτό οι δικαστές επιχειρούν να «δέσουν» κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τους μαύρους λογαριασμούς, αδίκημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και δεν υπόκειται σε παραγραφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αλλεπάλληλες κλήσεις τους απ’ τους ανακριτές, το ζεύγος Παπαντωνίου δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα τεράστια ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.
Μάλιστα η σύζυγος του είχε ισχυριστεί ότι πρόκειται για ποσά τα οποία προέρχονταν απ’ τον πρώην σύζυγος της, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο ίδιος.
Οι ανακριτές που ερευνούν τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά αναμένεται να εκδώσουν πόρισμα για την επίμαχη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την οποία ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Ισκαντάρ Σάφα είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, αφού άρπαξε προκαταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων απ’ το υπουργείο Αμύνης, παράτησε τα ναυπηγεία και η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια. Η σύμβαση για τα ναυπηγεία είναι διάτρητη από κάθε άποψη, αφού δεν διασφάλιζε το δημόσιο. Τα ναυπηγεία είχαν περιέλθει σε μια θυγατρική εταιρεία του Λιβανέζου επιχειρηματία που δεν είχε περιουσιακά στοιχεία και εγγυήσεις, με αποτέλεσμα το δημόσιο να βρίσκεται στον αέρα, αφού δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε ευρώ. Βέβαια η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να εμφανίσει στη Βουλή ότι η σύμβαση υπογράφεται με την εταιρεία του Ισκαντάρ Σάφα, που έχει την εκμετάλλευση των ναυπηγείων στο Άμπου Ντάμπι, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτo για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, που δεν είχε καν μετοχικό κεφάλαιο.
Στο γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αποτελεί πολιτική βούληση της κυβέρνησης η διερεύνησή του και η απόδοση των ποινικών ευθυνών. Τριγμούς στο πολιτικό και εκδοτικό σύστημα αναμένεται να προκαλέσει και δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου με τα ελικόπτερα Απάτσι.
Τα ελικόπτερα αυτά έμεναν για μεγάλο διάστημα παρατημένα στις αποθήκες γιατί το υπουργείο Εθνικής Αμύνης δεν τα παραλάμβανε. Χρειάστηκε να αλλάξει αντιπρόσωπος, ο οποίος κατάφερε μέσα σε χρόνο ρεκόρ να μεταπείσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και να γίνει τελικά η παραλαβή τους. Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το μέγεθος της μίζας που έπεσε για τα Απάτσι, στην προμήθεια των οποίων είχε εμπλακεί μαζί με τον Θωμά Λιακουνάκο και ένας γνωστός εκδότης με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα.