Δεν τούς πρέπει η ανοχή

Όταν η Βουλή έκλεισε λόγω καραντίνας και η χώρα μπήκε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρέθηκε, σιγά σιγά, σχεδόν όλος ο πλανήτης, συνομολογήθηκε ατύπως μία διακομματική συμφωνία: αυτή προέβλεπε ότι, για λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας, η κυβέρνηση δε θα αναλάμβανε πρωτοβουλίες άσχετες με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού με κλειστή τη Βουλή περιορίζονται εκ των πραγμάτων τα όρια δημοκρατικής λογοδοσίας, άσκησης αντιπολιτευτικού ελέγχου αλλά και διαβούλευσης επί των εν λόγω πρωτοβουλιών. 

Κι όμως, από την πρώτη σχεδόν στιγμή, όταν ο υπουργός Εσωτερικών κατήργησε τον «Φιλόδημο» και πήρε στο «γραφείο» του τα ΕΣΠ για τους δήμους, η κυβέρνηση φάνηκε να μη σέβεται αυτή την διακομματική συμφωνία. Και, βεβαίως, την εβδομάδα που μας πέρασε αυτό κατέστη ακόμη σαφέστερο: για παράδειγμα, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε ένα πλαίσιο σαρωτικών αλλαγών  στην Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, την ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς το έμαθαν από τα ΜΜΕ! Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιχειρεί να αλλάξει πολλά πράγματα στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, αλλά και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Και μόνο το γεγονός ότι το υπουργείο θα ενδώσει στις πάγιες πιέσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας για να ρυθμίζει η ίδια τις βάσεις (και, άρα, να μειώνει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων…) είναι μία εκ βάθρων αλλαγή. Σαν να μην έφταναν αυτά, τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της συγκυρίας για αλλαγές υπογράμμισαν την περασμένη εβδομάδα και συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, παραδεχόμενοι ότι έμαθαν τις αλλαγές από τα δελτία ειδήσεων! Μάλιστα, η ΟΛΜΕ υπενθύμισε ότι έτσι όπως έχει η κατάσταση, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν καν να… διαμαρτυρηθούν, αφού αν διοργανώσουν μία παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση! 

Τα ίδια και στο υπουργείο Περιβάλλοντος: ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις –ένα θέμα που τα προηγούμενα χρόνια έχει αποδειχθεί οτι προκαλέι μεγάλες συγκρούσεις, όπως στις περιπτώσεις του Ελληνικού, των Σκουριών κ.α. «Tο Δημόσιο θα λέει είτε ναι, είτε όχι στην έκδοση μιας άδειας με βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Δεν θα μπορεί όμως στο εξής να τρενάρει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, περιμένοντας ανάπτυξη στην χώρα από τον αέρα τον κοπανιστό!», μας ενημέρωσε χθες, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος, προϊδεάζοντας για προειλημμένες αποφάσεις σε μία fast track διαδικασία. 

Συμπέρασμα: την ώρα που ζητούν από την αντιπολίτευση «υπευθυνότητα», οι ίδιοι δεν κρατιούνται. Γι’ αυτό και δεν τούς πρέπει ούτε η σιωπή, ούτε η ανοχή. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή