«Ποτε δεν θα επιτρέψουμε πόλεμο ή χάος στο κατώφλι μας» διεμήνυσε ο υπουργός Αμυνας της Κίνας Ρεν Γκουοκιάνγκ, υψώνοντας τους τόνους στη διαμάχη γύρω από την Βόρεια Κορέα.
Η Κίνα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ, αν και χθες συνετάχθη με το πόρισμα καταδίκης του ΟΗΕ για την τελευταία εκτόξευση πυραύλου του Κιμ Γιονγκ Ουν. Πάντως το Πεκίνο απέφυγε να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας και αυτή τη φορά.
Το Πεκίνο «βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση», επεσήμανε ο Κινέζος υπουργός.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας.
Το Πεκίνο «φυσικά δεν εγκρίνει» την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, «η οποία παραβίασε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και επέφερε πλήγμα στη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπάρχει και μια άλλη σημαντική πλευρά και αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε στην αναζήτηση μιας διπλωματικής και ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό πρόβλημα στη χερσόνησο».
Είναι προφανές ότι ούτε η Κίνα θέλει πολλά-πολλά με τον περίεργο ηγέτη Κιμ. Το αντίθετο μάλιστα. Τώρα που η κίνα εξελίσσεται σε μια τεράστια οικονομική υπερδύναμη, ένας τέτοιος πόλεμος στην περιοχή της θα ήταν καταστροφικός. Λογική εξέλιξη για μια χώρα που στηρίζεται στην οικονομία της και όχι στα όπλα.