Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, δεν θα εμφανιστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την Πέμπτη, όπου και έχει κληθεί να καταθέσει, δήλωσε ο Βέλγος δικηγόρος του, Πέτερ Μπέκαερτ, σε συνέντευξή του στην Ολλανδική τηλεόραση.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κατηγορεί τον Πουτζδεμόντ, όπως επίσης και τους έκπτωτους, για τη Μαδρίτη, υπουργούς και βουλευτές της καταλανικής κυβέρνησης και κοινοβουλίου για τα εγκλήματα της εξέγερσης, στάσης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Ο Μπέκαερτ επίσης είπε ότι, θα υπεραμυνθεί τον πελάτη του εναντίον κάθε αιτήματος για έκδοση από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο Πουτζδεμόντ παραμένει στις Βρυξέλες μαζί με μερικά μέλη της κυβέρνησής του, φοβούμενος ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στην Ισπανία. Την Τετάρτη, οι σύμβουλοι του Καταλανού προέδρου, Χοακίμ Φορν και Ντολόρς Μπασσά επέστρεψαν στη Βαρκελώνη από την Βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης της Βαρκελώνης, μέχρι τις 9 η ώρα της Τετάρτης, μόνο ο υπουργός Επικρατείας και βιωσιμότητας Τζοσέπ Ρουλ είχε παραλάβει κλήτευση να εμφανιστεί σε δικαστική αίθουσα.